online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Szilvas gombóc

tésztafelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Gyümölcsös kelt tészta
Palacsintak
Rakott metélt
Részeges finommetélt
Kelt tésztak
Kajszibarackos rakott metélt
Burgonyametélt (nudli)
Diós vagy makos metélt
Tejes puliszka
Szilvas gombóc
 
bal also sarok   jobb also sarok

Szilvás gombóc


Nyersanyag. 1 kg főzött, áttörve mért burgonya, 25 dkg liszt, 1 dkg só, 60 dkg magvaváló szilva, 5 -6 dkg cukor, kés­hegynyi törött fahéj, 10 dkg zsír, 10 dkg zsemlemorzsa.

Készítés: A szilvás gombóc tésztája a burgonyametélt tész­tájához hasonlóan készül: tojás nem szükséges hozzá. 636d32g A szilvát megmossuk, teljesen leszárítjuk. Ha jó, érett szilvát használunk, cukor nem szükséges bele. A szilvát kimagvaljuk. Cukrot (a kevésbé érett szilvába) csak közvetlenül a gombóc készítése előtt teszünk a mag helyére. Mielőtt a gombócok készítéséhez kezdenénk, vizet teszünk fel a kifőzéshez. A gombóc kifőzésé­hez lábasba tegyük a vizet, ne fazékba, hogy a gombócok az edényben főzés közben egymás mellett legyenek. A kész tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, nyújtás

közben megemelgetjük és egy kis lisztet szórunk alá, a felületét is lisztezzük. A kinyújtott tésztát egyenlő 6 em-es négyzetekre vágjuk fel. A négyzet közepére helyezzük a kimagvalt szilvát, belsejébe 1/2 kockacukrot teszünk (vagy késhegynyi kristály­cukrot), a cukrot kissé megfahéjazzuk (nem okvetlenül szük­séges). A tészta négy csúcsát középen összefogjuk, az éleket jól összezárjuk és két tenyerünk között szabályos gömböt for­málunk belőle. Olyan módon helyezzük lisztezett deszkára, hogy az összezárt élek a deszkán feküdjenek.

A forrásban levő vizet megsózzuk, a gombócokat tálra vagy tálcára rakva, egyszerre az erősen fővő vízbe csúsztatjuk. Pár pillanat múlva a lábast megrázogatjuk, a rázogatást néhányszor megismétel­jük, nehogy a gombócok egymáshoz vagy az edény aljára tapadjanak. Amint a gómbócok a víz felszínére emelkednek és a víz erősen forr, a meleget kissé mérsékeljük, de vigyázzunk, a forrás nehogy megálljon. 3 -4 perc múlva egy gombócot kiemelünk, átvágjuk, ha átfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, jól le­csurgatjuk. A gombócokat természetesen nem rázzuk a szűrő­ben, mint a gyúrt tésztát, mert a rázással összelapulnának. Amíg a gombóc elkészül, megpirítjuk a morzsát és a megfőtt gombócokat forró, pirított morzsára szedjük. 1-2 perc múlva óvatos rázással a morzsával összekeverjük. Tanácsos a pirított morzsát tányérra kiszedni és a kifőtt gombócokkal részleten­ként elkeverni. A kész gombócot tálra tesszük, enyhén fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. A szilvás gombóc csak frissen jó, 5 -6 perc múlva a tészta elveszti omlósságát, könnyűségét.

Ha marad gombócunk, alufóliába csomagolva, mérsékelten forró sütőben melegítjük meg. Vagy lefedve, lábasban tesszük a sütőbe.

Szilva helyett tölthetjük 2-3 szem kimagvalt fekete cse­resznyével vagy 3 -4 szem fekete szőlővel, kimagvalt meggyel, vagy negyedekbe - kisebb szemeket félbe -, vágott sárgabarackkal. Télen a gombócot szilvalekvárral töltjük.

Töltés és morzsába forgatás nélkül a burgonyagombócot vadas mártásokhoz adhatjuk

köretnek. Ilyenkor 2-3 cm vas­tagságú hengereket formázunk, amelyekből 1-1,5 dió nagy­ságú darabokat vágunk le és tenyerünk között gombóccá göm­bölyítjük. A töltött gombócnál hosszabb főzést igényel. A ki­főzött gombócokat kevés forró zsírral szedjük.


Találat: 1593


Felhasználási feltételek