online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 
 
 

Fékszerkezetek

gépészet

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Targoncak
Csapagyszerelő prés
Autóvasarlaskor a vevö nem tudja eldönteni, szívó vagy feltöltös motort vasaroljon.
A szakmai vizsga szóbeli tantargyai: Gazdasagi, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek Gépipari technológia Gyartasi folyamat tervezése
Carboplate Epoxi bazisú gyantaval elő-impregnalt, pultrudalt, kétoldalasan tapadó, karbon-szal lemez
KÖTŐ GÉPELEMEK
A GÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA
MOSFET TRANZISZTOR TESZTER
 
 

Fékszerkezetek

Az emelögépekben és szállítóberendezésekben különféle típusú és jellegü biztonsági berendezést alkalmaznak. Ezek közül a legfontosabbak a fékek és a kilincsmüvek.

A fékszerkezeteket rendeltetésük szerint lehetnek:

            a) Süllyesztö fékek: amelyeknél a süllyedö teher helyzeti energiáját úgy alakítják át súrlódási munkává, hogy a teher lefelé haladása közben a sebesség egy megállapított legnagyobb értéket ne lépjen túl. Ezek tehát a mo 636e41g zgás sebességét szabályozzák (ezért nevezik öket szabályozó fékeknek is).

           

            b) Lassító fékek: az emelögépek mozgási energiáját alakítják át súrlódási munkává, azért, hogy a mozgási sebességet csökkentsék, ill. megszüntessék.

           

            c) Rögzítö fékek: az emelögép valamilyen irányú megszüntetik vagy akadályozzák. Céljuk az is, hogy az álló helyzetben levö gépet rögzítsék.

           

Emelögépek fékberendezéseitöl megköveteljük, hogy általában mindhárom fékezésre alkalmas legyen. Elöfordul azonban, hogy külön fék szolgál szabályozásra, egy másikat pedig a lassításra használunk.

            Energia-átalakítás szempontjából az alábbi fékezési módokat különböztetjük meg:

                        - mechanikus fékezés

                        - fékezés villamos energiával

                        - fékezés közegellenállással

                        - fékezés folyadéknyomással vagy légnyomással

            Leggyakrabban a mechanikus fékeket használjuk. Ezek lehetnek:

                        - pofás rendszerüek

                        - szalagfékek

                        - tárcsás és kúpos fékek.


A pofás fékek legismertebb fajtája a külsö pofás fék, amikor az 1 fékezö tengely végére külön 2 féktárcsát helyezünk, amelyhez 3 csuklósan rögzített 4 karon az 5 fékpofát hozzányomjuk (2.17.ábra). Az ábra egyszerü, un. egypofás megoldást mutat, amelynél a kart elengedve, fékezés van. Mértéke a kar végén  elhelyezett 6 súlytól van. E megoldás hátránya, hogy a tengelyt egy oldalról nyomja, hajlításnak teszi ki. Ezt a hatást kiküszöbölik a kétpofás megoldások (2.18.ábra). Ugyancsak karszerkezettel kell a pofák tárcsához nyomását biztosítani. A és B rögzített csuklópontok, a K erövel adjuk a fékezést. Az 1 fékpofák és a 2 rudazatok elrendezése olyan legyen, hogy a tárcsát egyenletes erövel, egyszerre fogják meg.

                        2.17.ábra                                                                  2.18.ábra

A fékszerkezetek másik nagy csoportja a szalagfék. Itt a féktárcsa felületéhez acélból készített szalagot fektetünk, amelyet egyik végén pedig megfelelö eröhatással a tárcsára feszítünk. A súrlódási tényezö növelése érdekében az acél-szalagot belülröl nemfémes anyagból készített betéttel is ellátjuk. A szalagfékek legegyszerübb változata a 2.19.a.ábrán látható. Vannak típusok, amelyeknél a fékezési eröt csökkentjük azáltal, hogy a rögzített szalagvéget nem a fix csuklópontra kötjük, hanem a c hosszúságú kar végpontjához (2.19.b.ábra). Ezenkívül egyéb megoldások is vannak, amelyek a fékezö erö és nyomaték, valamint a müködtetés legkedvezöbb értékeit kívánja megvalósítani.

2.19.ábra

                                    a.,                                                           b.,


2.20.ábra 

Egyszerü fékezési lehetöséget biztosítanak a tárcsás fékek. Az egymáson súrlódó felületeket a tengelyirányú erö szorítja össze. A féktárcsára itt is betétet teszünk, amely a fékezendö testhez súrlódik. Nagyobb fékezöfelület növeli a fékhatást, ezt legegyszerübben és kis helyszükséglettel úgy lehet megoldani, hogy azonos tengelyre, egymás mellé több tárcsát helyezünk. Minden második tárcsa a rendszert burkoló házban csúszhat el, a közben levök pedig a tengelyen. A tárcsák közé súrlódó betéteket teszünk. Az összeszorítást a tárcsákat lefogó csúszógyürüvel biztosítjuk.

Kis helyen férnek el a kúpos fékek is. A K szorító erö hatására a tárcsa kúpos felülete N erövel szorul az azonos jellegü felületnek. A müködésben szerepet játszik a kúpszög is (2.20.ábra).

A biztonsági berendezések között kell említeni a különbözö kilincsmüveket. Feladatuk a különbözö forgó szerkezeti elemek álló helyzetben történö rögzítése. A legegyszerübb kivitel a fogazott kerékböl és a vele kapcsolódó kilincsmüböl áll. A kilincset saját súlya vagy külön rugó szorítja a kerék irányába.

A kilincsmüvek zajosan müködnek, ezt súrlódó megoldással lehet csökkenteni. E típus csupán kisebb terhelést tud átvinni. Az üzembiztonság érdekében célszerü a súrlódási tényezöt külön súrlódó betéttél növelni. Ez egyúttal a káros eröhatásokat is csökkenteni fogja.    

Találat: 3730