online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Sertéspörkölt

húsfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Kolbaszos libavagdalt
Sertéskaraj egybesütve, gombasan
Libamaj ínyenceknek
Grillezett bruschetta pacolt paradicsommal
Gombas-sonkas cipó
Flekken fűszervajas sültburgonyaval
Pirított libavér
Sertéspörkölt
 
bal also sarok   jobb also sarok

Sertéspörkölt


Nyersanyag (4 személyre). 75 dkg sertés lábszárhús vagy lapocka, 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma; 1,5 dkg só, csapott evőkanál rózsapaprika, 1/2 kávéskanál mozsárban szétdörzsölt köménymag, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (télen 1 evőkanál 212i87c lecsó).

Készítés: Pörköltnek legjobb az ún. "szedett hús", kisebb húsdarabok, amelyeket a hentes különbözõ húsrészekrõl vág le.

Ízletes és "telt" pörköltmártást a sertés lábszárhúsából készít­hetünk; a lapockából is ízletes pörkölt készíthető. A combhúst szépen darabolhatjuk, de a húsa száraz, a tarja, oldala jóízű, de zsíros.

1,5-2 literes, lábasban megolvasztjuk a zsírt, beletesszük a finomra vágott hagymát, mérsékelt tűzön, állandó keveréssel üvegesre pároljuk, megpirítani nem szabad. A lángról lehúzzuk, feloldjuk benne a paprikát. A megsózott húst 2 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból 2 cm vastagságú kockákat darabolunk.

A hagymás, paprikás zsírba 1-2 evőkanál forró vizet öntünk, visszatesszük a tűzre és állandó keveréssel zsírjára sütjük. Ekkor beletesszük a feldarabolt húst, lepirítjuk, rászórjuk a köménymagot (aki kedveli, 1 cikk fokhagymát is tehet bele) és egy fél deci forró víz felöntésével, lefedve, mérsékelt tűzön pároljuk, időnként megkevergetjük. Amikor a hús félpuhára párolódott, lesütjük zsírjára, kissé pirítjuk, megsózzuk, hozzá­adjuk a megmosott, kimagvalt, feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát, a párolást kevés forró víz aláöntögetésével foly­tatjuk, amíg a hús majdnem puha lesz. Ekkor újból átpirítjuk, egy kis csontlével vagy forró vízzel felöntjük, összeforraljuk. A hús felpuhulásához 1,5 -2 óra szükséges.

Ha nem lábszárból készítjük, amelynek tartalmas mártása van, az utolsó lepirításnál húzzuk félre a húst, tegyünk a mártá­sába egy jó késhegynyi lisztet, pirítsuk meg kissé és úgy öntsük fel forró vízzel.

Gyorsfőző fazékban (kuktában) készítve hasonló módon járunk el, de a húst a párolás kezdetén megsózzuk. Egy fél deci forró vizet öntünk a lepirított hús alá. Elkészítési idéje a sípolástól szá­mítva 20 perc.

Előfordulhat, hogy zsíros húsból kell pörköltet készítenünk, ebben az esetben a készítéséhez zsírt nem használunk. Az anya­gokat előkészítjük; a finomra vágott hagymát, paprikát, kö­ménymagot a hússal együtt tesszük fel, egy kis forró víz alá öntésével lefedve

pároljuk, amikor a hús zsírja kiolvadt, akkor pirítjuk le és sózzuk meg. A lepirításhoz ragaszkodjunk, mert különben a pörkölt főtt hús ízű lesz.


Találat: 1036


Felhasználási feltételek