online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Roston sült hal vagy halszeletek

halFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
Halak szeletelése
Rózsahal oriental módon (Rouget a l'orientale)
Halszeletek bakonyi módra
Rakpaprikas
HALFÜSTÖLÉS II
A HALAK KONYHAI ELŐKÉSZÍTÉSE
Ponty magyarosan
Keszeg vagy karasz sütve
Hal gratinírozva (csőben sütve)
 
 

Roston sült hal vagy halszeletek


Nyersanyag. Személyenként 18 -20 dkg-os süllő vagy halfilé, 2-2,5 dkg só, 1 dl olaj, 3-4 kanál paprikás liszt. Süthetünk roston keszeget is, ha megfelelő módon szálkátlanítottuk.

Készítés: A megtisztított, egészben hagyott süllő oldalát 1-2 ujjnyi távolságban bevagdossuk, hogy a meleg egyenletesen érje. A megtisztított 18 -20 dkg-os (esetleg kisebbeket is) kesze­geket mindkét oldalon, a gerinc mentén éles, vékony késsel sűrűn bevagdossuk (irdaljuk), de vigyázzunk, a gerincig ne vágjunk be. A sütés megkezdése előtt a halakat vagy halszeletet megsózzuk. A rostot felhevítjük, vigyázzunk, se túl forró, se túl langyos ne legyen, a rátett kis próbaszeletke azonnal kezdjen sülni, de ne füstölögjön.

A besózott halat olajba vagy meg­olvasztott zsírba mártjuk és a rostra helyezzük. Pár pillanat múlva lapáttal mozgassuk meg, hogy ne tapadjon a rostra. Szép pirosra sütjük az egyikoldalát, ekkor megfordítjuk; a fordítás­hoz széles, hosszú hallapátot használunk, ha nincs ilyen eszköz a háztartásunkban, lapátot és széles, hosszú, egyenes kés tompa felét használjuk a hal megfordítására. A megfordított halnak a megsült felét pirospaprikával beszórjuk. A másik oldalát is szép pirosra sütjük. A megsült halat előmelegített tálra tesszük, egy kevés olvasztott vajjal megöntözhetjük, citromszeletekkel tálal­juk. Tartármártást adunk hozzá. Körítésként zsírban sült bur­gonya illik mellé. Ha vastagabb húsú halakat sütünk roston, a roston való sütés után helyezzük sütőlapra és pár percre tegyük forró sütőbe, hogy teljesen átsüljön.

Készíthetjük úgy is, hogy a megtisztított, megsózott halat vagy halszeletet paprikás lisztbe forgatjuk (esetleg morzsába) és egy sütőlapon, egy ujjnyi forró zsírban, mindkét oldalát megpirítjuk, majd (zsír nélkül) középforró sütőbe tesszük és ott jó ropogósra átsütjük; vigyázzunk, meg ne barnuljon, mert a meg­égett paprika keserű.


Találat: 1308