online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Krémes lepény

receptekFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Csicseriborsós pogacsa
Csülöktokany mexikói módra
Szójas kocsonya
Francia sajtos csirke
Édes-savanyú csirke II
Krémsajt III
Töpörtyűs pogacsa 3
Stircelt burgonya köményes göcseji csemege sajttal
Túrós pogacsa (Magdi módra)
Krumplis pogacsa 3
 
 

Krémes lepény


Nyersanyag. A leírt leveles, vajas tészta. A krémes lepény tésztáját vajjal készítsük.

Krém: 5 dl tej, 6 tojás, 6 dkg liszt, 14 dkg cukor, 3 cm hosszú­ságú vaníliarúd.

Készítés: A fent leirt módon vajas tésztát készítünk. Célszerű a tészta beh 454i81e ajtogatása előtt az elkészített rétest és lisztes vajat mérlegen kétfelé osztani, és a tésztát már a kész tésnél két részben összeállítani. A leírt módon hajtogatott és pihentetett egyik tésztát lisztezett deszkán (le ne ragadjon), könnyedén késfok vastagságúra elnyújtjuk, akkorára, mint a sütőlap (aki­nek nincs perem nélküli sütőlapja, a sütőlap hátára tegye a tésztát), és sodrófára felcsavarva, a sütőlapra helyezzük, villá­val megszurkáljuk és túlhevített sütőben középső bordán süt­jük, az utasítás pontos betartásával. A tészta egyenletes ki­ny újtósára azért is vigyázzunk, mert ha a tészta egyik része vékonyabb, az a rész megég, amíg a vastagabb rész átsül. A sütés befejezése előtt csökkentsük a hevítést, és lassabban süssük, hogy a tészta belseje is jól átsüljön. A megsült tésztát deszkára borítjuk. Hasonló módon sütjük meg a második lapot is. A szebbik lapot tartsuk meg felső lapnak. A kisült tészta széleit 1 cm szélességben körülvágjuk. A felső lapot vékony, éles késsel 6 centiméteres négyzetekre szeleteljük (24 db lesz belőle), de ne szedjük szét, eredeti alakjában hagyjuk.

A krém készítése nagy gondosságot, figyelmet kíván.

Egy ép zománcú kis tálban, amelynek az alakja hasonló a habüsthöz, hidegen simára keverünk 1 dl tejet, 6 tojássárgáját, 7 dkg cukrot és 6 dkg lisztet. A 4 dl tejet a felhasított vaníliával mérsékelt melegre, forrni tesszük. Egy akkora edényben, amely­re a krémes tál ráfér, vizet forralunk. A tojások fehérjéből ke­rnény habot verünk (csak egészen friss tojások alkalmazhatók erre a célra; felverés előtt jól hűtsük le a tojásfehérjét), a kemény habba kanalanként belekeverünk 7 dkg porcukrot, minden egyes kanál cukorral jól eldolgozzuk a habot. Közben vigyáz­znnk a tejre, ki ne fusson. A keményre felvert habot hideg helyre félretesszük. A tejjel simára elkevert tojások sárgáját forrásban levő vízfürdőre állítjuk és habverővel erőteljesen ke­verjük (a forró tej legyen kézhez készítve). Amint a tojássárgája sűrűsödni kezd, gyors keverés közben egyszerre hozzáöntjük az erősen forrásban levő tejet, abban a pillanatban besűrűsödik és a felvert habot részletekben óvatosan hozzákeverjük. Ha nem sűrűsödne meg eléggé a krém a tej hozzáöntésekor, még pár percig keverjük a forró vízfürdőn.

A kész krémet a vajas tésztalapra húzzuk és habkártyával vagy széles késsel egyenletesre, vízszintesre elkenjük. A jól sike­rült krém kocsonyásan szilárd, nem csomós; a felszeletelt lapot az eredeti sorrendben felrakjuk a krém tetejére, szűrőn át vaní­liás porcukorral leszórjuk és forró vízbe mártott késsel fel­szeleteljük.

Leveles-vajas tésztát készen, kisütött lapokban is vehetünk, így csak a tölteléket kell elkészítenünk.Találat: 1148