online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Racponty (tonhalszeletekből is készíthető)

hal

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Pontyszeletek sütőben sütve
Rakpaprikas
Kékre főzött ponty
HALFÜSTÖLÉS II
Keszeg vagy karasz sütve
Hal gratinírozva (csőben sütve)
Halragu amurból
Racszelet amurból
Fogas szeletelve (nagyobb szamú vendég fogadasara)
Hagymas amur
 
bal also sarok   jobb also sarok

Rácponty (tonhalszeletekből is készíthető)


Nyersanyag. 1,20-1,50 kg-os tükörponty (fiatal harcsából ízletesebb), 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 25 dkg zöld­paprika, 10 dkg paradicsom (télen 20 dkg lecsó), 12 dkg vörös­hagyma, 5 dl tejföl, 3 dkg só, 1 evőkanál fûszerpaprika, 75 dkg rózsa- vagy gülba 555f56f baburgonya.

Készítés: A megtisztított pontyot egészben hagyjuk, kívül-belül be­sózzuk, és addig pihentetjük, amíg az ízesítőket elkészítjük. A burgonyát puhára főzzük, meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük. A megvágott vöröshagymát a zsír felében állandó keveréssel üvegesre, puhára pároljuk, félretesszük. A zöldpapri­kát felszeleteljük, a paradicsom héját lehúzzuk, ezt is felszeletel­jük, egy kevés zsírban a paprikával együtt, fedő alatt 4 -5 percig pároljuk. A szalonnát vékony rudakra vágjuk.

A besózott halat a gerinc felőli részén mindkét oldalán 3 cm távolságban jól, bevágjuk, a bevágást megpaprikázzuk, min­den bevágásba egy keskeny rúd füstölt szalonnát, egy szelet megpárolt hagymát, párolt, paradicsomos zöldpaprikát te­szünk. Tűzálló edénybe vagy zománcos pecsenyesütőbe helyez­zük, tiszta kis fadarabokkal megtámasztjuk; a párolt hagyma, paradicsomos zöldpaprika egy részét rátesszük, leöntjük ol­aasztott zsírral, a tejföl felével és 40-50 percig sütjük. Közben a megmaradt szalonnát apró kockákra vágva, mérsékelt tűzön kiolvasztjuk, a töpörtyűt félretesszük. Sülés közben a szalonna zsírjával és a megmaradt tejföllel öntözgetjük a halat. Amíg a hal sül, a megfőzött, karikára vágott burgonyát összekever­jük a párolt hagymával, a paradicsomos zöldpaprikával, füs­tölt szalonna zsírjával és átpároljuk, forrón tartjuk. Az el­készült halat abban az edényben tálaljuk, amelyben megsült; a fapálcikákat eltávolítjuk, a burgonyát tetszetősen köré rak­juk. Vigyázzunk, hogy a burgonyakarikákat ne törjük össze párolás közben. A burgonya ne legyen száraz. Az egész tálra rászórjuk a forró töpörtyűt. Jobb, ha a burgonyát külön tálon adjuk fel, hogy a hal tejfölös, zsíros levét ne vegye magába. Ha kevés a mártása, tálalás előtt még 1-2 dl tejfölt keverünk hozzá, és átforraljuk.Más Módon: A megtisztított halat 3 cm vastagságú szele­tekre vágjuk, megsózzuk és minden halszeletet egy füstölt szalonnarúddal megtűzdelünk. A pecsenyesütőt vagy a tűzálló edényt kizsírozzuk és a megfőzött, karikára vágott, megsózott burgonyával beterítjük.

A megmaradt füstölt szalonnát koc­kára vágva, állandó keveréssel üvegesre sütjük (nem pirítjuk) és a hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal lecsót készí­tünk belőle. A lecsó felét a burgonyán elosztjuk, megtejfölöz­zük, ráhelyezzük a megtűzdelt halszeleteket, a halszeleteket megszórjuk fűszerpaprikával, betakarjuk a megmaradt lecsó­val, jól megtejfölözzük, a megmaradt zsírral megöntözzük és sütőben puhára pároljuk. A felpuhulási idő 50 -60 perc. Sülés közben tejföllel öntözgetjük. Ha gyorsan pirulna, az edényt lefedjük, hogy meg ne barnuljon.

Tonhalból is készíthető.


Találat: 1110