online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Party drogok

gyógyszerbal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
Cyakorlati útmutató a betegségek feldolgozasahoz
A CUKORBETEGSÉG SZEMÉSZETI SZÖVŐDMÉNYEI: A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA
Betegség és ri tua lé
GYÓGY - ÉS FŰSZERNÖVÉNYEINK ÉS GYÓGYHATÁSUK
GYÓGYSZEREINK ÉS A SZIMMETRIA
A JOGI SZABÁLYOZÁSSAL KAPCSOLATOS MEGÁLLAPÍTÁSOK
Party drogok
 
bal also sarok   bal jobb sarok

Party drogok


Hazánkban a legnépszerűbb kábítószercsoport. Ma már szinte mindenhol hozzá lehet jutni és az árusok elfelejtik a helyes adagolást elmondani (csak a pénz számít), ebből sok halálos baleset származott az utóbbi években. Meg kell említeni, hogy ezek szintetikus kábítószerek, nagy mennyiségben szennyező anyagokat is tartalmaznak és ez további veszélyeket (mérgezési lehetőségeket) rejt magában. 646j91g
II.2.1. SPEED


Anfetamin egy fajtája, szintetikus úton állítják elő. Először katonai célokra használták az USA-ban, Japánban elitalakulatok stimuláló, teljesítménynövelő szere mind a mai napig, a vietnámi háborúban széles körben használták.

1950-60-as években fogyasztószerként került a piacra az USA-ban, de elvonási tünetei és depresszáns utóhatása miatt betiltották. Eleinte főleg orvosok, e.ü. dolgozók, de előfordul, hogy kávéba, más italba keverik. Ritkán feloldva, vénásan juttatják a szervezetbe.

HATÁSA:

-Kb. 10-30 percen belül jelentkezik, elmulasztja a fáradságot és az éhségérzetet, közérzetet javító hatása van.

-Fokozza a szívműködést, az anyagcserét, fokozott izzadás, felhevülés jelentkezik, mozgáskényszer, szájszárazság lép fel. Növeli az agresszivitást, gyakran hallucinációkat okoz. Testsúlycsökkenést idéz elő.

-Rendszeres használata kb. 2 éven belül, nem tudatos használásnál már jóval hamarabb teljesen tönkre teszi a belső szereket, esetleg halált okoz.

-Túladagolásába már az első alkalommal bele lehet halni.

ELVONÁSI TÜNETEI:

A használónál a szer kiürülése (kialvása) után mély depresszió léphet fel. Levertség, lábszár, illetve alkar fájdalmak.


II.2.2. LSD (lezingsav dietilamid)


Az anyarozs gombájából állították elő, de manapság már szintetikus úton is készítik. 1938-ban fedezték fel farmakológiai kísérletek során véletlenül. Orvosi, pszichiátriai célokra használták eleinte, ma már kizárólag kábítószernek használják.

FELHASZNÁLÁSI MÓD:

Szájon át, de ritkán előfordul, hogy más szerekkel keverve vénásan, nagyon ritkán lányok vaginán keresztül juttatják a szervezetbe.

FORMÁJA:

Európában kizárólag bélyegként, az USA-ban tabletta, illetve folyadék formájában. Az extasy tabletta döntő többsége is tartalmaz kisebb-nagyobb százalékban LSD-t.

HATÁSA:

-Halluciogén, 30-45 percen belül fejti a hatását, legnagyobb részét a máj és a vese feldolgozza, majd a szervezet 8-12 órán belül kiválasztja. Hatását az agytörzsre és a köztiagyra fejti ki, elsősorban azokra az agysejtekre, amelyek az érzékszervi ingerekre adott érzelmi reakciókat szabályozzák.

-Növeli az optikai, akusztikai, illetve tapintási (taktilis) érzékenységet, esetleg hallucinációkat, illúziókat, víziókat okoz. A tárgyak elfolyóvá válnak, a térérzékelés megváltozik. Az érzelmeket fokozza (negatív-pozitív). Kényszerképzeteket, helyzet megítélési zavarokat okoz az idővel, térrel kapcsolatban (kialakulhat a mindenhatóság érzete, superman, rambo konplexus).

-Félelmeket, pánik betegséget, reakciókat, tudathasadásos tünet együttest, pszichózist, öngyilkosságra való hajlamot, mély depressziót okozhat.


-Az LSD-ről azt tartják, hogy mindenre képes (negatív értelemben), csak az anyag mennyiségétől és a használó személyiségétől függ. Volt már aki az első LSD-je miatt zárt osztályra került. Súlyos személyiség zavarokat okozhat, lappangó elmebetegséget hozhat felszínre. Előfordul, hogy a használó soha többé nem jön ki az LSD-s álmából.

TÚLADAGOLÁSA:

-Hányinger, pulzus-vérnyomás változása, pszichikus tünetek, dühkitörések.

-Pánikszerű félelmek.

ELVONÁSOS TÜNETEI:

Rendkívül erős pszichikai függőséget okoz, előfordulhatnak depressziók, esetleges alkar és lábszár fájdalmak az amphetamin jelenléte miatt.

II.2.3. EXTASY


ELŐÁLLÍTÁSA, FORMÁJA, FELHASZNÁLÁSA:

Kémiailag változtatott amphetamin származék, erős hatóanyaggal. Nem orvosi célra, szintetikus úton állították elő. Kizárólag kábítószerként használják. Az illegális előállítása miatt összetétele változó, gyakran ismeretlen szennyezőanyag tartalma van(!). Ezért hatása kiszámíthatatlan. Szájon át használják, tabletta formájában kerül forgalomba. A tabletták megjelenési formája igen változatos, többnyire kedves figurákat ábrázol.

HATÁSA:

-Rendkívül hasonló az amphetamin hatásához, de lényegesen erősebb érzelmi típusú hatásai vannak. Legnagyobb veszélye, hogy kikapcsolja a szervezet védekező mechanizmusait (éhség, szomjúság, fáradságérzet), emeli a testhőmérsékletet, többszörös szív, vese és máj terhelést idéz elő.

Használó meglévő alaphangulatát fokozza attól függetlenül, hogy az milyen irányú. Hosszú távú használata maradandó máj-, vese- és agykárosodást okoz.

ELVONÁSI TÜNETEI, TÚLADAGOLÁSA:

-Ugyanaz, mint a speednál.


Találat: 5128


Felhasználási feltételek