online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A CUKORBETEGSÉG SZEMÉSZETI SZÖVŐDMÉNYEI: A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA

gyógyszerbal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
Cyakorlati útmutató a betegségek feldolgozasahoz
A CUKORBETEGSÉG SZEMÉSZETI SZÖVŐDMÉNYEI: A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA
 
bal also sarok   bal jobb sarok

                  
A diabéteszes retinopátia (DR) a cukorbetegség leggyakoribb szövődménye, amely a szem ideghártyáját, a retinát károsítja, a látást veszélyezteti. A DR a fejlett országokban a szerzett (nem veleszületett) vakság leggyakoribb oka. Összeállításunkból kiderül, kiket érint a betegség, hogyan lehet megelőzni, diagnosztizálni és kezelni.

            A szemészeti szövődmények kialakulása szempontjából gyakorlatilag minden cukorbeteget veszélyeztetettnek kell tekinteni, a rizikó mértékét azonban több tényező befolyásolja. A DR az úgynevezett I. típusú (fiatalkori, inzulinfüggő) diabéteszeseknél gyakrabban és korábban jelentkezik, hajlamosabban a súlyosabb formákra. Mi 444b16e vel azonban a II. típusú - felnőttkori - diabétesz jóval gyakoribb, összességében több a II. típusú retinopátiás cukorbeteg.
A DR kialakulása szempontjából legfontosabb a betegség időtartama: 7-10 éve fennálló diabétesz esetén már számolni lehet retinopátiával. A cukorbetegség kezdetének valódi időpontja - különösen a II. típusú, felnőttkori diabéteszeseknél - az esetek nagy részében bizonytalan, ez évekkel (6-7 év) korábbra tehető, mint a diagnózis felállítása. Nem ritka, hogy a beteg még nem is tud a diabéteszéről, de a retinán már láthatóak a jellegzetes elváltozások. Ilyenkor éppen a szemészeti vizsgálat derít fényt a cukorbetegségre.
A "friss diabétesz" önmagában nem jelenti a szövődmények csekély kockázatát, hiszen a kifejezés ritkán takar valós betegségtartamot.

Mi a retina szerepe?

A szemgolyó elülső részén két hártya látható: az áttetsző szaruhártya és a fehér színű, átlátszatlan ínhártya. A szemgolyó falát három burok alkotja: a külső burkot a szaruhártya és az ínhártya alkotja, a középső burok az érhártyából, a sugártestből és a szivárványhártyából áll, a legbelső burok pedig az ideghártya (retina). A burkok körülveszik, és részben elválasztják egymástól a szemgolyó részeit. Az üvegtest (ez kocsonyaszerű anyag, amely finom szálak hálózatát tartalmazza) a szemlencse és a retina között helyezkedik el. A szemlencse és a szaruhártya közötti üreget a csarnokvíz tölti ki, s a szivárványhártya elülső és hátsó szemcsarnokra osztja. A szembe érkező fény a szaruhártyán megtörik, majd keresztülhalad a szemlencsén, amely a retinára fókuszálja.
A retina a fényingert idegi jellé alakítja át, majd a látóidegeken keresztül az agyba küldi. A retina jelenti a kapcsolatot a szem és az agy között.
Hogyan alakul ki a DR?

A DR kialakulásához a biokémiai / anyagcsere-zavarok, az érfal és a véráramlás kóros elváltozásainak együttes hatásai vezetnek. A kórfolyamat korai szakában három tényezőt kell kiemelnünk:
- A tartósan magas vércukorszint,
- A retina hajszálereinek vérrög okozta elzáródása,
- Az érfalak meggyengülése.

A vércukorszint megfelelő beállítása és kontrollja a szövődmények késleltetése, illetve lassítása szempontjából alapvető jelentőséggel bír.
Az egyenletes, megfelelő vércukorszint biztosítása jelentené az ideális állapotot, amit a gyakorlatban nem mindig sikerül elérni. Az esetleges kísérő betegségek - magas vérnyomás, magas koleszterinszint - gyorsítják a retina-károsodást.
A retina ereinek károsodása következtében az érfal helyenként buborékszerűen kiboltosul (ezt mikroaneurizmának nevezik). A meggyengült érfal átengedi a vér egyes összetevőit tartalmazó vérsavót, amely a retina központi területére jutva már a korai szakban látásromlást eredményez.
A betegség előrehaladott szakába ér, amikor a retinán új erek képződnek. Ezt a szakaszt proliferatív retinopátiának nevezik. Ezek az erek gyengék, törékenyek, kiterjedt üvegtesti és retina-vérzések jönnek létre.

A DR tünetei

Az elváltozások a beteg számára észrevétlenül alakulnak ki. Nincs fájdalom, nincs szemgyulladás vagy homályos látás, ami figyelmeztetne. A kezdeti tünetek - látásélesség-csökkenés, úszó homályok - gyakran átmenetiek : néhány óra alatt megszűnhetnek, majd visszatérnek.
A betegek többsége csak akkor észlel tüneteket, amikor a betegség már előrehaladott szakába ért. E ponton azonban már nem minden esetben lehet a folyamatot érdemben befolyásolni.

Hogyan lehet megállapítani a szemfenéki elváltozásokat?

Mivel a tünetek nem jelzik megbízhatóan a folyamatot, minden diabéteszes betegnél alapvetően fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.
A szemész vizsgálja a látásélességet, tájékozódik a szemfenéki erek állapotáról. A szemtükrözéssel - a pupilla tágítása után - láthatóak a szemfenéki vérzések és az érkárosodások. A fluoreszcein angiográfia során intravénás injekcióval speciális jelzőanyagot juttatnak a vérbe.
Amint a jelzőanyag a vérkeringéssel eljut a retina ereibe, jelzi az érfal kórosan fokozott áteresztőképességét, a folyadékszivárgást. Az újabb kutatások a még nagyobb érzékenységű vizsgálómódszerek kifejlesztésére irányulnak, ezek a - folyamat legkorábbi stádiumát is jelző - vizsgálatok még nem terjedtek el széleskörűen.

Hogyan kezelhető a DR?

A kezelés célja a jó látásélesség megőrzése, illetve a késői, visszafordíthatatlan szövődmények megelőzése. A szénhidrát-anyagcsere rendezése a szövődmények megelőzésének szükséges, de nem elégséges feltétele.
A korai érfal-elváltozások, és a hajszálerek keringészavarai gyógyszeres kezeléssel jól befolyásolhatók. A megfelelő érvédő készítmény alkalmazásával lassíthatók azok a folyamatok, amelyek fokozatosan a látást veszélyeztető elváltozásokhoz vezetnek. A gyógyszeres kezeléssel elérhetjük, hogy csökkenni fog az erek kórosan fokozott áteresztőképessége, csökken a vérzések és a hajszálér- elzáródások veszélye, javul a retina vérellátása.
A gyógyszeres kezeléstől annál jobb eredményeket várhatunk, minél korábban kezdjük alkalmazni az érvédő készítményt. A diabétesz és az érszövődmények kórfolyamatának ismeretében a mai szemlélet az, hogy az érvédő gyógyszer alkalmazásával nem kell megvárni a látható szemfenéki elváltozások kialakulását, a DR kezelését minél korábban, lehetőleg a diabétesz felismerésével egyidőben el kell kezdeni. A megfelelő érvédő gyógyszert (tabletta vagy kapszula) folyamatosan, tartósan szedni kell. Akkor sem kell a gyógyszer szedését abbahagyni, amikor a DR olyan stádiumába kerül, ami lézerkezelést tesz szükségessé. Klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy az érvédő szer előnyösen egészíti ki a lézerkezelést, stabilizálja, tartósabbá teszi annak hatását.
A lézerkezelés (fotokoaguláció) a látás megtartásának hatékony módszere a DR előrehaladott (proliferatív) szakában, illetve macula ödéma esetén. (Ez utóbbi elváltozás a retinán a központi éleslátás helyét károsítja) A retinát érő, nagy energiájú lézerfény-sugárral tulajdonképpen "összeégetik" az ereket, gátat vetve ezzel a látást veszélyeztető folyadékszivárgásnak, vérömlenyek kialakulásának. A kezelés - a fényvillanások, illetve a szúró érzés miatt - a beteg számára enyhébb kellemetlenséggel járhat. A kezelést követő néhány órában a látás kissé homályos. Fontos, hogy a proliferatív DR-t korán felismerjék, és a beteg időben részesüljön lézerkezelésben.
Ezzel a vakságot lehet megelőzni!
A súlyos proliferatív DR kezelésében egyre gyakrabban alkalmaznak műtétet az üvegtesti vérömleny eltávolítására, illetve az éleslátás helyét érintő retina- leválások ellátására.
A szem a legfontosabb érzékszervünk. A környezetből származó információk legnagyobb részét látás útján szerezzük. A diabétesz - a következményes érkárosodás miatt - veszélyezteti "szemünk fényét", a látást. A megfelelő komplex kezelés, ellenőrzés és gondozás segíti a látás megmaradását.
A diabétesz okozta vakság megelőzésének súlyponti kérdései a következők:
- A szénhidrát anyagcsere beállítása, ellenőrzése
- Rendszeres szemészeti ellenőrzés
- Kísérő betegségek rendezése (vérnyomás!)
- A DR stádiumának megfelelő kezelés:
érvédő gyógyszer szedése- rögtön a kezdettől, időben elvégzett lézerkezelés.
Találat: 2984


Felhasználási feltételek