online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

TERMESSZÜNK HOMOKTÖVIST

gyógyszerFájl küldése e-mailegyéb tételek

 
Betegség és ri tua lé
KOKA-SZÁRMAZÉKOK
GYÓGY – ÉS FŰSZERNÖVÉNYEINK ÉS GYÓGYHATÁSUK
A rostokról és a cukorbetegségről az aloe vera termékek tükrében
Party drogok
A SZEM
Küzdd le a betegséget antioxidansokkal
Omega- 3 zsírsavak
TERMESSZÜNK HOMOKTÖVIST
 
 

TERMESSZÜNK HOMOKTÖVIST

Manapság egyre többet hallunk egy érdekes gyógynövényről, amely az emberi szervezetre gyakorolt csodálatos hatása miatt vált egyre népszerűbbé. Egyesek mint a tibeti medicina kincsét emlegetik, amellyel már több, mint ezer éve kezeltek hatásosan többféle betegséget a tibeti doktorok.

Azóta klinikai vizsgálatok igazolták, hogy termése igen magas vitamin tartalma mellett értékes flavonoidokat, savakat és cukrot tartalmaz. Magas aszkorbinsav tartalma folytán fontos C vitamin forrásként 626d33g tartják számon több országban (Románia, Lengyelország, Németország, Oroszország, Mongólia).Gyümölcsének értékét tovább emeli jelentős A, B1, B2 és E vitamin tartalma. Magjának olaját, amelyet steril belső gyulladások gyógyítására használnak már kétszáz éves ismeri a népi gyógyászat. Hazai és külföldi vizsgálatok eredményei alapján széleskörű alkalmazása válik lehetővé nemcsak a termésnek, hanem a belőle nyert készítményeknek is, amelyek engedélyeztetése folyamatban van.

Ezek eredményesen alkalmazhatók szív rendellenességeknél, a rákos betegek gyógyításánál, belső gyulladásoknál, méhnyaki eróziónál, a sugárkárosodások kezelésénél, légcső és nyombélgyulladásnál, továbbá gyomorfekély esetén szájüreg gyulladásnál, szembetegségeknél, bőrfertőzéseknél, érrendszeri betegségeknél és különböző égési sebek kezelésére.

Magát a homoktövis bogyót fogyaszthatjuk nyersen, ételkörítésként, lekvárként, szörpként egyaránt, valamint szárítva, porítva is. Rendszeres fogyasztása erősíti a szervezetet, gátolja az öregedést. Mivel egyes fajták C vitamin tartalma az ezer mg/100 g-ot is meghaladja (több mint 1%), könnyen kiszámítható, hogy 2-3 kg érett bogyó képes egy felnőtt egész évi C vitamint szükségletét fedezni. Látható, hogy nem véletlenül nőtt meg az érdeklődés iránta.A homoktövis növény tudományos nevén Hippophae rhamnoides. Az Ezüstfafélék (Eleagnaceae) körébe tartozó kétlaki növény, tövises cserje vagy több méter magasra megnövő fa. Törzsének kérge hosszanti irányban repedezett. Pikkelyszőrös rügyei tojásdadok, szárhoz simulók. A porzós egyedek a rügyekről is felismerhetők,mivel azok rügyei nagyobbak és tömöttebben állnak a hajtások csúcsán. A virágok alig észrevehetők, mivel a hajtások töve körül, illetve a levelek hónaljában állnak. Még a lombfakadás előtt, áprilisban kinyílnak. A termés élénk sárga tojásdad alakú 7-8 mm átmérőjű álbogyó, melynek érése augusztustól októberig tart. Lándzsás leveleinek fonáka ezüstös színű.


Méregdrágán árulnak külföldi homoktövis kivonatokat. Miért ne termelnénk meg inkább saját kiskertünkben?

Előfordulása Európától Észak Kínáig, nálunk főként a Duna mentén, a Dráva folyóhordalékán és a Balaton partján található. Gazdag előfordulási területe Európában a Skandináv országok partvidéke szigetei, továbbá az alpok és a kaukázus vidéke.

Vadon termő gyümölcsét már régóta gyűjtik. Németországban már évekkel ezelőtt felismerték jelentőségét és sokféle célra, rostoslevek készítésére, bébiételek ízesítésére használják fel. Nálunk csak a 80-as évek elején kezdték telepíteni, azóta azonban fontos exportcikké vált.

Nagy jelentősége volna kisüzemi, házikerti termesztésének is. Mint igénytelen növény könnyen meghonosítható a bio művelésű kertekben. Ennek érdekében ismerkedjünk meg a termesztés feltételeivel.

A homoktövis fényigényes növény, árnyékban rosszul terem és rövid életű lesz. Normális körülmények között 30-50 évig is él és a harmadik évtől kezdődően fordul termőre.

Jól tűri a hideget, a virágok még -10 C alatt sem károsodnak. Mivel szélmegporzású növény a hőmérséklet nem játszik szerepet a termékenyülésben. Az uralkodó szélirányt viszont annál fontosabb figyelembe venni a porzós (hím virágú) egyedek elhelyezésénél. A porzós és termős egyedek aránya szórvány telepítésnél 1:4-5, zárt ültetvény esetében 1:6-10. Ez utóbbi esetben a javasolt térállás 4x2, 4x3 m. Háztáji kertünkben megfelel a 2,5x1,5 m-es térállás is.

Szaporítása egyszerűbb ivartalan úton, amely zöld és fás dugványozással történhet (gyökérdugvánnyal vagy gyökérsarjról). A homoktövis ökológiai szempontból igénytelen, azonban a kedvezőbb körülményeket meghálálja. Kedveli a párás klímát az öntözésre kedvezően reagál.

A fiatal növényeket védjük az erős szelektől és az elgyomosodástól (gyomlálás, mulcsozás, talajtakarás). Talajigénye minimális, ezért a futóhomokon is megél. Viszonylag jó sótűrő. Kedveli a semleges, vagy gyengén lúgos, mészmentes, vagy gyengén meszes talajokat.

Elsősorban a lazább homok és a könnyű vályogtalajok növénye. Vizek parján, ártereken még az időszakos vízborítást is eltűri. Erőteljes oldalgyökereivel jól megkapaszkodik, ezek a talaj felszínéhez közel helyezkednek el, azonban néhány gyökér mélyebbre hatol, így a növény a szárazságban is kap elegendő vizet. Jól sarjad, gyökérsarj képződésre hajlamos, ez adja a növény bokor jellegét. Külföldön szívesen telepítették vizek környékére partvédelmi célból, vagy külszíni bányafejtések meddőhányóinak rekultiválására.
Telepítése:

Telepítés előtt, összel célszerű a talajt 60 cm mélyen megforgatni nagyobb földterület beültetésekor. Az ültetést gödrösen végezzük. 30X30x25 cm-es gödrökbe, komposzttal kevert talajba helyezzük az ültetésre előkészített növényeket, sarjakat, miután a gyökérvégeket éles metszőollóval visszacsíptük. A törzs körül készítsünk akkora tányért, hogy azon keresztül a növény 10-20 l vízzel beöntözhető legyen. Ügyeljünk arra, hogy a gyökérnyak az ültetés során kissé mélyebre kerüljön mint a csemetekertben, illetve a faiskolában volt, Kerüljük a pangó belvizes, levegőtlen agyagtalajokat, mert azokban rosszul nő, kipusztul.

0Tápanyag igénye:

A homoktövis a foszforra igényes, ezért táblás telepítésnél célszerű a kultúrterületek talaját előzetesen megvizsgáltatni a fővárosi, vagy a területileg illetékes Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomással, hogy támpontot kapjunk a talaj tápanyagtartalmának összetételéről. A biokerti telepítés előtt készítsünk baromfi trágyával érett komposztot és ezt juttassuk az ültető gödörbe.

Mivel a növény nitrogén megkötő mikorriza gombával él szimbiózisban, így nitrogén igénye csekély.

Metszése: Vegyük figyelembe fokozott fényigényét, ezért törzses nevelésnél szellős, napfényes koronát alakítsunk ki.

Szedése: egyetlen hátránya, hogy nehezen gyűjthető. Az egész növény szúrós és könnyen felsérti a gyűjtő kezét. A bogyók elég erősen kötődnek a kocsányhoz, az érettek könnyen szétnyomódnak, levük kifolyik. Ezért miután a termés javarészt a 2-3 éves hajtásokon fejlődik, a gyümölccsel sűrűn benőtt gallyakat vágják le. Ezeket 5-10 cm-es darabokra vágva a gallyakkal együtt préselik. Más esetben megtisztítva gallyal együtt lefagyasztják és a szükségletnek megfelelő mennyiséget használnak fel. A bogyókból 85% lé nyerhető.

A homoktövis a hűtés során is megőrzi értékes vitamin és hatóanyag tartalmát. Szárított levele gyógytea készítésre is jó.


Találat: 2280