online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Parolt rizs

szószokfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Joghurtos zöldfűszeres salataöntet
Köményes burgonya
Sóskamartas
Majonézmartas (Sauce mayonnaise)
Sötétbarna rantas (Roux brun)
Ravigote martas (hideg) (Sauce ravigote)
Madeira martas (Sauce Madéire)
Barna martas (Sauce espagnole)
Gloucester martas (Sauce Gloucester)
Colbert martas (Sauce Colbert)
 
bal also sarok   jobb also sarok

Párolt rizs


Nyersanyag. 25 dkg rizs, 5 dkg zsír, 1 dkg só, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, pontosan fél liter víz (a rizs­hez mindig kétszer annyi vizet öntünk, mint a rizs súlya.

A törmelékrizshez csak másfélszer annyit), esetleg 1-2 dkg hagyma egészben.

Készítés: A rizst megválogatjuk, sűrű szűrőbe téve, meleg, folyó vízben megmossuk, nagyon jól lecsurgatjuk. A pontosan kimért fél liter vizet lefedve, mérsékelt melegre tesszük. Az esetleg használt hagymát megtisztítjuk, megmossuk, egészben hagyjuk. 1,5 literes lábasban megolvasztjuk a zsírt, beletes­szük a nagyon jól lecsurgatott, megmosott rizst és mérsékelt tűzön kevergetjük, amíg a rizs áthevül, üveges színű lesz; ekkor a forrásban levő fél liter vizet ráöntjük, megsózzuk, közepébe tesszük az egészben hagyott hagymát és felforrásig egyszer-kétszer megkeverjük. Amint felforrt, lefedjük, a tűz­hely legmérsékeltebb meleg helyére állítjuk és 30-40 percig a fedőt nem emeljük le róla.

Megkeverni nem szabad. Megpárol­hatjuk enyhe meleg sütőben rácsra helyezve (gázon: alsó bor­dára tett rácson, felső takaréklángon, elektronos sütőben a felső 1-re állítjuk a kapcsolót). Forrásban levő étel fölé is állíthatjuk, ha az edényre légmentesen illeszkedik a rizses lábas; így gőzölve 40-50 percre van szükség a rizs megduzza­dásához. A kiszabott idő elmúltával a fedőt leemeljük, eltá­volítjuk a hagymát, rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezsely­met, villával összerázzuk a rizzsel. Megelőzőleg ízleljük meg, ha szükséges a petrezselyemmel együtt sót is hintsünk rá, így egyszerre vegyíthetjük el.


Találat: 997


Felhasználási feltételek