online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

KOKA-SZÁRMAZÉKOK

gyógyszerbal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
Cyakorlati útmutató a betegségek feldolgozasahoz
A CUKORBETEGSÉG SZEMÉSZETI SZÖVŐDMÉNYEI: A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA
Gyógyító növények
Betegség és ri tua lé
KOKA-SZÁRMAZÉKOK
 
bal also sarok   bal jobb sarok

KOKA-SZÁRMAZÉKOK

KULTURTÖRTÉNET

A dél-amerikai fejlett civilizációk idejére esik a kokacserje bevonása a kultúrnövények körébe. "Azzal, hogy az istenek létrehozták ezt a kultúrát, az emberek kezébe adták azt a növényt, amely az isten és ember között 454f57e i kontaktus fenntartását elősegíti".

A Csendes-óceán partvidékén és az Andokban már jóval az inkák kora előtt létezett magasan fejlett indián civilizáció. A régészeti leletek szerint már itt használták a kokacserjét különböző vallási és szerelmi serkentő célokra.

Az inkák birodalmában is szent növénynek - az istenek ajándékának - számított a kokacserje. Hitük szerint Mama Coca, egy csábító, csodálatos nő lakott benne, aki az odaadó embereket az ő isteni ereje által áldásban részesítette. A kokalevél fogyasztása szigorú szabályok betartásával történt. A leveleit az isteneknek áldozták, az ő tiszteletükre rágcsálták, illetve szívták be füstjüket. A leveleket jóslásra is használták. Bár a kokaint gyógyszerként, élvezeti-, szexuális serkentő szerként is magukhoz vették, fogyasztása állandóan rituális összefüggésekhez kötődött (így a hagyományos értelembe vett függőség nem alakulhatott ki).

A spanyol gyarmatosítok hozták Európába. A kokanövény élénkítő hatásának híre (majd maga az anyag is) rövidesen bejárta az egész világot.

A XIX. sz.-ban egy vegyész előállítja a VIN MARIANI-t, amely a bor és kokain kivonat keveréke, amely hatalmas sikereket arat. Köszönő levelek százait kapja a kor szellemi élvonalának képviselőitől (Verne, Zola, Ibsen, XIII. Leó pápa).

A kokain használata széles körben elterjed a művészek (főleg Párizs), lumpoló dzsentrik, világfiak és politikusok között.

Sigmund Freud kiad egy értekezést a kokain áldásos hatásairól. Marvaud is határozottan állást foglal a kokain stimuláló hatásáról, más szerzők funkcionális zavarok, illetve időleges idegkimerültség ellen javallják.

J.S. Pemberton gyógyszerész egy erősen élénkítő hatású üdítőitalt kísérletez ki, ami kokaint és kóla-dió kivonatot tartalmaz. Neve: Coca-Cola. Bár a mai üdítőital ennek csak "névrokona", de kezdeti sikerei a mai napig érezhetők.

A XX. sz.-ra azonban már olyan emberek veszik igénybe a kokaint, akik a helytelen, kultúra nélküli használat miatt nem tudnak lemondani annak stimuláló hatásáról és így ma már a perui szerelemistennő növénye csak egy az illegális kábítószerek közül.

I.2.1. KOKAIN

FORMÁJA, FELHASZNÁLÁSA:

A tiszta kokain fehér színű por, leggyakrabban felszippantják, ritkán vénásan használják. Legtöbbször speeddel keverik (ütik be), a tiszta kokain egy adagja kb. egy órán keresztül fejti ki hatását, utána újra rá kell szívni.

HATÁSA:

Fokozza a testi, szellemi teljesítő képességet, eufórikus állapotot idézhet elő. Megszünteti a fáradságot, szomjúság- és éhségérzetet, illetve egyéb szükségleteket. Szexuális teljesítmény fokozó hatása van (férfiaknál folyamatos erekciót okoz). Jellemző a tipikus hallucináció, - "kokain bogarak" - a használó úgy érzi, mintha bogarak mászkálnának a bőre alatt, előfordulhatnak optikai képzelgések (kigyók, sárkányok, vadállatok). Kiürüléskor depressziót, levertséget, agressziót, negatív képzeteket okozhat.

ELVONÁSI TÜNETEI:

Erős pszichikai függőséget okoz, testi függőséget nem, de előfordulhatnak bizonyos testi hiányjelenségek. Magyarországon nem jellemző a kokain függőség a rendkívül magas ára miatt.

I.2.2. CRACK

Kokain-hydrokloridból állítják elő, tulajdonképpen tiszta kokain. A legalattomosabb, leggyilkosabb kábítószer. Olcsó, többnyire szennyezett és használata rövid idő után halálhoz vezet.

FELHASZNÁLÁSA:

Sárgás-barna, szilárd, törékeny anyag, kb. tizedgrammos rögök (kavicsok) formájában kerül forgalomba. Pipában, vagy cigarettában fogyasztják.

HATÁSA:

Drasztikusan emeli a vérnyomást, egyszerre van stimuláló és nyugtató hatása. Rövid ideig tartó eufórikus hatását mély depresszió követi. Rendszeres használata különféle pszichózisokat, növekedő agresszivitást, antiszocializálódást, gyors lezüllést okoz. A crack függő személyisége széthullik. Hosszú távú használata paranoiához, illetve pszichózishoz vezethet. Rendkívül erős függőséget okoz, a használó mindenre képes a napi adagjáért (prostitúció, gyilkosság). Pillanatok alatt felőrli a szervezetet, rövid időn belül halált okoz. Könnyen túladagolható a változó hatóanyag miatt.


Találat: 2657


Felhasználási feltételek