online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

Be és Kivitel

számítógépes

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Az ACCESS adattípusai
Outpot perifériak
I/19 Vírusok és vírusvédelem
A prezentaciókészítés alapjai
Funkcionalis függőségek, normalformak
Automatika Segédlet Elektronikus eszközök szak II: évfolyam Nappali Müszaki Manager szak II: évfolyam Nappali
A videokonferencia mint prezentació
Tömörítés, hibadetektalas és javítas
MOS/CMOS technológia és digitalis alkalmazasai
 
bal also sarok   jobb also sarok

Be és Kivitel


Az operációs rendszer feladata a be és kiviteli eszközök kezelése (processzusokat ad számukra, kezeli a megszakításokat és a hibákat)

Biztosítja az eszközök és a rendszer többi része közötti kapcsolatot.


B/K eszközök csoportosítása:

Blokkos eszközök:

Az információkat adott méretű blokkokb 131d31b an tárolja, mindegyiknek van saját címe. Az egyes blokkok írhatóak, olvashatóak az összes többitől függetlenül.

Pl.: lemezKarakteres eszközök:

Karaktereket fogad, vagy bocsát ki, bármiféle blokkszerkezettől függetlenül. Ilyen eszköz nem címezhető, és keresési műveletet sem tud végrehajtani.

Pl.: nyomtató, egér (általában ami nem lemez jellegű)


Nem igazán jó ez a csoportosítás, hiszen vannak olyan eszközök, melyek nem sorolhatók be sehová. Pl.: órák (megszakításkérők). Azonban ezek mégis elég jók ahhoz, hogy az operációs rendszerek eszközfüggetlen programozásukat megvalósíthassa. Ez az eszközmeghajtók segítségével érhető el. Ezek eszközfüggő, alacsonyabb szintű szoftverek.


Eszközvezérlők:


A B/K eszközök mechanikus és elektromos összetevőkből épülnek fel. Az elektromos komponenst eszközvezérlőnek (adapternek) nevezik. (Ez rendszerint egy nyomtatott áramkör)

A mechanikus komponens maga az eszköz.

Sok vezérlő képes több eszközt irányítani.

Ha a vezérlő és az eszköz között szabványos kapcsolódási felület van, (ISO, ANSI, IEEE), akkor a gyártó cégek a kapcsolódási felülethez illeszkedő eszközt képesek készíteni.

Pl.: lemezmeghajtó egységek az IDE (Integrated Drive Electronics), vagy az SCSI (Small Computer System Interface) lemezvezérlő kapcsolódási felülethez illeszthető.


Az operációs rendszer majdnem mindig a vezérlőkkel foglalkozik és nem az eszközzel!
Lemezek esetében a vezérlő feladata, hogy a bitsorozatból, bájtokból álló blokkokat szervezzen és a szükséges hibajavításokat is elvégezzen.


Memóriába leképezett B/K:

Egyes vezérlők saját regiszterrel rendelkeznek a CPU-val való kommunikációhoz. Ezeket a *** a memóriába képezik.


Az operációs rendszer a B/K parancsokat a vezérlő regiszterekbe írja. Ezután a vezérlő feladata ezen parancsok végrehajtása. A végrehajtás után a vezérlő megszakítást hoz létre, hogy az operációs rendszer a CPU-val leellenőriztesse a művelet eredményét.

A CPU kiolvassa az eredményt a regiszterekből.
Közvetlen memóriaelérés DMA (Direct Memory Access)


DMA nélkül a lemezes olvasások a következőképpen mehetnek végbe:

A vezérlő folyamatosan olvas az eszközről egy blokkot a perifériába, míg egy teljes blokk kialakul. Hibajavító kódot számol és ellenőrzi. Ezután megszakítást idéz elő. A pufferből az adatokat bájtonként szedi ki, és a memóriába pakolja (ezt az op. rendszer teszi meg). Ezzel sok CPU idő vész kárba, ezért hozták létre a DMA-t.


DMA: A CPU két részből álló információt ad a vezérlőnek:

egy memóriacímet

beolvasandó bájtok számát

Miután a vezérlő egy teljes blokkot bemásolt a pufferbe, ellenőrzi a hibát, majd bemásolja az első bájtot a főtárba arra a címre, amit a DMA memóriacíme kijelöl. Ezután a DMA címet növeli, és a DMA számláló értékét csökkenti a mozgatott bájtok számával. Miután a DMA számláló 0 lesz, megszakítást kér a vezérlő.

Az op. rendszer már a memóriából szedi ki a kívánt bájtokat.


Miért van szükség pufferre?

A meghajtóegység egy blokk tartalmát egyszerre képes szolgáltatni, függetlenül attól, hogy a vezérlő készen áll e a fogadásra vagy sem, a sínrendszer pedig erőforrás.


A winchester lemezeinek a forgása során két blokk, amelyek egymás mellett vannak 2 fordulat alatt olvasható ki. Elsőt kiolvassa, majd továbbítja a memória felé, azután a másikat olvassa és küldi tovább.

A közéillesztésnél 2 egymás melletti blokkot elválasztanak egy harmadikkal. Ez időt szolgáltat a két blokk egy fordulatú ***.


A közéillesztést vagy az op. rendszer, vagy ami jobb megoldás, a vezérlő végzi.Találat: 1659Felhasználási feltételek