online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Ángads-abur Örmény fülleves

receptekFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
Skót tojaslikör
TEX-MEX PULYKA
Kolozsvari túrókrém szendvicsre
Gyümölcstorta
Pannónia sajtkörözött
Egyszerű pogacsa 2
MEGA-TURMIX
Egyszerű kuglóf
Ángads-abur Örmény fülleves
 
 

Ángáds-ábur Örmény fülleves

Hozzávalók: Erös húsleves, 1 fej vöröshagyma, 2 kanál finomfü, 10 dkg gomba, petrezselyemzöldje, vaj, tejföl

Ángáds: 2 tojásból derelyetészta, 25 dkg borjúhús, só, bors, 1 finomra vágott keménytojás, m 858j92i ajoránna, churut (ld. alább)

Ezt a levest az örmények ázsiai óhazájukból hozták magukkal. Változatai a világ minden részén megtalálhatók a hagyománytisztelö örmény családoknál. Vasárnaponként és ünnepi alkalmakkor fogyasztják. Hústalan napokon és böjtben nem húslében, hanem zöldséglevesben fözik, a derelyébe pedig az aprított hús helyett rántottát vagy gombát tesznek. Receptje megjelent az I. világháború utáni magyar szakácskönyvekben is. Ezek tévedésböl az eredeti örmény nevet nem ismerve, már külön churutlevesröl és külön ángádsáburról beszélnek.

Az eredeti örmény készítési módtól manapság annyiban térnek el, hogy a derelyébe darált húst tesznek, a churutot nem kúp alakúra szárítják, hanem kisebb üvegekbe töltik. Irodalmi megörökítését Kritsa Klára elbeszélésének köszönhetjük. (Oh, az ángádsbur leves, Árménia, 1891. 8. oldal).Elkészítése: Húslevest készítünk, amelyben a szokott zöldségeken kívül még egy fej finomra vágott és kevés vajban párolt vöröshagymát, 2 evökanál finomfüvet, gombát, petrezselyemzöldjét is teszünk. A levesben a borjúhúst puhára fözzük. A húslébe belefözzük az ángádst.

Az ángáds készítése: Elkészítjük a tölteléket. Egy csipet majorságzsírra ledarált fött borjúhússal a vágott keménytojást, majoránnát, kevés sót, borsot jól elkeverünk, és ezzel a tésztát megtöltjük. A derelyetésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 3x3 cm nagyságú darabokra vágjuk, és közepükre késhegynyi tölteléket teszünk. A derelyéket úgy hajtjuk össze, hogy a tészta fül alakú legyen. Elöbb téglalap alakúra, majd az átlósan szembenálló sarkát egymásra hajtjuk.

A tészta megfövése után ízlés szerint churuttal savanyítjuk. Általában 4 személy részére a levesestálba 2 kanál churutot teszünk, 2 kanál tejfölt, simára dörzsöljük, majd a levest ráöntjük.


Találat: 1309