online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Kürtős kalacs

tésztafelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Diókrém
Fonott kalacskak
Daramorzsa
Töltött metélt
Zabkasa tejjel (porridge)
Burgonyametélt (nudli)
Élesztős palacsinta
Tejes puliszka
Tejfölös túrókrém
 
bal also sarok   jobb also sarok

Kürtős kalács


Nyersanyag. 1/2 kg liszt, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3-3,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 mokkakanál só a tésztához. 10 dkg darabosan vágott, hámozott mandu 343f55d la vagy dió, 10 dkg darabosan tört cukor (nem kristálycukor), 10 dkg vaj vagy zsír a sütéshez.

Készítés: Kissé keményebb kelt tésztát készítünk. A megkelt tésztát szabad tűznél, parázs felett sütjük. A kürtős kalács sütéséhez való fát a parázs felett jól áthevítjük, és olvasztott zsírral, kenőtollal megkenjük. A tésztából ujjnyi vékonyságú hengereket sodrunk, ezeket a megforrósított fára egymás mellé felcsavarjuk, tenyérrel kissé lelapítjuk, a hengerek között hézag ne maradjon. Amikor a fát telegöngyöltük tésztával, könnyű habot verünk, a habba mártott tollal bekenjük a tésztacsíkokat (csíkonként külön-külön), és a fát a tésztával a cukros mandulába megforgatjuk, késsel is rányomkodjuk a mandulát. Ráhelyez­zük a tartóra és a parázs fölött forgatjuk a tésztát, közben ol­vasztott vajba vagy zsírba mártott tollal kenegetjük, amíg a tészta szép egyenletesre megpirul. Amikor elkészült, a fa végét kissé az asztalhoz ütögetjük, így szépen, egy darabban leve­hetjük a tésztát a fáról. A forró tésztát porcukorral meghint­jük.

Süthetjük sütőben is, a tésztarudakat zsírozott őzgerinc vagy gesztenye-alagút formára hajlítva; persze nem azonos ízű az eredeti kürtős kaláccsal, de sokkal egyszerûbb az elkészítése.


Találat: 1424


Felhasználási feltételek