online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Szilvas gombóc

tésztaFájl küldése e-mail


egyéb tételek

 
Gyümölcsös kelt tészta
Palacsintak
Rakott metélt
Részeges finommetélt
Kelt tésztak
Kajszibarackos rakott metélt
Burgonyametélt (nudli)
Diós vagy makos metélt
Tejes puliszka
Szilvas gombóc
 
 

Szilvás gombóc


Nyersanyag. 1 kg főzött, áttörve mért burgonya, 25 dkg liszt, 1 dkg só, 60 dkg magvaváló szilva, 5 -6 dkg cukor, kés­hegynyi törött fahéj, 10 dkg zsír, 10 dkg zsemlemorzsa.

Készítés: A szilvás gombóc tésztája a burgonyametélt tész­tájához hasonlóan készül: tojás nem szükséges hozzá. 636d32g A szilvát megmossuk, teljesen leszárítjuk. Ha jó, érett szilvát használunk, cukor nem szükséges bele. A szilvát kimagvaljuk. Cukrot (a kevésbé érett szilvába) csak közvetlenül a gombóc készítése előtt teszünk a mag helyére. Mielőtt a gombócok készítéséhez kezdenénk, vizet teszünk fel a kifőzéshez. A gombóc kifőzésé­hez lábasba tegyük a vizet, ne fazékba, hogy a gombócok az edényben főzés közben egymás mellett legyenek. A kész tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, nyújtás

közben megemelgetjük és egy kis lisztet szórunk alá, a felületét is lisztezzük. A kinyújtott tésztát egyenlő 6 em-es négyzetekre vágjuk fel. A négyzet közepére helyezzük a kimagvalt szilvát, belsejébe 1/2 kockacukrot teszünk (vagy késhegynyi kristály­cukrot), a cukrot kissé megfahéjazzuk (nem okvetlenül szük­séges). A tészta négy csúcsát középen összefogjuk, az éleket jól összezárjuk és két tenyerünk között szabályos gömböt for­málunk belőle. Olyan módon helyezzük lisztezett deszkára, hogy az összezárt élek a deszkán feküdjenek.

A forrásban levő vizet megsózzuk, a gombócokat tálra vagy tálcára rakva, egyszerre az erősen fővő vízbe csúsztatjuk. Pár pillanat múlva a lábast megrázogatjuk, a rázogatást néhányszor megismétel­jük, nehogy a gombócok egymáshoz vagy az edény aljára tapadjanak. Amint a gómbócok a víz felszínére emelkednek és a víz erősen forr, a meleget kissé mérsékeljük, de vigyázzunk, a forrás nehogy megálljon. 3 -4 perc múlva egy gombócot kiemelünk, átvágjuk, ha átfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, jól le­csurgatjuk. A gombócokat természetesen nem rázzuk a szűrő­ben, mint a gyúrt tésztát, mert a rázással összelapulnának. Amíg a gombóc elkészül, megpirítjuk a morzsát és a megfőtt gombócokat forró, pirított morzsára szedjük. 1-2 perc múlva óvatos rázással a morzsával összekeverjük. Tanácsos a pirított morzsát tányérra kiszedni és a kifőtt gombócokkal részleten­ként elkeverni. A kész gombócot tálra tesszük, enyhén fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. A szilvás gombóc csak frissen jó, 5 -6 perc múlva a tészta elveszti omlósságát, könnyűségét.Ha marad gombócunk, alufóliába csomagolva, mérsékelten forró sütőben melegítjük meg. Vagy lefedve, lábasban tesszük a sütőbe.

Szilva helyett tölthetjük 2-3 szem kimagvalt fekete cse­resznyével vagy 3 -4 szem fekete szőlővel, kimagvalt meggyel, vagy negyedekbe - kisebb szemeket félbe -, vágott sárgabarackkal. Télen a gombócot szilvalekvárral töltjük.

Töltés és morzsába forgatás nélkül a burgonyagombócot vadas mártásokhoz adhatjuk

köretnek. Ilyenkor 2-3 cm vas­tagságú hengereket formázunk, amelyekből 1-1,5 dió nagy­ságú darabokat vágunk le és tenyerünk között gombóccá göm­bölyítjük. A töltött gombócnál hosszabb főzést igényel. A ki­főzött gombócokat kevés forró zsírral szedjük.


Találat: 1398