online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A Paint Shop Pro grafikai program hasznalata

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A programok felépítése, az utasítasok típusai
Könyvtarak
Átviteli minöséggel kapcsolatos kérdések
Outpot perifériak
A prezentaciókészítés alapjai
Access 2000 kezdő
Halózatok kapcsolastechnikaja
Tömörítés, hibadetektalas és javítas
Az operaciós rendszer
OSZTOTT FOLYAMATIRÁNYÍTÓ RENDSZEREK
 
bal also sarok   jobb also sarok

A  Paint Shop Pro grafikai program használata


A RÉTEGEK ÉS A KÉPEK ÁTALAKÍTÁSA, MANIPULÁLÁSA


Tartalomjegyzék


Tartalomjegyzék.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..................... 2

Játsszunk tovább a rétegeinkkel!.......... ..... ...... .......... ..... ...... ............................ 3

Rétegmanipulálás.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... .................... 5

Helyezzünk több képet egymásra!.......... ..... ...... .......... ..... ...... ......................... 6

Átméretezés.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ........................... 7

Rétegek elforgatása, tükrözése.......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................. 7

A felesleges részek levágása.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ... 9

Nagyítás, kicsinyítés - egyszerübben.......... ..... ...... .......... ..... ...... .................... 10

Az Ablak titka.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................... 11Játsszunk tovább a rétegeinkkel!

Rajzoltam 3 virágot külön-külön rétegre.


Most készítsünk leveleket Bezier Curve (görbe vonal) segítségével, de a háttérszínt ne zároljuk. (a PSPalapban olvashatsz a háttérszín beállításáról és a görberajzolás menetéröl). Mennyivel másabb így. Két "fél" levélböl összerakható egy gömbölydedebb levél is.

Elöfordulhat, hogy nagyon sok réteggel dolgozunk, és már nehéz "rendet tartani" közöttük, de vannak rétegek, amelyek összetartoznak, és már nem akarunk rajtuk többet változatni. Ilyenkor lehetöségünk van rá, hogy ezen rétegeket egyesítsük, a Merge (összemásolás) segítségével. A rétegek neve mellett látható kis szemüvegekre kattintva kapcsoljunk ki szinte minden réteget. Tegyük aktívvá a látható réteg közül azokat, amelyek összetartoznak, majd a jobb egérgombbal kétszer kattintva az egyiken, a felnyíló menüböl válasszuk a Merge Visible (a láthatók összedolgozása) menüpontot!

Erre a müveletre figyeljünk oda, mert az alatta lévö Merge All (Flattern) az összes réteget összedolgozza!!!

Ha minden jól ment, akkor eltüntek a látható rétegek, és helyette egyetlen "Merged" rétegünk van, amit tetszés szerint átnevezhetünk. Íme, ilyen egyszerün egyesíthetjük az össze-tartozó rétegeket!Alapként egy fényképböl indultam ki, de szeretném, ha nem ez lenne a háttér. A balszélsö ikonnal hozzuk létre a réteget. Az új réteg mindig az aktuális réteg fölött keletkezik. Szeretnénk a két réteget megcserélni. Ragadjuk meg a fotót tartalmazó réteget az egérrel, és húzzuk a másik fölé. A két réteg cseréje megtörtént. Adjunk a háttérnek valamilyen mintázatot. Használjuk a Color palettán a Styles (stílus) tintaszínének Patern (mintázat) lehetöségét és a Flood Fill (festékes kanna) eszközt. Látszólag nem történt semmi, hiszen a kép teljesen takarja a háttér mintázatát. Tegyük a képet áttetszövé!Rétegmanipulálás

Jelöljük ki a képet tartalmazó réteget, és nézzük a réteg neve mellett látható fekete-fehér színátmenetes csíkot, benne egy '100'-as számot látunk. Ezzel az ügyes eszközzel tudjuk szabályozni az egyes rétegek átlátszóságát. Vontassuk az egérrel a jelet a kívánt helyre.

Amikor egy réteget egy másikra helyezünk, a felsö rétegen látható objektum, ábra letakarja az alsó rétegen alatta fekvö ábrákat (gondoljunk a celofánpapírra, ha ráfestünk egy hajat, az kitakarja a fényképünk alatta fekvö részeit). Rétegekkel dolgozva azonban lehetöségünk van arra, hogy az egyes rétegek átlátszatlanságát csökkentsük. Alapesetben az átlátszatlanság (angolul: opacity) értéke 100%. Ha ezt az értéket csökkentjük, akkor az olyan, mintha a celofánpapírra egyre hígabb és hígabb (vizesebb) festékkel festenénk, azaz a felsö ábra egyre átlátszóbbá válik, miközben "felsejlenek" az alatta lévö rétegen elhelyezett ábrák, feliratok.Helyezzünk több képet egymásra!

Jelöljük ki a másik képet a CTRL+A segítségével, és a CTRL+C elvégzi a vágólapra (a mi esetünkben a celofán) másolást, majd aktívvá téve (rákattintunk) azt a képet, amire elhelyezni akarjuk, válasszuk az Edit (szerkesztés) menü Paste (beillesztés) almenüböl az As New Layer (csináld új rétegként) pontot vagy CTRL+L. Ezt a müveletet megismételhetjük többször is. Ekkor újabb és újabb rétegek keletkeznek. Ha többször akarjuk a képecskét elhelyezni, de nem újabb rétegre, csak új elemként, akkor az As New Selection (csináld új kijelö-lésként) pontot kell választanunk az ismételt beillesztéseknél vagy CTRL+E.. Nem erre gondoltunk?

A virág legyen kisebb? Ehhez át kell méretezni a virágot.Átméretezés

Az Image (arculat, összkép) menü Resize (átméretezés) almenüjével tehetjük meg az átméretezést.

Ha cm-ben szívesebben dolgozunk, itt állíthatjuk át pixelröl cm-re.

Az így keletkezett képet mentsük el más néven. (File/Save As vagy F12).


Rétegek elforgatása, tükrözése

A kijelölt, aktív rétegre az Image/Fip, Mirror vagy Rotate (vízszintes, függöleges tükrözés és elforgatás) menüpontok segítségével végezhetjük el ezeket a transzformációkat, ill. nyomjuk meg a CTRL+I, CTRL+M vagy CTRL+R billentyüket.

Az 'All Layers' (minden réteg) opciót ki kell kapcsolnunk (ahogy fent is látszik), mert különben a müvelet végrehajtásakor az összes rétegünk elfordul! Szeretnénk a képre egy másik kép részletét helyezni.

Mit tegyünk?

Nyissuk meg a másik képet is, majd nézzük meg mindkét kép méretét, hogy nem kell-e kicsinyíteni vagy nagyítani valamelyiket. Erre két lehetöség is adódik. Az elsö az Image (arculat, összkép) / Image Information  (információk, tulajdon-ságok) pontja vagy SHIFT+I, ahol a kép adatait pixelben illetve inch-ben (angol-amerikai hosszmérték és 1 inch = 2,539 cm) olvashatjuk le vagy az átméretezéshez használt Image/Resize

(átméretezés) pontja, ahol van lehetöségünk, hogy cm-ben dolgoz-zunk. Méretezzük át a képet, ha szükséges, de ezt a képrészlet kivágása után is megtehetjük.

A képrészlet kivágását a Selection (kiválasztás) eszközzel tehetjük meg, majd a CTRL+C (másolás) és a CTRL+L segítségével új képre másolhatjuk, ha még módosítani akarunk rajta, vagy a kívánt képre a CTRL+L billentyükkel új rétegként elhelyezhetjük.

A rétegek megfelelö sorrendjével, azaz vontassuk a réteget a Layer palletán a megfelelö helyre, és a virágokat tartalmazó réteg duplázásával, mozgatással (a kilátó réteget feljebb húztam) készült ez a kép. A kiválasztás eszköz hátránya, hogy ha behatároltuk a részletünket nem méretezhetö át. Rosszul komponált (szerkesztett) fényképek fölösleges részeinek levágására más lehetöségünk is van.A felesleges részek levágása

Képünkröl a felesleget a Crop szerszámmal vághatjuk le. Az eszköz kiválasztása után kattintsunk kétszer a képen a bal egérgombbal, tartsuk azt lenyomva, és húzzunk egy négyzetet a képre. Nem kell precíznek lenni, ugyanis a gomb elengedése után a négyzetet átméretezhetjük: az oldalai fölé víve az egeret a kurzor megváltozik, és a kijelölés széleit beállíthatjuk a megfelelö helyre. Ha szükséges, nagyítsunk a képen, kattintsunk kettöt a kijelölés belsejében! Ennek hatására a kijelölö négyzet oldalain kívüli részeket a program levágja. Az új képet máris elmenthetjük. Az eszköz rétegeket tartalmazó képen is alkalmazható!

 

Életlen, homályos a kép. Ezen az Effect (hatás) / Sharpen (élesít) / Sharpen more (élesebb) pont kiválasztásával segíthetünk.

'Kockás' a kép? Ez gyakran elöfordul, mivel a scanner-ek által beolvasott képek általában pixelgrafikusak, és a nagyítás hatására szemcséssé válnak.

 

A megoldás az, hogy elöször az Effect/Blur (elmaszatolni) lehetöséget kihasználva elmaszatoljuk, homályosít-juk, összemossuk a szemcséket. Majd utána élesítjük a képet.

 

Mit tegyünk, ha úgy akarjuk kivágni a kép részletét, hogy semmi ne maradjon vagy nagyon kevés a környezetböl?

Erre a Freehand (szabadkéz) eszköz szolgál (sárga kötél, lasszó). Használata némi kézügyességet kíván, de gyakorlás kérdése az egész. Ha elsöre nem sikerül, a CTRL+D megszünteti a kijelölést, és megpróbálhatod újra a körberajzolást. A nagyítás és kicsinyítés a View (nézet) menüben található.Nagyítás, kicsinyítés - egyszerübben

A kép nézetének nagyítását-kicsinyítését nemcsak a Zoom eszközzel tehetjük meg, sokkal egyszerübb billentyüzetünk jobb oldali számbillentyü részén a "+" ill. "-" gombokkal elvégezni a müveletet. Nagyon hasznos ezt tudni például a Crop eszköz használatakor, aminek pontos beállításához szükséges lehet felnagyítani a képünket, és ezt csak a fent leírt módon tehetjük meg, hiszen ha más eszközt választunk, (pl. a Zoom), a kijelölésünk megszünik!

Ha többszörös nagyítás után vissza szeretnénk térni az eredeti nagysághoz, egyszerüen kattintsunk kétszer az eszközsáv Normal Viewing (normál nézet) ikonjára!

A PSPalap dokumentumban és a fentiekben leírtak alapján készült a baloldali montázs (darabokból összerakás, összevágás).

Szöveget is elhelyezhetünk a képen. Ennek a leírását a PSPvektor dokumentum Felirat készítése fejezetben találod.


Az Ablak titka

Sokszor elöfordulhat, hogy egy képröl pár pixelt le kell szednünk, vagy éppen néhány képpontot szeretnénk hozzárakni. Ilyenkor általában nagy nagyítás mellett kell dolgoznunk, de szeretnénk közben látni, hogyan néz ki képünk eredeti méretben. Window/New Window, vagy SHIFT+W. Ez nem másolat, csak egy új ablak!


Több helyet az asztalon!

Ha nem férünk el a munkaterületen, kapcsoljuk ki a felesleges palettákat! A menü alatti alapfunkciók (új, megnyitás, mentés, nyomtatás stb. ikonjai) eszközsorát a "T", a PSP eszközsorát, ikonjait a "P", a színpalettát a "C", a Layer (réteg) palettát az "L", a Tool Options palettát (a kiválasztott eszköz lehetöségei) pedig az "O" gombbal kapcsolhatjuk ki/be. Ez utóbbi három palettát egyébként lebegö palettának hívjuk, mivel nincs "rögzített helyük. A Tool Options paletta jobb szélén lévö kis ikonra kattintva behívhatjuk az eszközsávot, hogy mindhárom lebegö palettát "feltekerhetjük", a jobb sarkukban lévö kis felfelé mutató nyilacskára kattintva. Ilyen állapotban az ablak, amint a kurzort levisszük róla, a címsorára zsugorodik, és akkor "nyílik ki" újra, ha fölé visszük az egeret. A lebegö palettákat a TAB billentyüvel egyszerre tüntethetjük el, illetve állíthatjuk vissza. Ha valamelyik paletta útban volt, és az egérrel "sikerült" olyan helyre vinnünk, hogy kicsúszott a képernyöröl, ne ijedjünk meg, a SHIFT+CTRL+T billentyükombinációval mindhárom palettát megjeleníthetjük a képernyö közepén! : 2969


Felhasználási feltételek