online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Kacsa- vagy libasült

húsfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
FŰSZERES GRILLCSIRKE
BOSTONI PULYKAMELL
Sonkas burgonyafasírt
Tűzdelt libamaj
Gombaval
Sajttal töltött vagdalt
Egész liba sütve
Sztroganoff módra
Zsivanypecsenye fóliaban, nyarson sütve
Flekken (Roston sült hús)
 
bal also sarok   jobb also sarok

Kacsa- vagy libasült


Pecsenyesütésre idei kacsát vagy libát vásárolunk, amelyek­nél fiatal koruk mellett megkívánjuk, hogy zsírosabbak, kissé hizlaltak legyenek, saját zsírjukban kell megsülniük.

Nyersanyag. 2,80-3 kg-os kacsa vagy liba, 2 dkg só, 2 alma, vagy késhegynyi majoránna.

Készítés: A megtisztított liba szárnycombját és combját a fejezet elején levő általános részben ismertetett módon a törzs­höz rögzítjük. Kívül-belül besózzuk, a hasüregbe két megmosott leszárított almát helyezünk, a nyílást fogvájóval összetűzzük. Ha almánk nincs, a hasüreget kis majoránnával vagy finomra vágott zöldpetrezselyemmel bedörzsöljük. Pecsenyesütőbe tesz­zük, egy kis vizet öntünk alá és mérsékelt forró sütőben, lassan sütjük. Ha a víz elpárolgott, mindig csak egy-egy kevés forró vizet öntünk alá, éppen hogy a zsírja meg ne égjen. Saját pe­csenyezsírjával 10-15 percenként öntözgetjük; az állatot időn­ként megforgatjuk, hogy egyenletesen puhuljon. A forgatásnál fakanalat és lapátot használunk, villát nem szabad beleszúrni.

Ha a libából vagy kacsából több zsír sül ki, mint amennyi a sütéshez szükséges, a felesleges zsírt vegyük ki a pecsenyesütő­ből, mert a túl sok zsírban sült pecsenye kiszárad. Ha pedig a szárnyas nem elég kövér ahhoz, hogy saját zsírjában megsül­jön, a sütés kezdete előtt 10-15 dkg forró zsírral leöntjük. Az egy évnél idősebb állatot célszerű sütés előtt lefedve, félig puhára párolni és csak azután sütni. A szép pirosra megsült pe­csenyét 10-15 percig mérsékelt melegen (60-70 °C) pihentet­jük, és azután szeleteljük. A megsült libát a combok és a mell határán kétfelé vágjuk. A hátrészről levágjuk a két combot, a mellről levágjuk a szárnycombokat és a hátrészt. A mellét a rostokra merőlegesen szeleteljük. A tál aljára tesszük a hátré­szeket, kétoldalt mellé a két combot, a csontos részekre pedig felrakjuk a szeletbe vágott mellehúsát. A tálalás befejezése után a húst egy kis liba- vagy kacsazsírral meglocsoljuk. A levéből pecsenyelevet készítünk és a sült alá öntjük.

A felszeletelést gyorsan végezzük, hogy a pecsenye ki ne hűl­jön. Elég nagy pecsenyéstálon a köretet koszorú alakban a pe­csenye körül rakjuk; ha a tál kisebb, a köretből csak díszítés­ként teszünk a tálra, a többit külön tálaljuk.


Találat: 946


Felhasználási feltételek