online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Targoncak

gépészetfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Targoncak
 
bal also sarok   jobb also sarok

Targoncák


A szállítás ill. ipari anyagmozgatás egyik legfontosabb eszköze az a szállítókocsi, amely nemcsak a különféle áruk mozgatását hanem rakodását is végzi.

A targoncákat osztályozhatjuk a megh 848e46i ajtási mód szerint. Így lehetnek

- kézi müködtetésü;

- robbanómotoros vagy

- villamos meghajtású targonca.

Egyszerü, kézi müködtetésü típus a kisemelésü kézi targonca, amelyet hidraulikus emelöszerkezettel láttak el. A berendezésnek kettös villaszerkezete van, és terheletlen állapotban görgökkel támaszkodik a talajra. Ha a villákat  az emelendö teher alá toljuk, a kézi hidraulikával 20...80 mm-es emelés valósítható meg.


Kézi vagy motoros targoncákat készítenek nagyobb emelömagassággal is. Ehhez a targonca komolyabb megtámasztására van szükség. Az emelési magasság lehetövé teszi, hogy a felemelt rakományt magasabb szinten lévö jármüre vagy tároló állványra helyezzük. Az alkalmazható terhelések nagyobbak, ezért az elülsö részen két kerékkel rendelkezik.


Az emelö kocsi egyik különleges változata az ún. terpesztargonca. A felemelésre szolgáló villáknál itt szélesebb támasztó talpat találunk. Ezek a megoldások már nemcsak kézi hidraulikával, hanem nagyobb motorral müködnek.


            2.58.ábra

A robbanómotoros típusoknál a meghajtórendszerrel kapcsolódik a hidraulika, amely a különbözö müveletek elvégzését segíti. Az 2.58.ábrán a robbanómotoros targoncák meghajtási rendszerének elvi vázlatát láthatjuk.

Ezeket a targoncákat csak szabad téren használjuk, mivel nemcsak mérgezö kipufogógázokat képeznek, hanem üzemük is nagyon zajos. Elönyük azonban, hogy felgyorsításuk kedvezöbben megoldható, mint a villamos motorral dolgozó típusoknál, durva üzemi körülmények között élettartamuk is hosszabb.


A meghajtás szempontjából kedvezö a villamos motoros targonca. Ezekhez akkumulátorra van szükség, amelyet az alváz alatt, ill. külön tartószekrényben helyeznek el. Elönye, hogy szinte zajtalanul jár, üzemi költsége is kisebb, mint a robbanómotoros targoncáké. Hátránya, hogy a telepek töltését folyamatosan meg kell oldani, ez megfelelö targoncatöltö berendezések beállítását teszi szükségessé. Az 2.59.ábrán a villamos targoncák meghajtórendszerének kapcsolási vázlata látható. Itt is megtalálható a hidraulikus müködtetés szivattyúja, amelyet az akkumulátor telepre kötnek.

2.59.ábraTalálat: 2356


Felhasználási feltételek