online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Tartarmartas

szószokfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Majonézmartas
Szardellavaj (Beurre d'anchois)
Joghurtos zöldfűszeres salataöntet
Mustarmartas (Sauce moutarde)
Borjú barna alaplé (Fond de veau brun)
Körte csatni mazsolaval és dióval
Cumberland martas (hideg) (Sauce Cumberland)
Kockaburgonya
Egresmartas
Vajas-petrezselymes burgonya
 
bal also sarok   jobb also sarok

Tartármártás


Hozzávalók:

3 tojássárgája

őrölt fehérbors

3 kávéskanál citromlé

1 púpozott kávéskanál porcukor

1 evőkanál gluténmentes mustár

2 dl étolaj

2 dl tejföl


Üssünk fel 3 kisebb tojást, és a sárgájukat tegyük a turmixgép kelyhébe. Adjunk hozzá fél mokkáskanál sót, és a fedél felhelye 424g64e zése után kapcsoljuk be a motort. Ha a tojás felverődött, a fedőnyíláson át vékony sugárban öntsünk hozzá 2 dl napraforgó-, kukoricacsíra-, vagy más finomított étolajat.

Néhány perc keverés után a majonézhez adjunk egy csipet őrölt fehér borsot, 3 kávéskanál citromlevet, 1 púpozott kávéskanál porcukrot, 1 evőkanál mustárt, végül 2 dl tejfölt, amelyről előzőleg ajánlatos a savót leönteni. A tartármártást turmixoljuk még pár percig, és hűtőszekrényben másnapig érleljük. Hidegen tálaljuk. Turmixgép helyett használhatunk habverő pálcával ellátott kézi mixert is. Ebben az esetben a fröcskölés elkerülése érdekében a kikeverést mély tálban végezzük.


A tartármártás készítése során az olaj és a tojás eltérő hőmérséklete vagy az olaj túl gyors adagolása következtében néha előfordul, hogy a majonéz összefut. Az olajvaj kézzel történő készítése esetén ekkor öntsünk hozzá 2 evőkanál forró vizet, és gyorsan keverjük simára, vagy 1 tojássárgáját néhány csepp olajjal, s újból kezdjük el kikeverni. Amikor vajkeménységűvé válik, cseppenként adjuk hozzá a megtört majonézt.


Turmixgép használata esetén ebből ne csináljunk gondot. Adjuk az összetört majonézhez az előírt ízesítőanyagokat és a tejfölt, amelytől a tartármártás be fog sűrűsödni. Ha ez mégsem következne be, akkor állítsuk le a turmixgépet, és várjuk meg, amíg az olaj kicsapódik a tetején. Ekkor újra indítsuk be a motort, és az alul összegyűlt sűrű massza besűríti az egész mártást.


Egyre jobban kezd elterjedni egy új módszer, melynek lényege, hogy ha kézzel készítjük a tartármártást, akkor a mustárt célszerű mindjárt az elején hozzákeverni a tojássárgájához. Ebben az esetben ugyanis a mustár stabilizáló hatásánál fogva az olaj nem kizárólag cseppekben, hanem vékony sugárban is adagolható az összefutás veszélye nélkül. Amint a sűrű massza felvette az összes olajat, adjuk hozzá a többi ízesítőanyagot, végül dolgozzuk hozzá a simára kevert tejfölt. Egyébként ily módon szinte tetszőleges mennyiségű olajat lehet elnyeletni a tartármártással anélkül, hogy sűrű ragaccsá válna vagy összetörne.


A tartármártás elkészítése sokkal egyszerűbb, ha kész gluténmentes majonézhez adjuk az ízesítőket: sót, borsot, porcukrot, mustárt, citromlevet és tejfölt. Ráadásul így a szalmonellás fertőzés veszélye is elkerülhető.

Találat: 1215


Felhasználási feltételek