online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

A Pascal programok memóriatérképe:

számítógépes

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Átviteli minöséggel kapcsolatos kérdések
A WORD eszközei II
Szoftverek
Adatok tömörített tarolasa - előnyök, hatranyok
Alkalmazasok
Egy operaciós rendszer bemutatasa
Egyéb internetes szolgaltatasok
A WINDOWS NT/2000/XP
A relaciós adatmodell, kulcsok
File-kezelés
 
bal also sarok   jobb also sarok

A Pascal programok memóriatérképe:
 
 A tétel elején volt már szó arról, hogy a Pascal programokat DOS operációs rendszer alatt futtathatjuk. A DOS alatt futó programok a 8086-os processzor regisztereit használják fel a memória címzéséhez (eléréséhez). A regiszterek mérete 16 bit, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb megcímezhetõ memória mérete 1 MByte. Ahhoz, hogy 1 MByte memóriát címezni tudjuk 20 757c21h bites fiikai címekre van szükség. Mivel a regiszterek mérete 16 bit, ezért nem lehet direkt címeket használni a memória eléréséhez. A megoldást a szegmentált címzés biztosítja. A memóriát részekre (szegmensekre) osztjuk, így a teljes cím két részbõl épül fel: szegmens cím (16 bit), megmutatja, hogy a memória melyik részében található a keresett rekesz, offszet cím, amely a szegmensen belül megmutatja, hogy hányadik byte-on található a kívánt adat. A 8086-os mikroprocesszor maximálisan 4 szegmenst tud megcímezni a szegmensregiszterek használatával: CS - kódszegmens; DS - adatszegmens; SS - veremszegmens; ES - extra szegmens (másodlagos adatszegmens).
A Turbo Pascal programok a memóriacímeket 4 byte méretû adatként tárolják, ebbõl két byte a szegmens, 2 byte az offszet cím. Ezeket a címeket tárolhatjuk a mutató típusok segítségével. Mivel a 16 biten aábrázolható legnagyobb szám 65535, így a szegmensek mérete sem lépheti túl ezt a korlátot (az offszet cím segítségével ennyi byte-ot tudunk címezni egy szegmensen belül). A szegmensregiszterek tartalma megváltoztatható, így speciális módszerek segítségével kihasználhatnánk az operációs rendszer által biztosított 640 KByte-ot, de alapértelmezés szerint a szegmensek mérete 64 KByte.
Az egyes szegmensek a program egyes részeit tartalmazzák:
- Kódszegmens: A program futtatható része, és a konstansok.
- Adatszegmens: A program során felhasznált változók, és típusos konstansok.
- Stack szegmens: Az alprogramok által használt változók, illetve a dinamikus változók.
 Az ábrán látható egy Pascal program memóriatérképe.
A memória részei (kicsit részletesebben):
- Kódszegmens:
A program kódját tartalmazza (az EXE állomány tartalmának legnagyobb része). Itt található a fõprogram és a felhasznált unit-ok kódja, minden egyes unit-nak (és a fõprogramnak is) egy-egy 64 KB méretû memóriaterület van fenntartva. A unit-ok használata tehát az egyik módja a 64 KB-os határ átlépésének. A kódszegmensen találhatjuk meg a unit-okban és a fõprogramban felhasznált típus nélküli konstansokat is!
- Adat szegmens:
Mint az ábrán is látható, a programban (unit-okban is) felhasznált változók és típusos konstansok kerülnek ebbe a szegmensbe. Mérete rögzített, maximum 64 KByte lehet. Tehát a programban felhasznált adatok (változók) méretének összege nem haladhatja meg a 64 KByte-ot. Ez a korlátozás is feloldható a unit-ok alkalmazásával.
- Verem szegmens:
A verem szegmens három részbõl épül fel: Stack, Overlay puffer és a Heap. A Stack nevû területet az alprogramokban deklarált változók használják. Az Overlay puffernek az Overlay technikát használó programok esetén van szerepe, míg a Heap a dinamikus változók által felhasznált memóriaterület.
Érdekessége a Stack és Heap területnek, hogy ellenkezõ irányban növekednek.Találat: 1394Felhasználási feltételek