online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Diós-makos tekercs (beigli)

receptekFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Bangkoki gombasalata Thaiföld
Kitűnő krumplispogacsa
Sajt hazilag
Kemencében főtt töltött kaposzta füstölt csülökkel
Csípős zöldségek kókuszmartasban: (Rafinalt, könnyen elkészíthető)
Padlizsanos csirke
Félkemény tojas
Sajtkrémes tekercs
Sajtos szeletek csontvelővel
Töltött csülök debreceni módra
 
 

Diós-mákos tekercs (beigli)


Nyersanyag. 50 dkg sima liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 3 tojássárgája, 2 dkg élesztő,

1,5 dl tejföl, 2 dkg (csapott evő­kanál) cukor, késhegynyi só.

Diótöltelék: 20 dkg dió, 18 dkg cukor, 1 cm hosszúságú va­níliarúd, körülbelül 1/2 dl tej,

5 dkg mazsola, 1 evőkanál kifli­morzsa.

Máktöltelék: 20 dkg mák, 20 dkg cukor (vagy méz), 1/2 citrom reszelt héja, kb. 1-1,5 dl víz (nem tej), 5 dkg mazsola.

Készítés: A diót megdaráljuk. A cukrot a felhasított vanília­rúddal 1/2 dl tejben kevergetve felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a diót, esetleg egy kanál rumot (nem feltétlenül) és félretesszük. A morzsát csak akkor keverjük bele, ha a töl­telék gyönge.

A mákot finomra daráljuk. A cukrot kb. 1,5 dl v-ízben ál­landó keveréssel felforraljuk, azonnal belekeverjük a mákot, és a tűzről lehúzva, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, elkeverjük és félreállítjuk.

A mazsolát forró vízzel megmossuk, megszárítjuk kezünk­höz készítjük. A lisztet megszitáljuk. A tejfölt csészébe tesszük (ha nagyon hideg lenne, pár percre állítsuk meleg vízfürdőbe és kevergessük), feloldjuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a tojá­sok sárgáját és simára keverjük. A lisztet a zsiradékkal el­morzsoljuk (1. omlós tészta készítését), összekeverjük a cukor­ral, kis sóval és az élesztős, tojássárgás tejfölt a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük (a csészéből jól ürítsük ki a tejfölt). A liszttel összedolgozva, rétestészta keménységű tésztát készí­tünk és könnyedén simára kidolgozzuk. Nagyon jó, ha a tésztát felhasználás előtt való este készítjük e1 és egy éjjelre hűtő­szekrényben tartjuk. Másnap átgyúrjuk, 4 egyenlő részre oszt­juk, felcipózzuk, és azonnal töltjük.

Ha nem készítettük el előző este, a bedolgozott tésztát azon­nal 4 egyenlő részre osztva, cipó alakúra formázzuk, kinyújtjuk és pár perc múlva töltjük.A sütőlapot zsíros papírral vékonyan átkenjük. A tésztát lisztezetlen deszkán nyújtjuk, a sodrófa alatt enyhen lisztez­hetjük. Nyújtás közben a tésztát megemelgetjük, nehogy a, deszkához ragadjon. A sodrófát könnyedén vezetve úgy nyújt­suk, hogy a tészta téglalap

alakú legyen (középpontból ki­indulva, átlósan sodorjuk), 5 mm-nél ne legyen vékonyabb.

Ha a töltelék kihűlés közben nagyon megszilárdulna, 1-2 kanál forró vízzel keverjük el. Nehezen kenhető legyen, a sűrű­sége kb. olyan legyen, mint a tészta halmazállapota.

A kinyújtott tésztát tojásfehérjével vékonyan kenjük át.

A kinyújtott tésztára rásimítjuk az egyik töltelék felét (2 má­kos, 2 dióstekercset készítünk) úgy, hogy a felső szélnél és a két oldalánál legalább 2 -3 cm-re üres maradjon a tészta, rászórjuk az 5 dkg mazsola felét, a tészta két rövidebb oldalát ráhajtjuk a töltelékre; ha ezáltal a tészta szélei vastagabbak lennének, a tenyerünkkel kissé lapítsuk le, hogy egyenlő vastagságú legyen. A tésztát a hosszabbik felétől kezdve nagyon lazán felcsavarjuk és úgy tesszük a sütőlapra, hogy a tészta vége a tekercs alá kerüljön. A tekercseket úgy helyezzük a sütőlapra, hogy közöttük legalább 10 -72 cm távolság legyen., összehabart tojássárgájával megkenjük és szobahőmérsékleten, gőzmentes helyen tartjuk, amíg a tojássárgája teljesen meg­szárad. Ekkor kissé összevert tojásfehérjével kenjük át, könnye­dén, hogy fel ne lazítsuk a megszáradt tojássárgáját, és szellős, hideg helyen tartjuk, amíg a tojásfehérje is tökéletesen meg­szárad. Ekkor kötőtűvel megszurkáljuk és nem túl forró sütő­ben, középső bordán sütjük, kb. 30-40 percig. A sütés közben emelkedő tészta felülete márványosan megrepedezik. Gáz- és elektromos sütőben 10-12 percig melegítünk elő; 2 percig teljes felső lángon, elektromos sütőben alsó-felső hármason, majd gáz­sütőben alsó takarék lángon, elektromos sütőben alsó-felső ket­tesen sütjük. A sütőajtót 15 percig nem szabad kinyitni. A meg­sült tésztát ne takarjuk le, gőzmentes helyen tartsuk, hogy a szép fénye megmaradjon.


Találat: 877