online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

OMLÓS MALACSÜLT KÖMÉNNYEL ÉS CSILIVEL

receptekFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
MEGA-TURMIX
Szalonnaval tűzdelt csirke az erdészné kemencéjéből Rantani való csirkéből
Fogolypastétom (gyöngytyúkból is elkészíthető)
Piri-piri csirke (angolai-mozambiki)
TEJSZÍNES CSIRKE
Makos torta
Almakompót
Tejfölös gombapaprikas
Marcipanos tallér
 
 

OMLÓS MALACSÜLT KÖMÉNNYEL ÉS CSILIVEL


Évekig nézegettem külföldi konyhafelszerelési boltokban a szebbnél szebb törőmozsarakat. Elképzeltem, milyen lehet az, ahogy durva felületükhöz hozzá csiszolódnak a különböző friss és szárított fűsz 727c27h erek, aztán szép lassan mennyei harmóniává olvadva szabadulnak fel belőlük az aromás illóolajok. Ezért amikor megláttam, hogy a budapesti Vásárcsarnok aljában már nálunk is árulnak mozsarakat, akkor vettem egyet. És bár itthon sem filléres darab, legalább nem kell beleszakadni a hazacipelésébe. Ugyanis egy törőmozsár annál jobb, minél súlyosabb.

Hozzávalók:


1 darab kb. 3 kilós malaccomb

10 fokhagymagerezd

10 deka köménymag

só és frissen őrölt fekete bors

2 csilipaprika

3-5 citrom

0.5-1 deci olivaolaj

Először a sütőt kapcsolom be 230 C-ra (gázsütőn ez a 8-as fokozat).

Aztán éles késsel fél centi mélyen bevagdosom a malachús bőrét. Megpucolok dundi fokhagymagerezdeket és a köménymaggal, némi sóval, a frissen őrölt borssal és az apróra vágott chilipaprikával mozsárban összepépesítem az egészet.

Ezzel a keverékkel dörzsölöm be alaposan a malac bőrét úgy, hogy bőven jusson a bevagdosott részekbe is. Kényesebbek húzzanak ehhez gumikesztyűt; én anélkül szoktam, mert így jobban érzem, mit is csinálok. Igen, fokhagymás és köményes lesz így a kezem, de az jó: végül is főzök, szappan meg van. (Azért a biztonság kedvéért ideírom: vigyázni kell, csípős paprikás ujjal ne érjünk a szemünkhöz. De miért tennénk?!)Tepsibe rakom aztán a fűszeres pasztával bedörgölt malachúst és úgy fél órára beteszem a sütőbe. Kiveszem és megfordítom, hogy a bőre legyen lefelé. Ehhez a mozdulathoz jól jön a sütőkesztyű: persze, zsíros lesz, de mire való mosógép?! Rányomom 2-3 citrom levét és megöntözöm néhány evőkanál olivaolajjal. Óvatosan lefedem alufóliával, hogy ne tapadjon hozzá, de azért védje. A sütő hőfokát visszaveszem 120 C-ra (akinek gázsütője van, azon ez a feles fokozat) és visszarakom a húst.

Így utánozza a városi ember a hűlő kemencét. A malac meg sül, sül, süldögél, jól van a sütőben. Ha a konyha felé járok, néha megfordítom és facsarok rá még 1-2 citromból kevés levet vagy ha kell, öntök rá pici olivaolajat.

Reggel, amikor felébredünk, isteni az illat a konyhában: beköszönök a malacnak, megkérdezem kér-e citromlevet vagy olajat, akar-e egyet fordulni. Akkor van kész, amikor már nagyon éhesek vagyunk és késznek nyilvánítjuk. A ropogós bőr alatt puha a hús, ha megnyomnám az ujjammal, leomlana a csontról.

Vágódeszkára rakom és mindenki tányérjába teszek mindenféle részt. A tepsiben maradt ízes lére öntök még kevés frissen facsart citromlevet, visszatolom néhány percre a sütöbe és rákanalazom a tányérokon illatozó fűszeres húsra. Ehetünk!


Találat: 1662