online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Objektumok forgatasa

számítógépes

Fájl küldése e-mailegyéb tételek

 
A magyar nyelv hangallomanya
Halózati operaciós rendszerek
A VIZSGA LEÍRÁSA
Programozható vezérlők hardverfelépítése
A WORD eszközei II
Be és Kivitel
Szamítógép halózatok
A Paint Shop Pro grafikai program hasznalata
Web mail és e-mail IP alapon
 
 

Objektumok forgatása

A Blender 2.31-es verziója szerint


A forgató módba való belépéshez nyomd meg az „R” billentyűt. Ahogy a mozgatásnál, itt is az egérrel forgatsz, a bal gombbal, vagy az ENTER-rel véglegesítheted a műveletet és a jobb gomb 838h75i bal, vagy az ESC-tel léphetsz ki


3D térben a forgatás egy tengely körül történik és számos módja van annak, hogy meghatározzuk azt a tengelyt. A Blender egy tengely egy iránnyal és egy rajta levő ponttal határoz meg, ami áthalad azon. Például alapértelmezetten a tengely merőleges a nézetedre.


Ha a képet elölről, oldalról, vagy felülről nézed, a forgató tengely párhuzamos lesz a globális koordinátarendszer egy tengelyével. Ha egy szögből nézed, a forgató tengely is ugyanabban a szögben fog változni, ami egy kicsit szokatlan forgatása lesz a tárgynak. Ebben az esetben is elvárható, hogy a program mégis a globális koordinátarendszer tengelyeit használja. A forgatás közben ezt a középső egérgombbal válthatod, ezt a fejlécben is jelezni fogja a program.


Vagy pedig te is kiválaszthatod a tengelyt az „X”, „Y” és „Z” gombokkal, hogy a forgatást csak arra korlátozd. Ha pedig kétszer nyomod meg valamelyiket, akkor visszavált az eredeti állapotba, vagyis megint a tárgy lokális tengelyét használja mérvadónak. Az eltolásnál a harmadik nyomás visszavonja ezt a megszorítást.


Ahogy az eltolásoknál, itt is lehetséges megadni egy konkrét számmal a forgatás mértékét.


A forgatás tengelyének egy pontját kiválaszthatod a lent látható menüponttal a 3D ablak fejlécén (1. kép).


1. kép: A forgatási pont kiválasztása.


  • Bounding Boksz Center – A tengely áthalad a kijelölt tárgy közepén. (Ha csak egy tárgy van kijelölve, a pont a tárgy közepén lesz, ami nem feltétlenül a geometriai középpont. Az 1. képen ez a legjobboldalibb él közepén van, amit egy lila pont jelöl. Bővebben erről a pontról az „Alap tárgy modellezés” fejezet „Szerkesztő mód” részében olvashatsz.)
  • Median Point – A kijelölés középpontján halad át a tengely. Ennek a különbségnek csak a szerkesztő módban van jelentősége. A középpont itt az összes kijelölt pont közepét jelenti.
  • 3D Cursor – A tengely áthalad a 3D kurzoron. Ezt a kurzort akárhová helyezheted a forgatás előtt.
  • Individual Object Centers – Minden egyes tárgy saját forgató tengelyt kaphat. Mindegyik kölcsönösen áthalad az összes tárgy középpontján. Ha csak egy tárgyat jelölsz ki, akkor ugyanazt a hatást éred el, mint az első gombbal.

Ha csak most kezded használni ezt a forgatás funkciót, ne törődj túl sokat a fenti részletekkel. Csak nézd át a Blender eszközeit és majd ráérzel, hogy hogyan kell dolgozni velük.


A CTRL-t nyomva tartva „snap” módba lépsz. Ebben a módban 5 fokonként forognak a testek. A SHIFT-tel pedig lassú forgatást érsz el. A kijelölt tárgyak eredeti állapota visszaállítható az ALT-R kombinációval.


A Blender kézmozdulat rendszere

Forgató módba léphetsz úgy is, ha egy kört rajzolsz a bal egérgombbal.

Találat: 1010