online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A WINDOWS NT/2000/XP

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Halózati operaciós rendszerek
Fajltípusok
Mikroszamítógép-architektúrak
A Paint Shop Pro grafikai program hasznalata
Hashelés és ritka indexes szervezési módszerek
Az informatika története
Processzusok
Szamrendszerek
Az operaciós rendszerek osztalyozasa
 
bal also sarok   jobb also sarok

A WINDOWS NT/2000/XP


I. Desktop rendszerek

1993: Windows NT 3.1

1993. július 17-én adta ki a Microsoft a Windows NT® RTM (Release To Manifacture) változatát, mintegy 13 éves fejlesztés eredményeként.

Az új rendszer legfontosabb jellemzői:

kiterjedt védelmi lehetőségek,

pre-emtive multitasking ütemező,

integrált hálózati szolgáltatások 747b18h (szerver-kliens),

többprocesszoros támogatás,

új, NTFS-nek nevezett fájlrendszer,

OS/2 és POSIX (UNIX szabvány) alkalmazások támogatása,

munkaállomás (workstation) és szerver változat.

1993: Windows NT Workstation 3.5

Jellemzői:

az OpenGL grafikus szabvány támogatása, ami a grafikus szoftverek fejlesztését segítette olyan területeken is, mint a pénzügyi analízis, tudományos és üzleti problémák megoldása,

magasabb fokú adatvédelem

jobb 32-bites alkalmazás­fejlesz­tési támogatás,

Novell NetWare fájl és printserver átjáró,

255 karakteres fájlnevek.

1996: Windows NT Workstation 4.0

Windows NT Workstation 4.0 már Widows 95-ös shellt kapott. A könnyebben kezelhető felhasználói felület mellett a rendszerkezelés és adminisztráció is egyszerűbb lett.  A hálózati lehetőségek is kibő­vül­­tek, elsősorban az intranet-es támogatásokkal és további védelmi eszközökkel.

1988 októberében a Microsoft bejelentette, hogy megszünteti az NT elnevezést. A 9x-es és az NT vonal összeolvasztásával létrejövő új rendszere a Windows 2000 nevet fogja kapni.

2000: Windows 2000 Professional

A Windows 2000 Professional a Windows NT Workstation 4.0 upgrade változataként jelent meg, azoban nem egyszerűen erről volt szó. A Windows 95, 98, Me és az NT Workstation 4.0 helyett minden üzleti desktop gép és a laptop-ok közös operációs rendszerének szánták. Az NT kernelt továbbfejlesztették, a felhasználói felülete - ugyancsak továbbfejlesztve - a 98-asra hasonlít.

A Windows 2000 Professional kiterjesztett Plug and Play támogatása könnyebb hardver telepítést biz­to­sít. A hálózati támogatást is továbbfejlesztették, elsősorban a drótnélküli (infrared) eszközök kezelésében. Említést érdemel az USB busz könnyebb, biztonságosabb használata is.

2001: Windows XP

Két változatban adták ki: Windows XP Home Edition és Windows XP Professional. A 2000 Professional továbbfejlesztése. Már 64 bites operációs rendszernek számít, a korábbiaknál jobb Inter­net támogatással. A kernel továbbra is az NT-ből származik,, a shell megújult.

A Home Edition egyszerűsített változat, ami olyan eszközöket tartalmaz, mint a  Network Setup Wizard, a Microsoft Windows MediaT Player, a Windows Movie Maker és egyebek, pl. kényelmes digitális fotófel­dol­gozás.

II. Szerverek


A szerverek a kernelt tekintve az NT-vonal egyre fejlettebb változatai: Hasonlóan a desktop rendsze­rek­hez, 2000-től az NT elnevezés megszünik a kétféle fejlesztési vonal összevonása miatt.

1993: Windows NT Advanced Server 3.1

Alkalmazói szerverként vezették be, kiépített átjárókat tartalmazott a Novell Netware, Bayan VINES és a Microsoft hálózatokhoz. és egyéb szolgáltatásokhoz, mint például adatbázis szerverek (Microsoft SQL ServerT),  mail szerverek (Microsoft Mail).

Központosított számlázási lehetőségekel, biztonsági rendszerrel és grafikus rendszermenedzseléssel rendelkezett.

1994: Windows NT Server 3.5

Továbbfejlesztették a Novell és a UNIX kapcsolatokat, az adminisztrációs eszközöket, a távoli rendszermenedzselési lehetőségeket.

1996: Windows NT Server 4.0

Fontosabb jellemzők:

Windows 95-ös shell

Gyorsabb hálózat és hálózati nyomtatás

Megnövelt alkalmazásfuttatási biztonság

Integrált WEB szerver (Internet Information Server-IIS)

Komplett intranet fejlesztő és menedszelő alrendszer

Többprocesszoros támogatás

Nyilvános kulcsú titkosítás

1997: Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition

Nagyobb hálózatok szerverének szánták. Fejlett Internet és intranet alkalmazói támogatás jellemzi.  Beépítettek egy Microsoft Message Queue Server (MSMQ) támogatást, ami lehetővé tette különböző az olyan különböző típusú hálózati rendszerek közti kommunikációt, amelyek ideiglenesen off-line állapotban voltak.

1998 Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition

Olyan 32-bites alkalmazások futtatását tette lehetővé különböző olcsó, termináloknak nevezett  gé­pe­ken, amelyek azokon egyébként nem futhattak volna. Minden alkalmazás a szerveren futott, a terminá­lok IBM PC-k, Macintosh-ok vagy UNIX-os gépek lehettek. Lényegében a UNIX-hoz hasonló hálózatot lehet vele létrehozni azzal a különbséggel, hogy az olcsó terminálok is teljes 32 bites Windows-os virtuális felhasználói felületet mutatnak.

2000: Windows 2000 Server család

Négyféle változatban adták ki:

Windows 2000 Server,

Windows 2000 Advanced Server és

Windows 2000 Datacenter Server,

Windows 2000 Terminal Server

Ezeket az operációs rendszereket új fejlesztésként a beépített WEB-kiszolgálás, XML támogatás, tovább javított centralizált védelmi rendszer és az Microsoft Active DirectoryT  szolgáltatás jellemzi.

Az XML a HTML nyelv továbbfejlesztett változata Internetes környezetre, az Active Directory pedig egy központosított szabványos hálózatkezelő segédeszköz a hálózati objektumok nyilvántartására és kezelésére. A Novellnél ezt a funkciót az NDS látja el.


2002: Windows Server 2003

Hasonlóan 2000-es szerver családhoz, az egyes változatai különböző méretű és tíípusú hálózatokat fognak át.

Windows Server 2003, Standard Edition: általános célú hálózati szolgáltatásokra,

Windows Server 2003, Enterprise Edition: széleskörű, elsősorban üzleti alkalmazásokhoz,

Windows Server 2003, Datacenter Edition:  üzleti és különleges alkalmazásokhoz,

Windows Server 2003, Web Edition:  elsősorban Web-es alkalmazásokhoz.

 Találat: 1415


Felhasználási feltételek