online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

CSOKOLÁDÉTRÜFFLI

receptekFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Csülöktokany mexikói módra
Sós palacsintatészta
Juhsajt hazilag
Sonkas kocka
Zöldborsos göcseji csemege sajttal töltött csirke
Mokkatorta
Dödölle / Krumpliganica
Húsvéti sonkaleves
Szarma
Csülökragu sós buktaval
 
 

CSOKOLÁDÉTRÜFFLI


Csokoládé és csokoládé között nagy különbség van. Bár Gombóc Artúr mindegyiket szerette, én, ha étcsokoládéról van szó, akkor kicsit finnyás vagyok. Ezért mindig megnézem a csomagolópapíron, hogy hány százalékos a csokoládé kakaótartalma. Ha sütni kell, akkor rendben v 747i89h an, lehet 45-50%-os, de ha önmagában eszem, akkor azért megpróbálom 70%-osnál alább nem adni.


Hozzávalók:


1 vaníliarúd

1.5 deci tejszín

20 deka étcsokoládé

3 deka vaj

a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor


A vaníliarudat kis, éles késsel hosszában félbevágom, és a kés tompa részével pedig kikaparom belőle a fekete, kis szemecskéket.

Egy pici lábosba beleöntöm a tejszínt, belekeverem a vaníliaszemeket és hozzádobom a félbevágott vaníliarudat is. Gyorsan felforralom, aztán lekapom a tűzről, és legalább félórát hagyom állni, hogy a vanília íze jól átjárja a tejszínt.

Aztán gőz fölött megolvasztom a darabkákra tört csokoládét és miután levettem a tűzről az olvadt csokit, hozzákeverem a vajat. Szűrőn át a vajas csokoládéhoz öntöm a finom illatú tejszínt, a vaníliarudat meg kidobom.

Utána fogom az egészet és beelöntöm egy nagy, lapos műanyag dobozba. Ugyanis minél jobban terül, annál gyorsabban hűl ki és szilárdul meg olyan állagúra, hogy könnyen lehessen belőle majd golyókat formázni. A csokimasszát beteszem a hűtőbe és pár órára, de akár pár napra is benne hagyom. (Sőt, akár le is lehet fagyasztani egy-két hónapra, kutya baja nem lesz.)Tenyerem közé veszek 1-1 evőkanálnyit a csokimasszából és csinos golyókká formálom őket, majd belehempergetem mindegyiket egy müzlis tálkába beleszórt kakaóporba. A golyó-formálás bizony csuklóig csokoládés kézzel jár, de istenem! Gondoljunk arra, mit nem adtunk volna ezért az édes szutyokért gyerekkorunkban! Ha készen van egy golyóbis, akkor sütőpapírral borított tálcára teszem és folytatom a trüfflikészítést. Ha már mindegyik csokigolyó a tálcán csücsül, akkor beteszem őket a hűtőbe, hogy a kézmelegtől picit meglágyult trüfflik újra megdermedhessenek.

Végül a kész trüffliket valamilyen jobb papírboltban vagy ÁPISZ-ban vásárolt kapszlikba ültetetgetem és visszateszem őket a hűtőbe Tíz napig is elvannak a hidegben - már, ha el nem fogynak addig. Mert még várat magára annak a jelenségnek a tudományos magyarázatra, hogy vajon miért hat megsemmisitően a trüfflikre a csokoládét amúgy nem szerető férfiak jelenléte-, de érdemes egy órával evés előtt kivenni a golyókat, mert finomabb és intenzívebb lesz az ízük így.

20 csokoládétrüffli lesz belőle.


Találat: 871