online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Bűvész programok, utility-k

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
PLC-S VEZÉRLÉSEK MEGBÍZHATÓSÁGÁNAK NÖVELÉSE
Funkcionalis függőségek, normalformak
Mikroszamítógép-architektúrak
Az írasjelek kódolasa
WebLine architektúra
A relaciós adatmodell, kulcsok
Munkadarab (alkatrész, gyartmany)
Az Excel alapjai
A Windows 3.xx telepítése és üzemeltetése
 
bal also sarok   jobb also sarok

Bűvész programok, utility-k

Symantech cég programjai

Norton Utilities, System Works

A Norton Utilities, rövidítve NU, a 80-as évektől szállítja a DOS, majd később a Windows9x operáció rendszerek karbantartására szolgáló jobbnál jobb alkalmazásokat. A DOS-os alkalmazások is megmaradtak a mai időkben is, ezért itt ismertetem röviden őket:

SPEEDISK - A defragmentálás királya. Segítségével a számítógép fájlrendszerét folyamatossá l 252d38c ehet tenni.

DISK DOCTOR - NDD Segítségével a DOS-os és FAT32-es fájlrendszer hibáit lehet kiszűrni, továbbá jlzi s fiziksi hibákat is a kérdéses renszeren

NDIAGS - Segítségével fel lehet deríteni a számítógép hibáit. Lehet vele tesztelni az alaplap, a memória, winchester, fdd, speaker és billentyűzet hibátéanságát. A Norton Utilities 2000-ben már csak az NDIAGS32 létezik, Windowsos hardvertesztelő program.

DISKEDIT - Segítségével megismerhetjük egy winchester felépítésének titkait. Bájtról bájtra szerkeszthetjük a winchester tartalmát, de csak DOS-os rendszerben.

SI - System Info, a régebbi norton verziók tartalmazták. Elmondott mindent, amit a gépről tudni lehetett.

A Windows 9x alatti verziók programjai:

A programok alapvetően a következő kategóriákra vannak felosztva:

Find and Fix Problems (Hibakeresés és megoldás)

Norton System Check - Lefuttatja az összes diagnosztikai programot.

Norton Win Doctor - Végignézi a winchestereket és a regisztrációs adatbázis, illetve a Windows olyan bejegyzéseit fájljait keresi, amelyek érvénytelenek, nem mutatnak semmire. Végignézi a szokásos programhelyeket és ellenőrzi a fájlok épségét.           

Norton Disk Doctor - Megvizsgálja a megadott meghajtók hibáit, logikai és a végén a HDD fizikai hibáit is és kijavítja. A Windows Scandisk-jénél valamivel alaposabb.

Unerase Wizard - A véletlenül letörölt fájlok visszaállítását végzi, ha telepítettük a Norton Protection-t. Egyébként nem hatásos.

Improve Performance (Teljesítménynövelés)

Speed Disk - A winchester defragmentálását végzi, jobb, mint a Windows Defrag nevű programja.

Norton Optimization Wizard - A SWAP fájl kezelését optimalizálja, a Regisztrációs adatbázis fájlok kezelését optimalizálja.

Preventiv Maintance (Megelőző kezelés)

Norton System Doctor - a háttérben működve folyamatosan figyeli a rendszer paramétereit és azokat megjeleníti a képernyőn. Amennyiben egyes paraméterek az előre beállított határértékeket elérik riasztást ad. Ilyenek lehetnek például a szabad hely a winchestereken, a memóriafoglaltsága, a szabad grafikai erőforrások mennyisége, stb. .

Norton Wipeinfo - Köztudott, hogy egy fájl törlése nem jelenti az illető információ eltüntetését. Ez a program alkalmas arra, hogy véglegesen eltüntessen adatokat fizikai adathordozókról. Kevesen tudják, de arra is van lehetőség, hogy adatokkal felülírva egy fájlt később vissza lehessen hozni a tartalmát. Ez a segédprogram alaposan és végérvényesen megoldja az ilíyen típusú problémákat. A kérdéses területet letörli 0-val, majd teleírja 1-essel és így visszavonhatatlanul letörli az információt.

Image - Ha a fájlrendszer megsérül, ha a FAT tábla megsérül, ha a partíciós tábla megsérül, ekkor jöhet jól ez a segédprogram. A gép indulásakor feljesgyzi a megfelelő adatokat és a gép minden újrabootolásakor összehasonlítja az elmentett adatokat a winchesterek állapotával. Ha nem normális úton történt az ilyen típusú adatok eltávolítása, akkor az Image segítségével vissza lehet állítani az előző állapotot.

Registry Tracker - Segítségével nyilvántarthatjuk a regisztrációs adatbázis mindenkori állapotát és változtatás után indokolt esetben vissza tudjuk állítani valamelyik elmentett korábbi állapotot.

Troubleshoot (Nehézségek)

Norton Diagnostic - Segítségével alapos, minden hardvereszközre kiterjedő tesztet tudunk lefuttatni a PC-nken. A Windows-os változat ezen kívül ellenőrzi a Regisztrációs adatbázis, és általában a windowsos rendszer állapotát, a drivereket és egyéb rendszerbe integrált eszközöket is-

System Information - Mindenre kiterjedő felderítést végez a Windowsos PC-n. Minden hardvereszközt, minden drivert, az éppen futó alkalmazásokat, az általuk használt DLL fájlokat, azoknak memóriafoglalását, kapcsolatait kiírja a képernyőre. Tud sebességteszteket is végrehajtani, tehát egyfajta teljesítménymérésre is alkalmas.

Norton Registry Editor - Segítségével szerkeszthetjük a rendszer regisztrációs adatbázisát. Megfelel a Microsoft Registry nevű programjának.

Norton Fájl Compare - Fájlok tartalmának összehasonlítását végezhetjük vele. Elsősorban text fájloknál érdemes alkalmazni, amikor kézzel akarunk szerkeszteni bizonyos beállításokat.

Norton CrashGuard

Ez a program alkalmas arra, hogy a Windows9x operációs rendszer alatt futó programok összeomlása esetén tegyen még egy utolsó kisérletet a szoftver és az adatok megmentésére, továbbá elzárja a rendszert az összeomlás következményeitől. A Norton Utilities-zal együtt telepíthető, kiválasztható opcióként, de külön is felinstallálható. Tapasztalaptaim szerint valóban alkalmas a teljes rendszerre kiterjedő zavarok megelőzésére, de az is igaz, hogy a végeredmény nem 100%-os. Ha a CrashGuard már közbeavatkozik, akkor valószínűleg az illető program már nem tud teljes értékűen működni.

Norton Antivirus 2000/2001

Az tóbbi időben elterjedőben lévő antivírus program. Teljes körű védelmet nyújt a betolakodókkal szemben. Makrovédelem is van benne, és folyamatosan frissíthetőek a fájljai, ezáltal a védelem mindig naprakész. Létezik a Win3.1/Win9x/ NT változata is. Lényegében hasonló feladatokat lát el, mint a McAfee megfelelő programja. Induláskor ellenőrzi a számítógép winchesterének boot szektorát, figyeli a megnyitott, másolt, átnevezett stb. fájlokat és vírust találva figyelmeztet minket.

Symantech Ghost

Teljes partíciókat, lehet vele tárolni image fájlként, és visszatölteni az eredeti helyükre, vagy más gépek winchestereire. Alapfeltétel, hogy az image-ként elmentett partíció visszatöltéskor legalább akkor a helyet kapjon, mint amennyi volt neki korábban. Olyankor célszerű használni, amikor több gépen ugyanolyan vagy hasonló, de meglehetősen összetett konfiguráció van. Ekkor egy gépet feltelepítve lementjük a partíciót, majda többire felmásoljuk. Ehhez csak annyi szükséges, hogy az image fájlt el lehessen érni. Például iskolában egy gépet feltelepítve, elmentik szerverre az image fájlt. A többi gépen bebootolva egy floppyról és fellépve a szerverre visszatölthető a gépekre az állapot. Így a vírusproblémák, az engedély nélküli szoftverek telepítése, az engedély nélküli beállítások egy csapásra kezelhetőkké válnak.

A fenti példában egy 400 MB körüli image fájl kb 5 perc alatt töltődik vissza egy 10 MB/s-os hálózaton.

Nuts  & Bolts

Az utóbbi időben a Network Associates, cég által birtokolt és forgalmazott programcsomag. Hasonló tulajdonságokkal bír, mint a Symantech cég NU-ja. A cég neve, Network Associates és az Internet hozzáférése https://www.nai.com. A szoftver a következő kategóriákban működik:

Az alábbi kategóriákba szervezték a rendszer programjait:

Repair - Recover (Javítás, visszaállítás)

Disk Minder - Diszkkezelő, Lemezhibák felderítése és javítása

McAfee Image - Image fájlok készítése a HDD-kről

Rescue Disk - Rendszerindító, biztonsági lemez készítése

Pc Checkup - Diagnosztika, Windows hibák javítása

Discover Pro - Benchmark (sebességmérés), Rendszer info, hardver diagnosztika

Undelete - Törlés védelem


Clean Optimize (Tisztítás, optimalizálás)

Clean -Up Wizard - Felesleges fájlok megkeesése és törlése

Disk Tune - Winchester adatainak gyorsabb elérése

Registry Wizard - a Regisztrációs adatbázis javítása, kezelése, változásának kezelése

ShortCut Wizard - Parancsfájlok hibáinak kijavítása

Launch Rocket - Programok gyorsindításának beállítása


Prevent - Protect (Megelőzés, védelem)

Bomb Shelter - Rendszerösszeomlás elleni védelem

Wingauge - Windows figyelése és riasztás problémák esetén

Virus Scan - Vírus scanner

Trash Guard - Saját Lomtár, minden törlést eltesz a Lomtárba

Retake - Adatok automatikus Backupja

Year 2000 Checker - 2000. Év probléma ellenőrzése


Secure- Manage ( Védelem kezelése)

EZ Setup - Windows beállításainak módosítása

Launchpad - Alkalmazások indításának gyorselérése

McAfee Fortress - Fájlok titkosítása és a titkosítás visszaállítása

McAfee Shredder - Fájlok legyalulása, visszaállítási lehetőség nélkül.

Zip Manager - ZIP fájlok kezelése

Quick Copy - GyorsmásolásTalálat: 1602


Felhasználási feltételek