online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Gyümölcslevesek

levesekfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Írgulyas (Irish stew)
Scsí friss kaposztaval (orosz leves)
Hideg öszibarackleves
Sűrített levesek
Monacó leves
Burgonyagombóc
Gyümölcslevesek
 
bal also sarok   jobb also sarok

Gyümölcslevesek


Almaleves


Nyersanyag. 60 dkg borízű alma, 2 dl tejfel, 1 tojássárgája, kb. 10 dkg cukor, 4 dkg liszt, 1/2 citrom leve, 2 cm nagyságú fahéj, 5 db szegfűszeg, 1/4 citrom vékonyan levágott héja, fél kávéskanál só, esetleg egy kis savanyú, fehér bor, 1 liter víz, 959g65j 1,5 dl tej.

Készítés: A vizet a cukorral, sóval, a tiszta gézbe belekötött fűszerekkel forrni tesszük. Az almát megmossuk, nagyon véko­nyan meghámozzuk, a férges, hibás részeket gondosan kivágjuk, citrommal átkenjük, hogy meg ne barnuljon munka közben. Négy cikkre vágjuk, a magházát gondosan eltávolítjuk. A cik­kekbe vágott almát vékony szeletekre daraboljuk és a forrásban levő vízbe tesszük. A borízű alma hamar felpuhul, tehát amint az almát befőztük, azonnal elkészítjük tejjel, liszttel a habarást és állandó keverés közben a leveshez szűrjük. Jól átforraljuk, ha kell utólag ízesítjük. Belecsavarjuk a citrom levét, hozzá­adjuk a bort és egyszer átforraljuk. A levesből a fűszerzsákocskát eltávolítjuk és a levest a tojással elkevert tejfelhez hozzáadjuk. Jól lehűtve tálaljuk.


Meggyleves


Nyersanyag. 70 dkg meggy, 15 dkg cukor, a többi hozzávaló megegyezik az almaleves hozzávalóival, de lehetőleg 1 dl fanyar, vörös bort használjunk. A cukor több is lehet, ha a meggy fanyar.

Készítés: A legízletesebb levest az apró, úgynevezett cigány­meggyből készíthetjük.

A meggyet szárától megtisztítjuk, meg­mossuk és kimagvaljuk. A magnak kb. negyedrészét mozsárban megtörjük, a vörös borba téve 5 -6 percig forraljuk és a vörös bort a leveshez szűrjük. A fűszereket gézbe kötve adjuk a leves vizéhez, melyet a cukorral felforralunk, a kimagvalt gyümölcs felét beletesszük, puhára főzzük. Behabarjuk, mint az almale­vesnél és szitán áttörjük. Felforraljuk, hozzátesszük a gyümölcs másik felét, puhára főzzük és tejfellel elkevert tojássárgájára jól lehűtve tálaljuk. A meggyet egyszerre, áttörés nélkül is főz­hetjük, így is ízletes lesz.Birsalmaleves


Keszítése megegyezik az almalevesével, de fahéjat, szegfű­szeget ne használjunk hozzá.


Egres- (piszke- ) leves


Nyersanyag 40-50 dkg egres, 15 dkg cukor, fél kávéskanál só, 1 liter víz, 2 dl tej, 1,5 dl tejfel, 1 tojássárgája.

Készítés: Kis éles késsel lecsípjük az egresszár és a csészelevél maradványát és az egrest jól megmossuk. A cukorral, kevés sóval ízesített vizet felforraljuk, az egrest beletesszük és puhára főzzük. Tejes habarással behabarjuk, jól átforraljuk és áttörjük. Az áttört levest újból felforraljuk, utánaízesítjük és tejfellel elkevert tojássárgájára jól lehűtve tálaljuk.


Rebarbaraleves


Nyersanyag. 50 dkg rebarbara, 10 dkg cukor, 1/2 dkg só, 4 dkg liszt, 1 dl tej, 1,5 dl tejfel,

1 tojás, 1 liter víz.

Készítés: Megegyezik az almalevesével.

Málna-, ribizli-, eperlevest készíthetünk korszerűen olyan mó­don, hogy személyenként 15 dkg gyümölcs 2/3-át szitán áttörjük, kevés cukorral ízesítjük, személyenként 1/3 dl tejszínnel elke­verve, csészébe tesszük; a gyümölcs 1/3-át kis porcukorral meg­hintve körülbelül 1/2 óráig állni hagyjuk, tálalásnál a csészébe tesszük az áttört gyümölcshöz. A levest tejszínhabbal díszítjük és enyhén megcukrozzuk. Jól lehűtve tálaljuk. Pehelyrizst ad­hatunk hozzá.


Találat: 1277


Felhasználási feltételek