online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A rugókról altalaban

gépészetfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Autóvasarlaskor a vevö nem tudja eldönteni, szívó vagy feltöltös motort vasaroljon.
A szakmai vizsga szóbeli tantargyai: Gazdasagi, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek Gépipari technológia Gyartasi folyamat tervezése
Analóg elektronika
Folyamatos szallítóberendezések
KÖTŐ GÉPELEMEK
Futókerekek, futómüvek, futómacskak
A CNC gépek fő részei
Indítómotor működése, javítasa
A TŰZVÉDELEM ÉS VESZÉLYELHÁRÍTÁS VÉDŐESZKÖZEI
 
bal also sarok   jobb also sarok

A rugókról általában


A tuning lehetöségek egyik legáltalánosabb fajtája a gyári rugók cseréje. Elöször is azt kell tisztáznunk, hogy milyen szerepük van ezeknek az alkatrészeknek: ami kézenfekvö, hogy elsösorban az autó terhelhetöségében játszanak nagy szerepet. Másodszor, ami talán a legfontosabb, a megfelelö úttartásért, stabilitásért és a kényelmes illetve kényelmetlen utazásért felelösek.

A rugókat többféleképpen csoportosíthatjuk.

Használat szempontjából két nagyobb csoportra oszthatjuk öket, az ültetö rugókra és - itthoni szóhasználattal élve - az ún. sport rugókra. A legnagyobb különbség a két fajta között egyszerüen összefoglalható: az ültetö rugó elsödlegesen arra készült, hogy az autót minél drasztikusabban leültethessük, míg a sport rugók legföbb funkciója az autó úttartásának, stabilitásának és komfortjának optimalizálása. Természetesen az ültetö rugóknak is ugyanígy megvannak a menettulajdonságok szempontjából elönyös paraméterei, viszont lényeges különbség, hogy ezek felszerelésével már a komfort rovására cselekszünk - leginkább a külcsín javára.

Ahhoz, hogy valaki el tudja dönteni, melyik az ideális választás számára, tudnia kell, hogy mire szeretné használni az autóját. Például, ha valaki a maximumot szeretné kihozni belöle kanyarokban, vagy gyorsulásokra jár, annak ideális megoldás egy ültetö rugó szett. Azonban aki mondjuk amatör szinten rallyzik is gépével, vagy fontos számára a komfort is a jó menettulajdonságok mellett (föleg a hazai úthálózaton) az mindenképpen sport rugókat vegyen az autójába.

A rugókat más paraméterük szerint is osztályozhatjuk, ezek közül a legkézenfekvöbb az összenyomódási értékük. Minél nagyobb ez az érték, annál nehezebb a rugót összepréselni. Ezt általában g/mm-ben szokták megadni, és azt jelenti, hogy mekkora súly szükséges ahhoz, hogy 1mm-t összenyomódjon a rugó. Vegyünk például két különbözö összenyomódási értékü rugót. Az egyik 360 g/mm a másik pedig 470 g/mm. Mindkettöt terheljük 360g-al, ami hatására az elsö összenyomódik, de a másik nem. Ebböl következik, hogy a második rugó keményebb. Az úgy nevezett progresszív rugóknál (lásd késöbb) ez nem ilyen egyszerü. Ezeknél már két értéket szoktak megadni: vegyünk pl. egy 300-500g-os rugót. Ez azt jelenti, hogy az elsö inch összenyomódásához milliméterenként 300g terhelés kell, a következöhöz már 330 és így tovább fokozatosan egészen 500g-ig, a rugó teljes összenyomódásáig.

Azt, hogy egy rugónak milyen az összenyomódási értéke 3 dolog határozza meg:

1. A spirálok vastagsága. Minél vastagabbak annál keményebb a rugó.
2. A rugó átméröje. Minél nagyobb az átmérö annál puhább a rugó.
3. A spirálok száma. Minél kevesebb van annál keményebb a rugó.

A rugókat kialakításuk alapján is 3 fajtába sorolhatjuk:

1. Normál rugók: a normál rugóknál a spirálok egyforma távolságra helyezkednek egymástól. Vegyünk például egy 10 spirálos rugót, ahol a spirálok 2cm-re vannak egymástól. Terheljük meg úgy, hogy az egész 2cm-t nyomódjon össze. A normál rugóknál minden spirál egyenlö mértékben megy össze így mindegyik között 1,8 cm hely lesz.

2. Kétlépcsös összenyomódású rugók: ennél a fajtánál annyi a változás hogy ezeknél 2 különbözö rugó távolság van: Itt a spirálok egyik felénél kisebb távolságokat hagynak közöttük. Elsö lépésben, ahogy a rugó összenyomódik a spirálok közelebb kerülnek, és egy bizonyos ponton a kisebb távolságban lévö spirálok összeérnek. Ezáltal már csak a spirálok fele tud összenyomódni és így sokkal keményebb lesz, mint az alap állapotú rugó. Így a legapróbb buckákat nem fogjuk megérezni, viszont amikor szükség van rá (pl. erösebb kanyarodás közben), nem lesz hiányunk keménységben :)

3. Progresszív, fokozatos rugók: a spirálok közötti távolságok fokozatosan csökkenek, és így teljesen más összenyomódási értékkel rendelkeznek. Az elsö centiméterekig könnyü összenyomni a rugót, de ahogy egyre jobban terheljük, annál keményebbek lesznek. Így a progresszív rugók szinte minden útviszonyra tökéletesek.

Mindegyik rugó fajtának meg van a saját piaca. A progresszív rugók mindent az egyben megoldást kínálnak, így számos neves tuning cég is árulja öket, mint például az Eibach. Kiválóan használhatók mindennapi autózáshoz, és emellett a sportos vezetéshez is. A normál rugókat inkább a drag versenyeken, utcai versenyeken és a pályaversenyeken használják, ahol az állandó rugó összenyomódási érték fontos. A másik nagy elönye ennek a típusnak, hogy olcsóbbak, és sokkal jobban megültethetjük velük autónkat


Találat: 1952


Felhasználási feltételek