online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Egybesült sertéshús

húsfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Grillvarazs szabadban
CSIRKEMELL CITRUSPÁCBAN
Skót fasírt 1
Zöldborsós csirke
RÁNTOTT PULYKAMELL
Babolnai pulykamell
PARÁZSON SÜLT KUKORICA KORIANDERES-CHILIS FŰSZERVAJJAL
Jaffai csirke
ALMÁS GRILLCSIRKE
Egzotikus csirke rizssalataval
 
bal also sarok   jobb also sarok

Egybesült sertéshús


Nyersanyag. Színhúsból (combrészek, lapocka), személyen­ként 15 dkg, csontos húsrészekből: karaj, tarja, oldalas 18-20 dkg. 1-1,5 dkg só, 8 dkg zsír (oldalashoz, karajhoz nem is szükséges zsírt felhasználni), kávéskanál ecet. Ízlés szerint 2 dkg vöröshagyma vagy egy cikk fokhagyma, 1/2 kávéska­nálnyi köménymag vagy jó késhegynyi törött bors.

Készítés: Egybesütésre a legízletes 212b17c ebb, legomlósabb a lapocka és a combtő (schluss).

A lapocka vásárlásánál hangsúlyozzuk, hogy egybesültet készítünk belőle, olyan darabot kérjünk, amely sütés után egyenletesen, szépen szeletelhető. Igen ízletes sült húst készíthetünk a lábszárhúsból is. A megmosott húst leszárítjuk.

Előre nem szabad a húst besózni.

A sütendő húst kávéskanálnyi ecettel bedörzsöljük (ettől szép világos lesz) és megfelelő nagyságú pecsenyesütőbe tesszük; közvetlenül sütés előtt egész felületét megsózzuk. A zsírt felhevítjük és ráöntjük vagy a sütőedényben forró­sítjuk meg és a húst a forró zsírban minden oldalán hirtelen átpirítjuk.

A hús forgatására 2 fakanalat vagy fakanalat és lapátot használjunk.

Az előkészített húst mérsékelten forró sütőbe tesszük. A sütő hőfoka a hús minőségétől függ: fiatal, gyorsabban felpuhuló hús sütését forróbb sütőben végezzük, idősebb, nehezebben puhuló húst a mérsékeltebb hőfokú sütőbe tesszük. (Ha gáz­sütőt használunk, 10 perces teljes felső lángon való előmelegí­tés után, a húst a sütő alsó bordájára helyezett rácsra tesszük. 10 perc múlva állítjuk takarékalsóra a lángot, a hús felpuhulása után, felső lángon megpirítjuk a pecsenyét. Elektromos sütő­ben alsó, felső 3-as álláson, szintén 10 percig hevítjük a sütőt, a hús betevése után alsó 3-as, felső 2-es álláson sütjük, felpuhu­lás után, felső 3-on pirítjuk meg.) A sütőbe betett húst 10 perc múlva saját zsírjával megöntözzük, körülbelül 1/2 dl forró vizet öntünk alá és saját levével 15 percenként öntözgetve sütjük, amíg felpuhul. Ha a víz elpárolgott és a zsírja sisteregni kezd, mindig öntsünk egy-egy kis forró vizet alá (sohase a húsra). Közben lapáttal, kanállal megforgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Kb. 35-40 perc múlva vékony próbatűvel (kötőtű) beleszúrunk, ha puhának érezzük a húst, a sütést befejezzük. A megsült hús felületén apró "izzadás­eseppek" jelennek meg; ha tovább sütnénk, kiszáradna, rostos lenne. A megsült húst lefedjük és 6-8 percig már eloltott sütő­ben tartjuk, hogy az ízek átérjenek benne, majd a pecsenyéstálra helyezzük (a zsíros deszkát nehéz elmosni) és a húsrostok haladására merőlegesen, éles késsel 6 mm-es szeleteket vágva, felszeleteljük, lefedjük és forró víz fölé vagy a még meleg sütőbe tesszük. A pecsenyesütőben maradt "rozsdás" zsírhoz 1/2 dl forró vizet öntünk, jól átforraljuk, a pecsenyesütő oldalára tapadó részeket is belekaparjuk; így keletkezik a pecsenyelé vagy pecsenyemártás. A pecsenyemártást a hús alá öntjük és forrón tálaljuk. Ha sok pecsenyelevet kedvelünk, a sült hús zsírjába keverjünk parányi lisztet, késhegynyi paradicsompürét, kissé pirítsuk át és úgy öntsük fel, jól forraljuk át.

A hús sütését végezhetjük a tűzhely lapján, lefedve, lábasban is, a megpuhult húst fedő nélkül, zsírjában átpirítjuk. Amennyi­ben hagymával vagy fokhagymával fűszerezve sütjük a húst, a hagymát, fokhagymát pirítás előtt távolítsuk el a zsírból, mert megég és kellemetlen ízt ad a pecsenyemártásnak.


Így készül egybesütve a sertéskaraj is. Ehhez 75-80 dkg kicsontozott rövidkarajt veszünk.


Találat: 1533


Felhasználási feltételek