online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Cseh zsemlegombóc

szószokfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Almamartas
Majonézmartas
Kaposztas palacsinta
Kötött borjúlé (Jus de veau lié)
Mustarmartas (Sauce moutarde)
Hideg fokhagymamartas (Sauce Aioli)
Hagymas palacsinta
Zsemlegombóc (12 db)
Veluté martas
Hollandi martas (Sauce hollandaise)
 
bal also sarok   jobb also sarok

Cseh zsemlegombóc


Nyersanyag. 4 db egynapos zsemle, 35 dkg liszt, 1-1,5 dkg élesztő, 6-7 g só, 1 tojássárgája, 4 dkg zsír, 2-2,5 dl tej.

Készítés: A lisztből, a zsírral (vagy vajj 757j98h al, margarinnal), sóval, tojássárgájával, a tejben felfuttatott élesztővel kelt tésztát készítünk. Miután a tésztához cukrot nem használunk, a tejbe morzsolt élesztőhöz 1-2 kanál lisztet keverjünk.

A zsemléket apró kockára vágjuk és nyitott ajtajú, langyos sütõben kissé megszárítjuk (nem pirítjuk). A kihűtött zsemle­kockákat belekeverjük a kelt tésztába. Ebből a mennyiség­ből két, kb. 6 cm átmérőjű rudat készítünk, és olvasztott zsír­ral megkenve, lisztezett deszkán, zsírpapírral vagy nylonnal letakarva, 40-45 percig jó meleg helyiségben (23-24 °C) kelesztjük. Amíg a tészta kel, vizet forralunk, megsózzuk, belehelyezzük a megkelt tésztát és mérsékelt tűznél, egyen­letesen, lassan forraljuk 25 -30 percig. Kb. 15 perc múlva lapát­tal óvatosan megfordítjuk a rudakat. Mint minden zsemle­gombócot, ezt is azonnal tálaljuk: a vízből két lapáttal kiemel­jük, deszkára helyezzük, 1-1,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, csinosan, félig egymásra fektetve, a hús mellé tálra rendezzük, egy kis olvasztott vajjal átfényezzük. Vadas húsok­hoz, savanyú tüdőhöz, savanyú tojáshoz adjuk.

Hús nélkül, paradicsommártással is fogyaszthatjuk (sajttal leszórva), savanyú káposztafőzelékhez is jó. Pirított morzsával leöntve, melegített szilvalekvárral, párolt szilvával tésztaként, fogyasztható.


Találat: 2130


Felhasználási feltételek