online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Aranygaluska

tésztafelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Daragombóc
Gyümölcsös kelt tészta
Foszlós kalacs
Almas-barackos sült metélt
Sonkas kocka
Túrógombóc
Aranygaluska
 
bal also sarok   jobb also sarok

Aranygaluska


Nyersanyag. 35 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg vaj, (vagy margarin), 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2,5 dl tej, késhegynyi só (a tésztához), 5 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg darált dió, 5 dkg cu 838f59i kor, egy kis reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola a töltés­hez.

Készítés: A tészta anyagából kelt tésztát készítünk, mint a foszlós kalácsnál; itt mellőzhetjük a kovász készítését, elég ha az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Kb. kétliteres lábast vagy nagyobb kuglófformát zsírral kikenünk. A vajat megolvasztjuk. A jól megkelt tésztából az olvasztott vajba már­tott kanállal a lábasba szabályos apró galuskákat rakunk. Ami­kor 1 sort leraktunk, a cukros dió és a mazsola felével megszór­juk. Rárakjuk a következõ sort, erre ráhintjük a dió másik fe­lét, és a maradék tésztából szakított galuskával befedjük. Ha az olvasztott vajból maradt volna, a tésztára öntjük. A tészta a formát kb. 3/4 részig töltse meg. Letakarva, langyos helyen megkelesztjük, amíg csak egy ujjnyi hiányzik az edény pere­métől. Akkor felvert tojással (a maradék fehérje is jó) megkenjük, és középforró sütőben 35 -40 percig sütjük. A megsült tésztát, kiborítjuk, porcukorral meghintjük.

Az adagolásnál nem vág­juk, hanem két villával szedjük szét a galuskákat. Vanília­mártást vagy borsodót adunk mellé, de melegített, hígított barack- vagy málnalekvárral is jó.


Találat: 1568


Felhasználási feltételek