online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Japan komplex földrajzi elemzése.

földrajzfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A Tiszai Vegyi Kombinat Környezetvédelmi politikaja
A Föld szerkezete és a közetburok jellemzése
Boldogkővaralja
Természetvédelmi vizsgatételek
Földrajzi felfedezések és gazdasagi, tarsadalmi következményei
Folyók felszínformalasa
Globalis felmelegedés
Japan komplex földrajzi elemzése.
 
bal also sarok   jobb also sarok

Japán komplex földrajzi elemzése.


Japán szigetország, négy nagy és 3900 apró szigete közel 3000 km hosszan nyúlik el az óceánban. Szigetei a Pacifikus-hegységrendszer tengerből kinyúló csúcsai. A szigetek mellett a tízezer méter mély Japánárok húzódik. A törésvonal környéke ma is aktív sok a működő vulkán,(Fuji 3776 m) a földrengés, gejzír.

Nagyobb szigetei felszínének nagy része hegyvi 636e48g dék - Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu

A folyók rövidek és bővizűek. Az éghajlatára (szubtrópusi - trópusi monszun, nedves kontinentális) több tényező hat:

a földrajzi szélesség-különbség következtében amíg északon még hótakaró van, délen már aratnak

északról hideg, délről meleg tengeráramlás halad el a part mentén

a szigeteket övező tengerek miatt nemcsak a nyári, hanem a téli monszun is szállít csapadékot


Japán a múlt század derekáig a világtól elszigetelten létezett, az egyetlen ázsiai ország, amely elkerülte a gyarmati vagy félgyarmati függőséget. A 19. században azonban amerikai csatahajók kényszeríttették kikötőinek megnyitására, ezzel a zárkózott országban eddig uralkodó feudális rend nagyon gyorsan felbomlott, és a század végére Japán is gyarmatosító nagyhatalom lett.

Az iparosodás kezdetén az állami adóbevételekből gyárakat, üzemeket építettek, melyek később magántulajdonba kerültek. Gyorsan és magas szinten megszervezték az oktatást és a szakképzést.

A bevételek nagy része a 2. világháború végéig a kizsákmányolt gyarmatokról érkezett (Kína, Korea, stb.). A 2. világháború után azonban összes gyarmatától meg kellett válnia, és ipari berendezéseinek is elpusztult a harmada.   


Japán gyors fejlődésének tényezői

A 2. Világháború után az USA segítségével állította helyre a gazdaságát -> nagy beruházások, új technológiák bevezetése. Ezt elősegítette, hogy önálló hadsereggel nem rendelkezhetett, a felszabadult tőkét a civil gazdaság fejlődésére fordíthatta

A fejlődést elősegítő egyéb tényezők:


- feltétlen engedelmesség

- jó képzettség

- nagy munkabírás

- szorgalmas munkaerő

- hagyományok tisztelete


Japán rendkívül sűrűn lakott. Energiahordozókban és nyersanyagokban szegény ország. A hőerőművek számára rengeteg kőolajat, szént és ércet kell importálni. Ausztrália, Indonézia partközeli bányáiból a japán kereskedelmi flotta olcsón fuvarozza a tömegárukat a hazai kikötőkbe.

Japán ipara megbénulna a külföldi nyersanyagok nélkül, rá van utalva a külkereskedelem fejlesztésére. Ipari tevékenysége kimagasló. Számos ipara az élen van: az autógyártás (Suzuki, Nissan, Toyota, Honda, Mazda, stb.), motorkerékpár (Yamaha, Honda), elektromos cikkek - tévék, videók, -fi berendezések (Sony, Akai), számítógépek, fényképezőgépek (Nikon, Canon, Minota, stb.), háztartási gépek, órák ( Casio, Seiko, stb.).

Fővárosa, Tokió agglomerációja ma a legnagyobb a világon kb.25 millió lakosa van.


Mezőgazdaság:


Sokat vesztett jelentőségéből. Bár nagyon hatékonyan termelnek, a termelt mennyiség nem fedezi az összes szükségletet. A fő gabonaféle a rizs, de e mellett búzát is termesztenek. (Tokió, Hitachi) Az állattenyésztés is lassan vissza szorult: sertés, baromfi, selyemhernyó, szarvasmarha (Tomakomai), kimagasló szerepjut a halászatra, (rák, kagyló) halászflottájuk a világóceán majd minden részén tevékenykedik.

Szigeteket alagutak, hidak kötik össze. Fontosabb központok: Sapporo, Yokohama, Nagoya, Kyoto, Osaka, Kobe, Fukuoka

Import: nyersgumi, gyapot, gyapjú, cukor, fa, gabona, hús, hal, tejtermékek

Talaja: barna és szürke erdőtalaj

Természetes növényzet: keménylombú erdő, lombhullató erdő


12.C. A mellékelt kőzetminta jellemzése, előfordulási helye, típusa, rövid bemutatása.


Találat: 2731


Felhasználási feltételek