online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Munka a színekkel

számítógépes

Fájl küldése e-mailegyéb tételek

 
A programok felépítése, az utasítasok típusai
Az ACCESS adattípusai
Objektumok forgatasa
Kapcsolódas az internethez
MILYEN HÍRFORRÁSOKAT ISMER? A HÍRFORRÁSOK KÖZÜL MELYEKET KELL ELLENŐRIZNI ÉS HOGYAN?
Csomag alapú halózatok alapjai
Egyéb internetes szolgaltatasok
TCP szerver készítése
Adatbazisok kezelése
A C# BEMUTATÁSA
 
 

Munka a színekkel

A CorelDRAW-ban számtalan módszerrel kitölthetjük az objektumokat. A színek kiválasztása több eszköz áll a rendelkezésünkre. Használhatjuk a palettát, a megfelelő párbeszédablakot, redőnymenüt vagy dokkoló ablakot. A különböző színezési módok segít 343d35d ségével kiválasztható színek száma óriási.

Mivel nagyon sok szín közül választhatunk, szükség van egy olyan módszerre, amellyel pontosan definiálható bármilyen szín. Nem elég, hogy sikerült megtalálnunk az objektum színezéséhez a megfelelő színt, később is tudnunk kell reprodukálni azt, sőt olyan módszert kell használnunk, hogy a megfelelő paraméterek megadása után bárki elő tudja állítani a kiválasztott színt. Erre találták ki a különböző színezési modelleket, amelyek a színeket az alapszínek megfelelő arányú keverésével állítják össze.

A színek pontos reprodukálása

A számítástechnikában, a színek reprodukálására használt eszközök egymástól eltérő módon állítják elő a színeket. Ebből eredően a különböző eszközökön (monitoron, nyomtatón) megjelenő színek nagymértékben különbözhetnek egymástól. A különbségek minimálisra csökkentéséhez ún. színkorrekciót kell végezni.

A színek pontos reprodukciója

A dokumentum elkészítésekor használt eszközök (a szkennerektől a nyomtatókig) különböző módon kezelik a színeket. Ha nem fordítunk figyelmet ezekre a különbségekre, nagy eltéréseket tapasztalhatunk a dokumentumban felhasznált képeredetik színe, a képernyőn megjelenő színek és a nyomtatóval előállított dokumentum színei között. A monitor más elven működik, mint a színes nyomtató, más színezési modellt használ, ezért más színeket képes megjeleníteni, mint a nyomtató, ezért előfordulhat, hogy egy dokumentum színei tökéletesek a képernyőn, csak éppen nem lehet azokat papíron reprodukálni. A problémát tovább bonyolítja, hogy két szkenner, két monitor, ill. két nyomtató paraméterei sem mindig egyeznek meg. Előfordul például, hogy egy nyomtató képes kinyomtatni egy színt, amit egy másik színes nyomtató képtelen megjeleníteni.Az említett színterjedelem-problémák kiküszöböléséhez, a színeltérések minimálisra csökkentéséhez színkorrekciót kell végezni. Ennek megkönnyítésére a CorelDRAW ún. színprofilokat tartalmaz, amelyek leírják egy-egy eszköz (szkenner, monitor, nyomtató) karakterisztikáját, színterjedelmét és egyéb tulajdonságait. A színprofilok használatával a program képes a színeket szükség esetén korrigálni, így a különböző eszközök színterjedelme közötti különbségeket a minimálisra csökkenteni.

A színprofilok segítségével a CorelDRAW módosítja a képernyőn megjelenő színeket. Ha kiválasztjuk a megfelelő színprofilokat, a program a színeket úgy próbálja megjeleníteni a képernyőn, ahogy azok nyomtatásban látszanának. Ha megfelelő színprofilokat használunk, a program figyelmeztet arra is, hogy mely színek nem nyomtathatók ki a kiválasztott eszközzel (pl. színes nyomtatóval).

Ha bekapcsoljuk a színkorrekciót, a képernyő színei tompábbá válhatnak. Színkorrekció nélkül a program élénkebb színeket jelenít meg, de jusson eszünkbe, hogy ezeknek az élénk színeknek a többsége nem nyomtatható ki!

Színkorrekció

A színkorrekció során a program úgy módosítja a színeket, hogy azok a lehető legjobban hasonlítsanak az eredeti színekhez. Ha csak a képernyő színeit korrigáljuk, a program csupán a monitorhoz tartozó színprofilt használja. Ha azt szeretnénk, hogy a színek a nyomtatón is élethűen jelenjenek meg, akkor ki kell választanunk a nyomtató színprofilját is. Ilyenkor a program a képernyőn megjelenő színeket a két profil adatainak figyelembe vételével korrigálja.

A képernyőn megjelenő színek korrigálásához válasszuk a Tools (Eszközök) menü Options (Opciók) parancsát, majd kattintsunk a megjelenő párbeszédablak bal oldalán látható listában a Global/Color Management (Általános/Színkezelés) opcióra. Ekkor megjelennek az ablakban a színkorrekció beállításához szükséges mezők. A színkorrekció bekapcsolásához válasszuk ki a Calibrate colors for display választómezőt.

Ha azt szeretnénk, hogy a képernyőn azok a színek jelenjenek meg, amelyek dokumentum kinyomtatásakor látszanának, a nyomtató színprofilját is be kell kapcsolnunk. Ehhez nyissuk meg az Options (Opciók) párbeszédablakot a Tools (Eszközök) menü Options (Opciók) parancsával, kattintsunk a Global/Color Management (Általános/Színkezelés) opcióra, majd válasszuk ki a Display simulated printer colors (A nyomtató színeinek a szimulálása a képernyőn) választómezőt is. Ezután azt kell megadnunk, hogy az általunk használt kimeneti eszköz színes nyomtató-e, vagy pedig olyan eszköz, amelynél színbontott összetevőkből áll össze a kép (pl. levilágító-nyomdagép). Ehhez kattintsunk a Simulate Composite Printer (Kompozit nyomtató szimulálása), vagy a Simulate Separations Printer (Színbontott összetevőkkel dolgozó nyomtató) választómezőre.

A pontos színkorrekcióhoz azt is közölnünk kell a programmal, hogy milyen grafika az, aminek a színeit korrigálni kívánjuk. A grafikák között azért kell különbséget tenni, mert nem mindegy, hogy egy vonalas rajz, vagy egy fotó színeit korrigáljuk. A vonalas rajznál nincs szoros összefüggés a színek között, ezért csak azokat a színeket kell korrigálni, amik kívül esnek a kimeneti eszköz (pl. színes nyomtató) színtartományán. A fotóknál azonban más a helyzet, ugyanis ezeknél az összes színt korrigálni kell, mert egy-egy szín korrekciójától erősen megváltozna a fotó összhatása (hiszen csak ezek a színek változnának meg, a többi szín nem).

A színkorrekció típusának beállításához válasszuk a Tools (Eszközök) menü Options (Opciók) parancsát, kattintsunk a megnyíló ablak bal oldalán található listában a Global/Color Management/General opcióra, majd válasszuk ki a Color Matching Mode (Színegyeztetés módja) listából a megfelelő színkorrekciós módot. A következő opciók közül választhatunk:

Illustration: Vektoros grafikák és egyszínű felületeket tartalmazó bittérképek színkorrekciós módja. A program ekkor csak azokat a színeket módosítja, amelyek kívül esnek a kimeneti eszköz színtartományán.

Photographic: A fényképek színkorrekciós módja. Ha ezt választjuk, a program a színeket egyenlő mértékben módosítja, hogy minden szín a kimeneti eszköz színtartományán belülre kerüljön.

Automatic: Ha ezt az opciót választjuk nem kell foglalkoznunk a grafika típusával, ugyanis a program ekkor a rajz elemeitől függően kiválasztja a megfelelő színkorrekciós módszert. Ez az alapértelmezett színkorrekciós mód.

A színtartományon kívüli színek jelzése

Ha bekapcsoltuk a monitor és a nyomtató színeinek a korrigálását is, a CorelDRAW képes felhívni a figyelmünket azokra a színekre, amelyek kívül esnek a nyomtató színtartományán, tehát amelyeket színkorrekció nélkül nem lehet kinyomtatni. A program ezeket a színeket egy általunk megadott, a többitől erősen elütő színnel helyettesíti a képernyőn. Ez a funkció csupán a figyelmeztetést szolgálja, a dokumentum nyomtatásakor nem játszik szerepet.
A színtartományon kívüli színek jelzése


A fenti kép megtalálható a CD-n is (gyumolcs.tif). A CorelDRAW-ba importálva bárki kipróbálhatja, hogy melyik színeket nem tudná kinyomtatni a színes nyomtatója.

A színtartományon kívüli színek jelzéséhez válasszuk a Tools (Eszközök) menü Options (Opciók) parancsát, majd kattintsunk a megjelenő párbeszédablak bal oldalán található listában a Global/Color Management (Általános/Színkezelés) opcióra. Ekkor a párbeszédablak jobb oldalán megjelennek a színkezelés beállítására szolgáló mezők. A nyomtató színtartományán kívül eső színek megjelenítésére a Highlight colors out of printer gamut (A nyomtató színtartományán kívül eső színek jelzése) választómező szolgál. Ne feledjük, ez csak akkor választható ki, ha bekapcsoltuk a színkorrekciót.

A színtartományon kívül eső színek jelzésére a program az általunk megadott színt használja. Ezt a színt Warning Color (Jelzőszín) gombbal tudjuk kiválasztani. Lehetőleg olyan színt használjuk, ami elüt a dokumentum többi színétől.

Alapesetben a jelzőszín lefedi a színtartományon kívül eső színeket. Ez azonban nagyon zavaró lehet, különösen akkor, ha a munkánk során látnunk kell, hogy mit is ábrázol a kép. Ekkor célszerű a jelzőszínt opálossá tenni, hogy átszűrődjenek rajta a kép eredeti színei. A jelzőszín átlátszóságát a Transparency (Átlátszóság) csúszkával módosíthatjuk.

A színkezelés beállítására szolgáló ablak megnyitható az objektumok színezésére szolgáló párbeszédablakból és a palettaszerkesztő ablakából is. Ha a színek kiválasztására szolgáló ablakból szeretnénk megnyitni, kattintsunk a More (Egyebek) gombra az ablak kibővítéséhez, majd nyomjuk meg az Options (Opciók) gombot és válasszuk a megjelenő menüből a Gamut Alarm parancsot. Ha az ablakot a palettaszerkesztő ablakából kívánjuk megnyitni, kattintsunk az egyik színre a jobb egérgombbal, majd válasszuk a megjelenő úszómenüből a Gamut Alarm parancsot.

Színprofilok beállítása és hangolása

A megfelelő színprofilok kiválasztása nagyon fontos a színek pontos reprodukciójához. A CorelDRAW számos bemeneti és kimeneti eszköz színprofilját tartalmazza, ha lehet, használjuk ezeket. Ha nem találjuk a megfelelő színprofilt, próbáljuk azt beszerezni az eszköz gyártójától (pl. az Interneten keresztül). Ha erre nincs mód, hozzunk létre egy új színprofilt a Corel Color Profile (Corel színprofil) varázsló segítségével.

A megfelelő színprofil kiválasztásához nyissuk meg az Options (Opciók) párbeszédablakot a Tools (Eszközök) menü Options (Opciók) parancsával, majd válasszuk az ablakban látható listából a Global/Color Management/Profiles (Általános/Színkezelés/Profilok) opciót. Ekkor megjelennek az ablakban a színprofilok kiválasztására szolgáló mezők. Válasszuk ki a lehulló listákból a megfelelő színprofilokat. Ne feledjük, ezekben a listákban csak akkor találunk színprofilokat, ha a telepítéskor kiválasztottuk azokat. A színprofilok telepítéséről a Telepítés menete c. részben olvashat.

Ha végeztünk a színprofilok kiválasztásával, zárjuk be az ablakot. Ettől kezdve a program a kiválasztott profilokban megadott paraméterek szerint végzi a színkorrekciót.Találat: 935