online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Adatok tömörített tarolasa - előnyök, hatranyok

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
SSADM Strukturalt rendszerelemzési és -tervezési módszer
A videokonferencia mint prezentació
Hattértarak és jellemzöik
Egyenaramú halózatok
Logikai algebra, logikai műveletek
Monitorok
A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREI A PROGRAMOZHATÓ AUTOMATÁKBAN
Windows 7 telepítése USB tarolóról
Adatok tömörített tarolasa - előnyök, hatranyok
 
bal also sarok   jobb also sarok

Adatok tömörített tárolása - előnyök, hátrányok

Adatok tömörítése

A számítógépes alkalmazások egyre nagyobb adatállományokkal dolgoznak. Ezek tárolása helyigényes, továbbítása pedig a korlátozott sávszélesség miatt időigényes. Bár folyamatosan növekszik a rendelkezésre álló tárolóterület, és ennek fajlagos költsége 737g65h is csökken, valamint egyre nagyobb sávszélesség áll rendelkezésre elérhető áron, célszerű a gazdaságosabb tárolás és továbbítás érdekében állományainkat a lehető legkisebb méretben tömöríteni.

Mi teszi lehetővé a tömörítést?

A számítógépen használt állományok szinte mindig több jelet tartalmaznak, mint amennyi az általuk hordozott információ megjelenítéséhez szükséges lenne. Minden információ tartalmaz ismétlődő (redundáns) jeleket. A tömörítés nem más, mint a jelsorozat redundanciájának csökkentése: az adatok matematikai alapon történő átkódolása úgy, hogy ugyanazt az információt kevesebb jellel fejezzük ki. Az eredményként kapott adathalmaz mérete az átkódolás révén kisebb az eredeti adatokénál. A tömörítés megszüntetésére külön programra van szükség. A tömörített adatok érzékenyebbek a sérülésre, mint a tömörítés nélküliek. Sérülés esetén a kicsomagoló program jelzi, hogy hiányosak az adatok, visszaállítani nem tudja őket, esetleg a sérülés előtti részeket.

Veszteségmentes és a veszteséges tömörítés:.

A tömörítési eljárások egyik fajtája megfordítható (reverzibilis), azaz a tömörítő eljárással pontosan visszaállítható az eredeti jelsorozat. Veszteségmentes tömörítéssel kell adatokat, szövegeket, adatbázisokat és programokat tömöríteni. A tömörítők másik csoportja a tömörítendő jelsorozat egye elemeit, egyszerűen kihagyja a tömörítés során. A tömörített adatokból így teljes pontossággal nem állítható helyre a tömörítetlen jelsorozat. Az esetek többségében azonban ez elfogadható; álló- vagy mozgóképek, hangok estében olyan komponensek kerülnek kihagyásra, melyek az állomány "élvezeti értékét" nem befolyásolják számottevően. Veszteséges tömörítéssel általában sokkal nagyobb méretcsökkenés érhető el. A veszteséges tömörítőkkel sokkal nagyobb megtakarítást lehet elérni, míg a veszteségmentes eljárások az eredeti méretet csak harmadára-negyedére csökkenti, addig a veszteséges eljárások hatodára-tizedére. A veszteségesen tömörítő programok esetében be lehet állítani a tömörítés mértékét, van, ahol állományméretben, van, ahol minőségben.

Sokféle tömörítési eljárást dolgoztak ki, ezek közös jellemzője, hogy adott feltételek, meghatározott jellegű adatsorozat esetén nyújtják a legjobb tömörítési arányt és/vagy legkisebb a futásidejük.

Egy példa a sok közül: az RLE (Run Length Encoding), futamhossz kódolás. Azonos jelekből álló sorozatokat tartalmazó adatsorozat tömörítésének egyszerű módszere. Ez a tömörítés egy-egy jelsorozatot két jellel helyettesít: az egyik jel a sorozatot alkotja, a másik az ismétlődés száma. A kódolás akkor eredményez tömörítést, ha az ismétlődő jelsorozat kettőnél több azonos jelből áll. Veszteségmentes tömörítés.


Tömörítőprogramok

Többféle tömörítőprogram van forgalomban, ezek 3 nagy csoportba sorolhatók:

Általános fájltömörítő programok: leginkább archiválásra használják őket. Céljuk főként a kis méret elérése, illetve az összetartozó fájlok egy állományként kezelése. A tömörítési arány függ a fájl típusától, átlagosan 2-4-szeres.

Tömörített állapotból futó programok: a legtöbb végrehajtható fájl a szükségesnél több helyet foglal el. A helyfoglalás csökkenése érdekében az EXE állomány elején egy olyan különleges programrész van, amely először kitömöríti az EXE állomány további részeiből a futásra alkalmas állapotú programot, majd átadja a vezérlést.

Lemeztömörítő operációsrendszer-kiegészítések: a tömörítő programot úgy is meg lehet írni, hogy állandóan a memóriában legyen, és a merevlemezen tömörítve tárolt adathalmaz úgy mutassa, mintha nem is lenne zsugorítva. Ezáltal ugyanarra a merevlemezre sokkal több adat fér. Elterjedt lemeztömörítők: DoubleSpace, DriveSpace, Stacker.


Néhány gyakrabban használt tömörítő program és tömörített fájlformátum:

ZIP: igen elterjedt, veszteségmentesen tömörített állománytípus, számtalan program használja, Windows alatt a WinZIP.

ARJ: Arj programmal készíthető veszteségmentes tömörítést valósít meg. Elterjedt program, Windows alatt is fut.

JPG, JPEG, veszteséges tömörítés, képek tömörítésére használatos. A kép minőségromlása árán igen nagy tömörítés érhető él ilyen állománytípusban. Sok képkezelő program ír és olvas ilyen formátumban, illetve a hardvereszközök (szkenner, digitális fényképezőgép) is ilyen formában rögzít.

MP3: veszteséges hangtömörítés, a hanghatást kevéssé rontja, számtalan program alkalmazza ezt a formátumot.


(WINRAR program használatának ismerete: ki és betömörítés!!!)

Találat: 3105


Felhasználási feltételek