online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Az operaciós rendszer

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Tablazatok szerkesztési műveletei
Rendszerindítas
A szöveg specialis objektumainak kezelése
A programozasi technikak és jellemzőik
Holtpontok
MOS/CMOS technológia és digitalis alkalmazasai
Az operaciós rendszer
Programozható vezérlők hardverfelépítése
Logikai algebra, logikai műveletek
MemórIak-tarak
 
bal also sarok   jobb also sarok

Az operációs rendszerAz operációs rendszerekről fogok beszélni, ismertetem a fogalmát, funkcióit, csoportosítását példákkal.


A felhasználók a számítógépeket sosem magáért a gépért veszik meg, hanem mindig v 555f54f alamilyen probléma vagy problémák megoldására szeretnék használni. A különböző számítógép alkalmazók gyakran nagyon eltérő feladatokra használják a gépeiket.

A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított szoftverek adják meg. Egy számítógépen nagyon sok program alkalmazható, amelyek a gép egyes részeit különböző módon veszik igénybe.

Az alkalmazóknak azonban szembe kell nézniük azzal a problémával, hogy a gépek részegységei nem állnak korlátlan mennyiségben rendelkezésre. Ezeket a gép működése szempontjából meghatározó fontosságú részegységeket összefoglaló néven erőforrásoknak nevezzük.

Az erőforrások szűkössége szükségessé teszi, hogy a gép működése során külön gonddal ügyeljünk ezek megfelelő kihasználására. Az emberek azonban nem akarnak munkájuk során a részegységekkel törődni.


Mindenkinek jogos elvárása az, hogy a számítógépek legyenek könnyen kezelhetőek és minimális ismerettel alkalmazhatóak a mindennapi élet különböző területein.

Ezeknek a problémáknak a megoldására született a szoftverek egy speciális fajtája, az operációs rendszer.

Az operációs rendszer olyan programrendszer, mely a programok indítását, leállítását, azok működését segíti. A programok között elosztja a számítógép erőforrásait, felügyeli és irányítja a számítógép működését. Az alapvető kapcsolattartás eszköze a felhasználó és a számítógép között.Amikor bekapcsoljuk a számítógépet, a BIOS (alapvető bemeneti és kimeneti rendszer) elindítja a megfelelő programokat, amik a számítógép romjában találhatók. Ilyenkor néhány ellenőrző program is lefut (POST bekapcsolási önellenőrzés). Ilyenkor nézi meg a BIOS, hogy a felhasználói beállítások helyesek-e. Többek között lefut egy memóriaellenőrzés is.


A felhasználói beállításokat a BIOS setupjában tehetjük meg. Itt állíthatjuk be, hogy melyik meghajtóról töltődjön be az operációs rendszer (több meghajtót is megadhatunk).
Az operációs rendszer betöltődése mindig az adott lemez meghatározott helyéről kezdődik el. Ha sikeres a találat, megtörténik a betöltődés. Betöltődnek az alapvető input-output műveletekhez tartozó eszközkezelő programok. Elindulnak azok a programok, amiket a felhasználó határoz meg. Amikor betöltődik az operációs rendszer, kapunk egy felhasználói felületet, mely vagy grafikus, vagy karakteres.Az adatokat állományokban tároljuk, melyek lehetnek adat- vagy program állományok. A megkülönböztetésükre egy logikai rendre van szükség, ezért nevekkel látjuk el őket. A neveknek meghatározott feltételeknek kell eleget tenniük (operációs rendszerenként változnak). A logikailag összetartozó állományok egy könyvtárba rendezhetőek. A könyvtárnevekre ugyanaz vonatkozik, mint az állománynevekre.DOS

WINXP

Az állománynév 11 karakterből áll (8 előtag, pont utáni 3 a kiterjesztés).

Az állomány nevének hossza nincs meghatározva (a kiterjesztés az utolsó pont utáni 3-4 karakter).

A névben az angol ábécé betűi és számjegyek szerepelhetnek, és néhány írásjelet is használhatunk (_ vagy $).

A névben pontot, írásjeleket és ékezetes betűket is használhatunk.Az operációs rendszertől elvárjuk a következőket:


Ø      Tudjon alapszinten állományműveleteket végezni.

Ø      Tudjon alapszinten könyvtárakat kezelni.

Ø      Tudjon a lemezeinkkel kapcsolatos műveleteket elvégezni.

Ø      Biztosítson lehetőséget programjaink leállítására.

Ø      Tudjunk alkalmazásokat telepíteni.

Ø      Tudjuk testreszabni az operációs rendszer által biztosított felületet.

Ø      A működés feltételeit be tudjuk állítani.Az operációs rendszerek csoportosítása


A csoportosítás nagyon sokféle szempont szerint lehetséges. A számos szempont közül legalább a következőkel célszerű figyelembe venni:

            Az egyidejű felhasználók száma (egy illetve több felhasználó)

            elérés módja (kötegelt, interaktív és valós idejű)

            multiprogramozás foka (egy- vagy többszálú)

            a hardver mérete (nagy-, kis- és mikrogépes)

            a rendszer struktúrája (centralizált, elosztott vagy hálózati)
Egyidejű

Felhasználók száma

egyidejűleg

Futtatható programok

Egy

Több

Egy

DOS

CP/M

Ilyen nem létezik

Több

SYMBION OS

WIN 95

WIN XP

OS/2

WIN 2000

UIXOK

WIN 2003

WIN 2000

OS/2

WIN NT


Fontos szempont még az operációs rendszerek megkülönböztetésénél azok alapvető felhasználói felülete. Ez lehet karakteres vagy grafikus felület.


GRAFIKUS

(WIN XP)

KARAKTERES

(DOS)

Könnyű megtanulni

Nehéz megtanulni

Könnyű kezelni

Nehéz kezelni

Nagy az erőforrásigénye

Viszonylag egyszerű hardveren is fut

Nehéz a karbantartása

Karbantartása egyszerű


Egyes feladatokat grafikusan, másokat karakteresen könnyebb megoldani, hogy melyikkel célszerűbb, az a feladat jellegétől függ.Vannak szerver és nem szerver operációs rendszerek. A szerver operáció rendszer szolgáltatásokat tesz közzé, melyeket a kliensek vesznek igénybe. Vannak olyan speciális szolgáltatások, melyeket csak a szerver tud létesíteni. Olyan hálózatot is lehet építeni, melyben nincs szerver, de mégis vannak hálózati szolgáltatások. Ezeket egyenrangú (peer to peer) hálózatoknak nevezzük. Minden gépnek lehet szerver és kliens változata is. A szervernél van egy kitüntetett felhasználó, mely a szolgáltatásokat megfelelő jogosultságok alapján rendelkezésre bocsátja.

Találat: 1425


Felhasználási feltételek