online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Web-programozas

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A magyar nyelv hangallomanya
Windows XP (magyar) új kapcsolat létrehozasa
Kezdetek ++
Adatok tömörített tarolasa - előnyök, hatranyok
Egy kis elmélet
Egy operaciós rendszer bemutatasa
A WINDOWS NT/2000/XP
Memória technológiak*
A Pascal programok memóriatérképe:
A NOVELL NetWare halózati operaciós rendszerek
 
bal also sarok   jobb also sarok

Web-programozásMi a hipertext, s milyen tulajdonságai vannak? Miben különbözik pl. egy átlagos szövegtől, vagy dokumentumtól?


Hipertext (hypertext): olyan - célszerûségbõl elektronikus formában adott - "dokument 626c27g um", melynek részei (oldalai) között nem a "rákövetkezés" reláció értelmezett feltétlenül, mint mondjuk egy nyomtatott könyv esetén, hanem az egyik rész után akár több "következõ" lap is lehet, sõt, nem kell feltétlenül, hogy a "lapok" fizikailag egy helyen legyenek, lehetnek nagy távolságokban is (pl. a hálózaton).


Milyen hipertext-leíró nyelveket ismer? Melyik az Interneten legjobban elterjedt?


Dokumentum leírónyelv: olyan eszköz, melynek segítségével egy adott dokumentum formai, és tartalmi tulajdonságai is leírhatók, pl. egy szöveg betûinek tulajdonságai (pl. Times CE, dõlt, 12 pontos méretû).

Az ilyen módon adott dokumentum tartalmaz mind formai leíró információt (ezeket a dolgokat pl. a HTML-ben "tag" néven nevezik), mind pedig azt a szöveget, amit tulajdonképpen leírunk az elõbbiekkel.  Jelenleg az Interneten a HTML dokumentum-leírónyelvvel készített infomáció talán a legelterjedtebb (népszerûbb nevén "web-lap", vagy "hompédzs").


HTML: leírónyelv (HyperText Markup Language), mely - nevébõl adódóan hipertext - típusú információk kezelését teszi lehetõvé. Alapvetõen statikus megoldásokat támogat. Az ilyen dokumentumok szervereken tárolódnak, s megjelenítésüket a kliensek (böngészõk) végzik. Elemkészlete adott, nem bõvíthetõ a felhasználói által.


XML: (eXtensible Markup Language) olyan dokumentum leírónyelv, mely rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy újabb leíró elemeket is lehet vele létrehozni, tehát akár a használói által is kiegészíthetõ új nyelvi elemekkel (ez pl. a HTML-ben nincsen!).


Mi jellemzi a kliens-szerver architektúrát (Előnyök-hátrányok)?


Kliens-szerver architektúra: olyan elosztott rendszer, melyben bizonyos funkciók gépekhez társítottak, pl. file-tárolás, nyomtatás vezérlést egy un. szerverre bíznak. A kiszolgálái igények a szerver felé az un. kliensek felõl érkeznek.

Szerver: olyan számítógép, mely erõforrásokban gazdag (pl. sok memóriával, és/vagy sok, és nagykapacitású háttértárral rendelkezik). Jellemzõ felhasználási területe napjainkban web-szerver.

Kliens: olyan - önállóan is használható - számítógép, melynek segítségével a szerverektõl igényelhetõk szolgáltatások. Jellemzõ felhasználási területe napjainkban pl. web-böngészõ (browser).


Előnye:

elosztott rdsz

Hátránya:

a kommunikációhoz kell egy kliens és egy szerver is + megbízható hálózat

ha a szerver meghibásodik, akkor annyi az egésznek


Találat: 1343


Felhasználási feltételek