online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Indítómotor működése, javítasa

gépészetfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Kereskedési technikak és módszerek
Folyamatos szallítóberendezések
Futókerekek, futómüvek, futómacskak
Fékszerkezetek
Mérési Jegyzőkönyv
Logikai tervezés Előadasvazlat
Indítómotor működése, javítasa
 
bal also sarok   jobb also sarok

Indítómotor működése, javítása

Önindító működése

Az önindító működtetése egy nyomógombbal történt, melyen keresztül áram jutott egy mágneskapcsolóra, mely behúzott állapotában kapcsolta az áramot az önindítónak. Miután a motor beindult, utána sem okozott gondot, ha azonnal nem 353i89d engedte el a gombot a kezelő, mivel a szabadonfutó miatt a motor nem hajthatta vissza az önindítót. Az elektromotor, a kipufogó-könyökcső alatt és a motor előtt helyezkedett el. Emiatt az S51-es típus kipufogója alatt nem is fér el. A rögzítést úgy oldották meg, hogy az S51-hez hasonló, de azért mégis csak más oldaldeknit alkalmaztak, mely magábafogadta az elektromotort.

Az önindítón kívülről megfigyelhető a (2) ház :-), a (3) és (4) hozzávezetések, valamint leszerelt állapotban a (10) fogaskerék.

Az indítókulcs elfordításakor a következők történnek:

I. a kulccsal feszültséget adunk a (3) csatlakozóra (gyengeáramú vezeték, csúszósaruval)

II. a sötétlila színnel jelzett tekercs áramot kap, mágneses teret gerjeszt, berántja (a rajzon jobb irányba) a vasmagot. Ekkor a (6) behúzó villa felső része a rajzon jobbra, az alsó része a rajzon bal irányba mozdul, valamint az (5) kapcsoló zárja a világoslilával jelzett áramkört.

A (4) erősáramú vezetéken és a lezárt (5) kapcsolón keresztül áramot kap maga a (7) indítómotor, és forogni kezd, a (6) villa ugyanekkor a rajzon jobbra (a fogaskoszorú felé) tolta a (8-9-10) bendixet. A (10) fogaskerék letört fogazású, a könnyebb kapcsolódás érdekében. A (8) alkatrész belső felületén ferde hornyok vannak, melyek kapcsolódnak a tengely hasonló kiképzésű részébe, így a villa által elmozdult alkatrész egyben egy kis fordulatot is tesz a tengelyen. Ez is a kapcsolódást segíti elő. A (7) motor beindulásának pillanatában a fogaskerekek már csatlakoztak. A (9) szabadonfutó lezár, az (7) elektromotor így megforgatja a Ladamotor (1) fogaskoszorúját.

III. A Ladamotor végre beindul.

IV. A Ladamotor a (10) fogaskereket még gyorsabban forgatná, ennek hatására (szintén a (8) alkatrész hornyai miatt) a (8-9-10) bendix kilökődik a tengelyen, a (10) fogaskerék kikapcsolódik a fogaskoszorúból. A (6) villán keresztül ez a mozdulat visszahúzza az (5) érintkezőt, megszakítva a (7) villamos motor áramkörét, az indítómotor leáll.

Megjegyzés: 1. a mágneses behúzótekercs a rajzon nem jelölt rugóval van ellátva, amely a mágneses erőtér megszűntével a vasmagot (+ villát, + bendixet) alaphelyzetbe téríti vissza, például ha a kulcs visszafordításával megállítjuk az indítás folyamatát.

Megjegyzés: 2. a rajzon az egyszerűség kedvéért nem jelöltem a forgórész és az állórész tekercseit, a kommutátorokat és a keféket. Mindezeket a (7) motor ("M") foglalja magában. 


Önindító szét- és összeszerelése

Az önindítónak többféle hibája lehet. Két gyakoribb hiba: a behúzótekercs nem húz be eléggé ahhoz, hogy áramot kapjon maga a motor (a tekercs végében levő kapcsolón keresztül). (Ritkábban, de előfordulhat álló- vagy forgórész tekercs meghibásodás, illetve természetesen az elektromos érintkezések/kábelek lelazulása, hibája, stb.) Ekkor az önindító kattan, de nem forog. Másik gyakori eset a szabadonfutó + hajtófogaskerék szerelvény szétszakadása (2. ábra "A", "B" - ennek egyben kell lennie). Ekkor az önindító behúz, hallani ahogy pörög az elektromos motor, de maga a ladamotor meg se mozdul: nem kap hajtást. Ez utóbbi hiba a nagy terheléstől (magas kompressziójú motor), vagy egyszerűen az elhasználódástól fordulhat elő. Első esetben - természetesen az akkumulátor és az összes elektromos érintkezés hibájának kizárása után - elegendő a behúzótekercs cseréje, második esetben a "bendixet" kell kicserélni. Ez utóbbi az indítómotor teljes szét-és összeszerelését igényli, mert csak így hozzáférhető. Ezért leírom azt a műveletsort, melynek során az összes hibás alkatrész cserélhető. Igyekszem tömören írni, inkább csak a "sárga könyv"-ben nem, vagy hiányosan kifejtett részekre helyezni a hangsúlyt.

Kiszerelés:

- szereljük le az akkusarukat (először a testet).

- szereljük le az önindítót a motorról. 3 csavar tartja, melyhez igen nehéz hozzáférni. hajlított végű kulccsal megindítva a racsnis kis krova már "viszi", igaz, egy hajtás csak 1-2 kattanásra elég. Jobb esetben kézzel kijönnek a csavarok

- mozdítsuk el annyira az önindítót, hogy a kábeleket leszerelhessük. (Egy csúszósarus és egy csavaros kapcsolódás van).

- vegyük ki az önindítót. GM szerint a tűzfal felé ("hátrafele") is kijön.


Szétszerelés:

- a "2" anyát lecsavarva szedjük le a rövid erősáramú kábelt.

- az "1" anyákat lecsavarva (3 db!) vegyük le a behúzómágnest. Nem fog azonnal kijönni, mert a vége be van akasztva a behúzóvillába. A rajz szerinti FELfele irányba (azaz magától az önindítótól távolítva) mozdítva akad ki belőle, és ezek után levehető. Csak a behúzótekercs cseréje esetén itt meg is állhatunk a szétszedéssel. Csere, és vissza minden.

- a "4" anyát meglazítva vegyük le a fémlemez zárókarikát a generátor elülső (hajtással ellentétes) végén, láthatóvá válnak a bronz kefék. A keféket ki kell szednünk, mert a forgórész kihúzásakor másként beesnek a rugóerő miatt. A rugó a keretes kis ábrán látható, "A" jellel. "B": kefe, "C": kefe kivezetése, csavarkötéssel. Kefék kivétele: érintkezőt lecsavarozzuk, rugót hátrafeszítjük (alá lehet nyúlni), kefét kihúzzuk. 12mm-nél rövidebb kefét újra cseréljük.

- az "A" jelű (másik kis ábra) sasszeg kiszedése után a kisebbik lyukon benyúlva kitoljuk a csapot a másik irányba, ez a csap vezeti meg a behúzóvillát.

- a "3" jelű anyákat lecsavarjuk (esetleg az egész csavar forog, ez nem baj, ekkor az egész hosszú csavart kihúzzuk). Kisméretű kalapáccsal kocogtatva ezekután a következő részekre bomlik az önindító: hajtás oldali fedél, ház, hajtással ellentétes oldali fedél, forgórész + behúzóvilla. Ennél a mozzanatnál a következőkre vigyázzunk: tengelyek végeinél hézagoló alátétek, hajtással ellentétes oldalon törésre hajlamos műanyag vagy bakelit karika.

- A behúzóvillát le kell feszíteni a 2 csapról, amire fel van szerelve.

- A forgórész szerelvényeit (alátéteket, kisfogaskereket a szabadonfutóval) egy zárógyűrű tartja a helyén. A (2) gyűrű belső oldalán illetve a (3) tengelyen horony van, amelyek által alkotott résben egy (1) rugóacél karika tanyázik. Leszereléséhez nem kell kalapálni (zömül a tengely!!), nem kell hevíteni (ahhoz túl nagy az átfedés). Mint látható, a tekercs irányába lehet csak lehúzni, az átfedések eltérő mértéke miatt. Tehát egy kombifogóval rászorítva, egyik-másik oldalon felváltva feszítve lefelé, addig gyötörjük, amíg leugrik a karikáról a gyűrű, először egyik oldalon, majd körbe. Kemény anyaga van, nem fog deformálódni. (nem úgy mint a tengely, lásd lejjebb.) Ekkor kipattintható a rugóacél a horonyból, majd a forgórész szerelvényei lehúzhatók a forgórészről. A forgórészt ne fogjuk satuba a tengelynél fogva (csak ronggyal körülvéve), mert sérül a tengely. A tengely siklócsapágyazott, így a sérülések berágódást okozhatnak.

Ezzel az önindító szét van szerelve. (lehetséges még a "pólusok" kiszerelése a házon kívülről látható nagy kereszthornyú csavarokkal, ha szükség van erre. Általában nincs.)

Az összes alkatrészt tisztítsuk meg (WD40+rongy). A keféket kicsit csiszoljuk meg. Csiszoljuk meg az elektromos érintkezéseket létrehozó alátéteket, anyákat, a jobb érintkezés érdekében.

Az összeszerelés fordított menetben történik, mint a szétszerelés, különösen ügyelve a következőkre:

- a zárógyűrű ugyanúgy, (a nagyobb átfedéssel a tekercs felé) kerüljön vissza.

- a zárógyűrű mögé a bendixen kívül az alátétek is felkerülnek!

- a hézagoló alátétek a forgórésznek ugyanarra a végére kerüljenek, ahonnan levettük őket.

- a bendixet megvezető-forgató hornyokat kenjük be gépzsírral.

- a tengelyvégeket és perselyeiket tisztítsuk meg. Ha mégis felsértettük a puha fémet, akkor nagyon finom csiszolópapírral tüntessük el a veszélyes "éleket", "krátereket".

- a behúzóvilla csap-ja és a sasszeg, valamint az ütközőgumi ne maradjon ki. A gumit szilikonspray-el vagy szilikonzsírral ápolhatjuk.

- a hajtással ellentétes oldali fedelet ugyanúgy rakjuk fel, ahogyan levettük (ebben egy horony és az ellendarab tüskéje segíteni fog).

- a kefék szigeteletlen hozzávezetései ne kerüljenek közel a házhoz.

- felszereléskor az erősáramú hozzávezetés hajlított fém érintkezője ne kerüljön közel a kipufogócsonkhoz (testzárlat!)

- ha a generátor leszerelésével csináltunk helyet az önindító ki- és berakásához, akkor az önindító felszerelése után kipróbálhatjuk művünket, de a generátort még ne tegyük fel.

Találat: 46096


Felhasználási feltételek