online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Tüdõstaska

levesekFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
Csipetke
Sparga- (csirag-) leves
Paradicsomleves (sűrítés nélkül)
Orosz sóskaleves / Zöld scsí
Fejtettbableves
Joghurtos gyümölcsleves
Tarkonyos pulykaragu leves
Hideg vegyes gyümölcsleves
Borleves
Görög gyümölcsleves
 
 

Tüdõstáska


Nyersanyag. 20 dkg borjú- vagy sertéstüdő, 3 dkg zsír, 1 kávés­kanál zöldpetrezselyem, késhegynyi törött bors, 1 tojás, só, 1 evőkanál zsemlemorzsa.

Tésztához: 1 tojás, 1 tojássárgája, 10 d 414b18e kg liszt. A tojásfehér­jére a tészta összehajtásához van szükségünk.

Készítés: A megmosott tüdőt forrásban levő sós vízben pu­hára főzzük. Ízletesebb lesz, ha a főzővizébe 1 babérlevelet, egy kis majoránnát teszünk. A puhára főzött tüdőt húsdarálón átdaráljuk. Kis lábasban zsírt olvasztunk, a finomra vágott hagy­mát állandóan keverve puhára pároljuk a zsírban, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, a ledarált tüdőt és mérsékelt tűzön 1/2 dl forró víz aláöntésével (legjobb, ha abból a léből öntünk rá, amelyben a tüdőt főztük), addig pároljuk, amíg zsírjára lesül. Ekkor sót, törött borsot adunk hozzá, ráöntjük a tányéron felhabart egész tojást, a zsemlemorzsát és gyors tűzön addig kevergetjük, amíg krémszerűen sűrű lesz. Ekkor levesszük a tűzről és lehűtjük.10 dkg lisztből a tojással és tojássárgájával a megszokottnál kissé puhább tésztát gyúrunk, pihentetés után vékonyra ki­nyújtjuk. Nem szárítjuk. A kinyújtott tésztát félbehajtjuk, a sodrófával a felező élet kissé megnyomjuk, hogy élesen látható legyen, majd kihajtjuk.

A tészta felső vonala mentén elkezdve, 2-3 cm távolságban, kis kanállal mogyorónyi halmocskákat helyezünk a kihűlt tüdővagdalékból. Amikor a tésztán mind elhelyeztük a vagdalékot, a közöket kenőtollal megkenjük a tojásfehérjével. A kinyújtott tészta másik felét ráhajtjuk és ujjunkkal vagy fakanálnyéllel összenyomkodjuk. Derelyemetszővel egyenletes kis négyzeteket vágunk ki és forrásban levő csont,­vagy húslevesbe főzzük.


Találat: 807