online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
bal sarok kategória jobb sarok
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer Kozmetikumok Sport
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   bal jobb sarok
bal sarok   jobb sarok
 
 
bal also sarok   bal jobb sarok

A CUKORBETEGSÉG SZEMÉSZETI SZÖVŐDMÉNYEI: A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA

gyógyszer

bal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
Cyakorlati útmutató a betegségek feldolgozasahoz
A CUKORBETEGSÉG SZEMÉSZETI SZÖVŐDMÉNYEI: A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA
 
bal also sarok   bal jobb sarok

                  
A diabéteszes retinopátia (DR) a cukorbetegség leggyakoribb szövődménye, amely a szem ideghártyáját, a retinát károsítja, a látást veszélyezteti. A DR a fejlett országokban a szerzett (nem veleszületett) vakság leggyakoribb oka. Összeállításunkból kiderül, kiket érint a betegség, hogyan lehet megelőzni, diagnosztizálni és kezelni.

            A szemészeti szövődmények kialakulása szempontjából gyakorlatilag minden cukorbeteget veszélyeztetettnek kell tekinteni, a rizikó mértékét azonban több tényező befolyásolja. A DR az úgynevezett I. típusú (fiatalkori, inzulinfüggő) diabéteszeseknél gyakrabban és korábban jelentkezik, hajlamosabban a súlyosabb formákra. Mi 444b16e vel azonban a II. típusú - felnőttkori - diabétesz jóval gyakoribb, összességében több a II. típusú retinopátiás cukorbeteg.
A DR kialakulása szempontjából legfontosabb a betegség időtartama: 7-10 éve fennálló diabétesz esetén már számolni lehet retinopátiával. A cukorbetegség kezdetének valódi időpontja - különösen a II. típusú, felnőttkori diabéteszeseknél - az esetek nagy részében bizonytalan, ez évekkel (6-7 év) korábbra tehető, mint a diagnózis felállítása. Nem ritka, hogy a beteg még nem is tud a diabéteszéről, de a retinán már láthatóak a jellegzetes elváltozások. Ilyenkor éppen a szemészeti vizsgálat derít fényt a cukorbetegségre.
A "friss diabétesz" önmagában nem jelenti a szövődmények csekély kockázatát, hiszen a kifejezés ritkán takar valós betegségtartamot.

Mi a retina szerepe?A szemgolyó elülső részén két hártya látható: az áttetsző szaruhártya és a fehér színű, átlátszatlan ínhártya. A szemgolyó falát három burok alkotja: a külső burkot a szaruhártya és az ínhártya alkotja, a középső burok az érhártyából, a sugártestből és a szivárványhártyából áll, a legbelső burok pedig az ideghártya (retina). A burkok körülveszik, és részben elválasztják egymástól a szemgolyó részeit. Az üvegtest (ez kocsonyaszerű anyag, amely finom szálak hálózatát tartalmazza) a szemlencse és a retina között helyezkedik el. A szemlencse és a szaruhártya közötti üreget a csarnokvíz tölti ki, s a szivárványhártya elülső és hátsó szemcsarnokra osztja. A szembe érkező fény a szaruhártyán megtörik, majd keresztülhalad a szemlencsén, amely a retinára fókuszálja.
A retina a fényingert idegi jellé alakítja át, majd a látóidegeken keresztül az agyba küldi. A retina jelenti a kapcsolatot a szem és az agy között.
Hogyan alakul ki a DR?

A DR kialakulásához a biokémiai / anyagcsere-zavarok, az érfal és a véráramlás kóros elváltozásainak együttes hatásai vezetnek. A kórfolyamat korai szakában három tényezőt kell kiemelnünk:
- A tartósan magas vércukorszint,
- A retina hajszálereinek vérrög okozta elzáródása,
- Az érfalak meggyengülése.

A vércukorszint megfelelő beállítása és kontrollja a szövődmények késleltetése, illetve lassítása szempontjából alapvető jelentőséggel bír.
Az egyenletes, megfelelő vércukorszint biztosítása jelentené az ideális állapotot, amit a gyakorlatban nem mindig sikerül elérni. Az esetleges kísérő betegségek - magas vérnyomás, magas koleszterinszint - gyorsítják a retina-károsodást.
A retina ereinek károsodása következtében az érfal helyenként buborékszerűen kiboltosul (ezt mikroaneurizmának nevezik). A meggyengült érfal átengedi a vér egyes összetevőit tartalmazó vérsavót, amely a retina központi területére jutva már a korai szakban látásromlást eredményez.
A betegség előrehaladott szakába ér, amikor a retinán új erek képződnek. Ezt a szakaszt proliferatív retinopátiának nevezik. Ezek az erek gyengék, törékenyek, kiterjedt üvegtesti és retina-vérzések jönnek létre.

A DR tünetei

Az elváltozások a beteg számára észrevétlenül alakulnak ki. Nincs fájdalom, nincs szemgyulladás vagy homályos látás, ami figyelmeztetne. A kezdeti tünetek - látásélesség-csökkenés, úszó homályok - gyakran átmenetiek : néhány óra alatt megszűnhetnek, majd visszatérnek.
A betegek többsége csak akkor észlel tüneteket, amikor a betegség már előrehaladott szakába ért. E ponton azonban már nem minden esetben lehet a folyamatot érdemben befolyásolni.

Hogyan lehet megállapítani a szemfenéki elváltozásokat?

Mivel a tünetek nem jelzik megbízhatóan a folyamatot, minden diabéteszes betegnél alapvetően fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.
A szemész vizsgálja a látásélességet, tájékozódik a szemfenéki erek állapotáról. A szemtükrözéssel - a pupilla tágítása után - láthatóak a szemfenéki vérzések és az érkárosodások. A fluoreszcein angiográfia során intravénás injekcióval speciális jelzőanyagot juttatnak a vérbe.
Amint a jelzőanyag a vérkeringéssel eljut a retina ereibe, jelzi az érfal kórosan fokozott áteresztőképességét, a folyadékszivárgást. Az újabb kutatások a még nagyobb érzékenységű vizsgálómódszerek kifejlesztésére irányulnak, ezek a - folyamat legkorábbi stádiumát is jelző - vizsgálatok még nem terjedtek el széleskörűen.

Hogyan kezelhető a DR?

A kezelés célja a jó látásélesség megőrzése, illetve a késői, visszafordíthatatlan szövődmények megelőzése. A szénhidrát-anyagcsere rendezése a szövődmények megelőzésének szükséges, de nem elégséges feltétele.
A korai érfal-elváltozások, és a hajszálerek keringészavarai gyógyszeres kezeléssel jól befolyásolhatók. A megfelelő érvédő készítmény alkalmazásával lassíthatók azok a folyamatok, amelyek fokozatosan a látást veszélyeztető elváltozásokhoz vezetnek. A gyógyszeres kezeléssel elérhetjük, hogy csökkenni fog az erek kórosan fokozott áteresztőképessége, csökken a vérzések és a hajszálér- elzáródások veszélye, javul a retina vérellátása.
A gyógyszeres kezeléstől annál jobb eredményeket várhatunk, minél korábban kezdjük alkalmazni az érvédő készítményt. A diabétesz és az érszövődmények kórfolyamatának ismeretében a mai szemlélet az, hogy az érvédő gyógyszer alkalmazásával nem kell megvárni a látható szemfenéki elváltozások kialakulását, a DR kezelését minél korábban, lehetőleg a diabétesz felismerésével egyidőben el kell kezdeni. A megfelelő érvédő gyógyszert (tabletta vagy kapszula) folyamatosan, tartósan szedni kell. Akkor sem kell a gyógyszer szedését abbahagyni, amikor a DR olyan stádiumába kerül, ami lézerkezelést tesz szükségessé. Klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy az érvédő szer előnyösen egészíti ki a lézerkezelést, stabilizálja, tartósabbá teszi annak hatását.
A lézerkezelés (fotokoaguláció) a látás megtartásának hatékony módszere a DR előrehaladott (proliferatív) szakában, illetve macula ödéma esetén. (Ez utóbbi elváltozás a retinán a központi éleslátás helyét károsítja) A retinát érő, nagy energiájú lézerfény-sugárral tulajdonképpen "összeégetik" az ereket, gátat vetve ezzel a látást veszélyeztető folyadékszivárgásnak, vérömlenyek kialakulásának. A kezelés - a fényvillanások, illetve a szúró érzés miatt - a beteg számára enyhébb kellemetlenséggel járhat. A kezelést követő néhány órában a látás kissé homályos. Fontos, hogy a proliferatív DR-t korán felismerjék, és a beteg időben részesüljön lézerkezelésben.
Ezzel a vakságot lehet megelőzni!
A súlyos proliferatív DR kezelésében egyre gyakrabban alkalmaznak műtétet az üvegtesti vérömleny eltávolítására, illetve az éleslátás helyét érintő retina- leválások ellátására.
A szem a legfontosabb érzékszervünk. A környezetből származó információk legnagyobb részét látás útján szerezzük. A diabétesz - a következményes érkárosodás miatt - veszélyezteti "szemünk fényét", a látást. A megfelelő komplex kezelés, ellenőrzés és gondozás segíti a látás megmaradását.
A diabétesz okozta vakság megelőzésének súlyponti kérdései a következők:
- A szénhidrát anyagcsere beállítása, ellenőrzése
- Rendszeres szemészeti ellenőrzés
- Kísérő betegségek rendezése (vérnyomás!)
- A DR stádiumának megfelelő kezelés:
érvédő gyógyszer szedése- rögtön a kezdettől, időben elvégzett lézerkezelés.
Találat: 2840