online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

Monitorok

számítógépes

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A programok felépítése, az utasítasok típusai
Outpot perifériak
Fajltípusok
INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ
Holtpontok
Tömörítés, hibadetektalas és javítas
Processzus ütemezése
Grafikai alapfogalmak
Monitorok
 
bal also sarok   jobb also sarok

Monitorok


A legfontosabb kimeneti eszköz. Az adatokat, az információkat a katódsugaras vagy folyadékkristályos (LCD) eszköz segítségével jeleníti meg. Mindkét monitor típus jelenleg szinte minden esetben tud szöveges, ill. grafikus módon megjeleníteni. A szöveges megjelenítés esetén 25x80-as (25 sor, 80 oszlop) vagy 43x80 "táblán" összesen 2000 vagy 3440 karaktert tud megjeleníteni a megadott karaktertáblából. Amennyiben színes vezérlővel és színes monitorral is rendelkezünk, abban az esetben minden karakterhez és háttérhez is rendelhető színinformáció. A grafikus képernyők esetében nagy szerepe van, hogy milyen vezérlő kártya csatolt az adott rendszerhez. A típusok a felbontás finomságát próbálták javítani (CGA, EGA, VGA, SVGA). Ezek saját memóriájuk méretén 555c21f ek függvényében különböző lehetőségeket biztosítottak. Később megjelentek a többlapos rendszerek, amelyek az animációs minőséget is javították. Az SVGA kártyák a szöveges mód lehetőségeit is modosították. Pl: 30-60 sor és 132 oszlop lehetőségeivel. A grafikus üzemmódban 800x600, 1024x768, 1280x1024 pont felbontással, 16, 256 illetve 32768 vagy még ettől is több színárnyalattal rendelkezik. Minél nagyobb a grafikus kártyán lévő RAM nagysága, annál több színnel jeleníthető meg az információ egy adott felbontáson, vagy ugyanannyi színnel, nagyobb felbontásban. Igen fontos a megfelelő képernyő-frissítési frekvencia kiválasztása is. Minél nagyobb a frekvencia, annál villogás menteseb lesz a kép. Azonban a felbontás növelésével csökkenteni kell a frissítési frekvenciát, mert a katódsugárcsöves monitor károsodhat.

A Touch monitorok nem igazán elterjedtek. Ezeknél a monitoroknál nincs szükség perifériákra, mert a monitort megérintve választhatunk a felkínált lehetőségek közül. Leginkább információknál vagy ügyfélszolgálatoknál használható.Az  újabb monitorok már OSD-vel (On Screen Dispaly) rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a monitor beállításai, menüje a monitor képernyőjére íródik ki.

Fontosabb jellemzők:

Maximális felbontás. A felbontás azt jelenti, hogy a képernyő egyszerre hány képpontot jelenít meg. (Pl. 640*480: vízszintesen 640, függőlegesen 480 képpont, tehát a kép 307200 képpontot tartalmaz. Ez a VGA monitor jellemző adata.) Ha egy 14 collos monitoron 1024*768-as felbontást használunk, az ikonok túl kicsik lesznek. Nagy felbontást igénylő grafikai alkalmazásokhoz érdemes nagyobb átmérőjű monitort használni.

Maximális színmélység

Hány színt tud megjeleníteni (különböző felbontások esetén!). Minden SVGA monitor tudja a 16,7 millió színt (True Color), ez 24 bites színmélységnek felel meg.


Képátmérő Mekkora a kép mérete átlósan. Ma leggyakrabban a 15 és 17 colos (kb. 35,5 illetve 43,18 cm-es) átmérőjű monitorokat használnak. Vigyázat: a kép mérete kisebb lehet, mint a képernyő átmérője. További méretek: 19, 20, 21, 24 coll.


Pixelméret. Ez adja meg, hogy milyen finom a monitor felbontása. A 0.28" (inch) már jónak mondható, minél kisebb, annál jobb. Napjainkban a 0,21 az elterjedt.


Non-interlaced. Árjegyzékben a felbontás után írott NI-vel szokták rövidíteni. Ez azt jelenti, hogy az adott felbontást a monitor meg tudja jeleníteni anélkül, hogy váltott soros megjelenítést használna. A váltott soros megjelenítés lényege, hogy a monitor felváltva rajzolja ki a kép páros, majd páratlan sorait. Ha ezt elég gyorsan csinálja, akkor a kép villogásmentes. Sajnos ritkán csinálja elég gyorsan, ezért az interlaced (váltott soros) üzemmódok ártanak a szemünknek. (Ezért a mai monitorokra már nem jellemző.)


Low Radiation Ezt LR-rel szokták rövidíteni, azt jelenti, hogy "alacsony sugárzású", azaz a monitor az átlagosnál alacsonyabb mértékben sugároz, kevésbé ártalmas az egészségre. A legjobb monitorokba be van építve egy speciális szűrőpanel, amely annyira leárnyékolja a sugárzást, hogy az szinte elhanyagolhatóvá válik. Ezekre a monitorokra nem is kell szűrő.


A monitorszűrő egy olyan átlátszó, általában füstüveg felület a képernyő előtt, amely le van földelve (ha nincs, akkor semmi értelme), és megakadályozza, hogy a képernyőről a földelt felület felé igyekvő porszemcsék a szemünkbe szálljanak. (Ha a képernyő előtt nem lenne földelt szűrő, akkor mi töltenénk be a "földelt felület" szerepét, és porszemcsék jutnának a szemünkbe, ami nem túl egészséges.)


Képfrissítési frekvencia A függőleges képfrissítési frekvencia azt jelenti, hogy a képernyő másodpercenként hány teljes képet tud megjeleníteni. Az egészségügyileg elfogadott legkisebb érték 65-72 teljes kép másodpercenként. Ha ennél kevesebb, az érzékelhető villogást, remegést eredményez. Huzamos használat esetén nemcsak fejfájás, de a szem gyors fáradása és látásromlás is kialakulhat.

A fentiekben ismertetett képismétlési frekvenciához elválaszthatatlanul hozzátartozik a vízszintes eltérítési frekvencia: egységnyi idő (1 s) alatt hány sort sikerül végigpásztáznia az elektronsugárnak.

A harmadik fontos érték a pontfrekvencia, vagyis a monitor videoerősítőjének sávszélessége. Ez adja meg, hogy milyen gyorsan lehet a videokártyával vezérelni a monitort. Minél magasabb, annál jobb. Minél nagyobb ennek az értéke, annál nagyobb felbontásokat, magasabb képfrissítéssel tud a monitor megjeleníteni. A 80 MHz feletti érték már jónak mondható.

Megjegyzendő, hogy a monitor csak a lehetőséget biztosítja a magas frissítési frekvencia használatára, ahhoz, hogy egy ilyen beállítást eszközölhessünk, megfelelő minőségű videokártyára is szükség van.


Digitális vagy analóg kezelésű-e a monitor? A monitorokon a kép beállítását (tologatás, méretezés, torzítás) általában analóg (tekergetős) vagy digitális (nyomogatós) úton lehet elvégezni. A jobb digitális kezelésű monitorok meg tudják jegyezni, hogy az egyes képernyőfelbontásokhoz, videó üzemmódokhoz hogyan állítottuk be a képet, mivel van saját memóriájuk, és ha észlelik, hogy a videokártya átkapcsolta őket egy ilyen képernyőmódba, automatikusan beállítják az adott üzemmódhoz tartozó letárolt értékeket. Ezzel elkerülhető az az ismert jelenség, hogy üzemmód váltásoknál a kép kitolódik valamelyik oldalra, és mindig kézzel kell utána állítani, hogy középen legyen.
Képes-e energiatakarékos üzemmódra kapcsolni, ha nem használjuk (ilyenkor csak 5-15 %-os lesz az energiafogyasztása).


Színes vagy "nem színes" (monochrome) a monitor

Az első időkben szempont volt az is, hogy képes-e a monitor képeket megjeleníteni (grafikus-e) vagy csak karaktereket (alfanumerikus).


Villogásmentesség: A legújabb monitorok már villogásmentesek. Ez kevésbé zavarja a szemet, mint régebbi társaik. A villogásmentességet a frissítési frekvencia növelésével lehet csökkenteni, vagy megszüntetni.

A monitorok nem csak felbontásuk, képátmérőjük növekedésével fejlődtek. Fejlesztésük során különös figyelmet fordítottak a szem megkímélésére is. Erre szabványokat dolgoztak ki:


MPRII, LR (Low Radiation) Alacsony sugárzás. A szemet kíméli.

TCO 92-95-99 Svéd szabvány. A TCO-val jelzett monitorok teljes mértékben "felhasználóbarátok".


Képátmérő

A monitorokat képátló méretük alapján is csoportosíthatjuk, (a számítástechnikában ezt inch-ben adjuk meg. 1 inch = 2,54 cm). A 14 inches monitor ma már kicsinek számít, különösen, ha Windows alkalmazásokat is szeretnénk használni. A 15 inches monitor leginkább ajánlható az átlagos felhasználóknak. A 17-19 inches (vagy nagyobb) monitor a számítógépes tervezéshez, kiadványszerkesztéshez használható leginkább.

Új színfoltot jelentenek a monitorok piacán a lapos "flat panel" monitorok. A monitorok működésükhöz nem szükséges elektronágyú, így nincs káros sugárzásuk sem. Előnye a kis súly, 3-4 kg, fogyasztása 30-40 Watt.

LCD monitorok

Az LCD nem képes fény kibocsátására. Az LCD az információnak megfelelően fényt vagy átengedi, vagy nem illetve a ráeső fényt vagy visszaverik vagy elnyelik. Ebből következik, hogy minden ilyen elven működő monitornak fényforrásra van szüksége, amit vagy a kijelző mögött (transzmissziós LCD) vagy a kijelző előtt (reflexiós LCD) helyezik el. Természetesen a fényforrás nem látható, akár természetes fény is lehet.


Az LCD monitorok minőségüknek és kialakításuknak köszönhetően nagyon sok területen megérik a befektetést. A pénzügyi, banki szférában a megjelenítés minősége, és az alacsonyabb fogyasztás miatt válhatnak kedveltté. Az egészségügyi és energetikai területeken lehetővé teszi az adatok megjelenítését még ott is, ahol a röntgen- és más sugárzások zavarhatják az érzékeny műszereket. Mivel az LCD monitorok nem gyűjtik össze a környezetben felhalmozódott port, a nagy tisztaságot igénylő folyamatoknak sem ártanak.

Az LCD monitorok minőségüknek és kialakításuknak köszönhetően nagyon sok területen megérik a befektetést. A pénzügyi, banki szférában a megjelenítés minősége, és az alacsonyabb fogyasztás miatt válhatnak kedveltté. Az egészségügyi és energetikai területeken lehetővé teszi az adatok megjelenítését még ott is, ahol a röntgen- és más sugárzások zavarhatják az érzékeny műszereket. Mivel az LCD monitorok nem gyűjtik össze a környezetben felhalmozódott port, a nagy tisztaságot igénylő folyamatoknak sem ártanak. További előnyük, hogy nem fárasztják annyira a szemet, kisebb helyet foglalnak és szebb képet is adnak.


Találat: 2500Felhasználási feltételek