online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

Az Excel alapjai

számítógépes

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Cisco VoIP termékek
Monitorok
VOIP RENDSZERTECHNIKÁK
A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREI A PROGRAMOZHATÓ AUTOMATÁKBAN
Az egyed-kapcsolat modell
Windows halózati jellemzői
Az Excel diagramjai
Klasszikus IPC problémak (processzus kommunikació)
JavaScript alapok
File-kezelés
 
bal also sarok   jobb also sarok

Az Excel alapjaiAz Excel tulajdonképpen egy nagyon intelligens számológépnek, illetve egy nagyon intelligens grafikus-szerkesztőnek tekinthető. Egy nagyméretű táblázatot kezel: 65536 sor és 256 oszlop. A sorokat 1-től egyesével számozzuk, az oszlopokat betűkkel jelöljük ('a'..'z','aa'..'iv').


A cellákban tetszőleges típusú adatok tárolhatók (számok, szövegek, dátumok). Mindig van egy aktuális cella, amibe írhatunk. A cellák azonosítása a sor- 949f53j és oszlopjelölésük megadásával történik: A4, Z800, HM980 stb.

Fel kell hívni a figyelmet, hogy a Beállítások menüben lehetőség van a cellahivatkozások átállítására "SnOm" alakra, ahol "n" a sor száma, "m" az oszlop száma: S10O4, S205O1, S29O41 stb.


Formátumok

A celláknak különböző formátumait állíthatjuk be. Pár példa:

%-formátum: A cella tartalmának 100-szorosát mutatja, %-jellel. Pl. ha a cella tartalma 0,47, akkor 47%-ot fogunk látni. Az Excel ezt a formátumot felismeri, tehát ha beírjuk, hogy "63%", akkor a cella tartalma 0,63 lesz (63%-ot látunk!).

pénznem formátum: Alapértelmezésben a "Ft" jelet írja a számok végére és ezres tagolást végez. Visszafelé is felismeri: ha begépeljük, hogy "600 Ft", akkor a cella tartalmának 600-at vesz és úgy számol vele.adott számú tizedesjegy formátum: Beállítható, hogy a cellában az értéből hány tizedes jegyet lássunk. Pl. ha a tárolt érték 3,4792 és beállítunk 2 tizedest, akkor a cellában 3,48-at fogunk látni (kerekít).

egyéni formátumok: Ha a "kg", "l", "db", "fő", "pont" stb. jeleket, szócskákat akarjuk megjeleníteni a cellában, de számot tárolunk, akkor alkalmazzuk az egyéni formátumokat (Formátum menü Cellák pontja). Ezzel a módszerrel a kívánt szócskákat az Excel automatikusan a számok végéhez illeszti (miközben a cella értéke továbbra is szám marad).


Képletek

A cellákban képletek is elhelyezhetők - ez teszi az Excelt intelligens számológéppé. Ha pl. az A3-ba beleírunk 10-et, a C7-be 30-at, akkor egy tetszőleges cellában a következő képlettel lehet a kettőt összeszorozni: "=A3*C7". A képlet kötelezően "=" jellel kezdődik.

Jellemző az Excelre, hogy bármelyik cella tartalmán változtatunk, a táblázatban szereplő összes képletet automatikusan újraszámolja. Ezért nevezik dinamikus táblázatkezelőnek az Excelt. Tehát, ha pl. az A3-ban az értéket kicseréljük 11-re, a szorzat automatikusan 330 lesz.


A cellákban szereplő képletek lemásolhatók, ha a kijelölés jobb alsó sarkában levő kis fekete négyzetet megfogjuk és elhúzzuk. Ugyanezzel a módszerrel sorozatokat is tudunk kitölteni (a sorozat első két elemét kell leírni, és lemásoláskor az Excel fel fogja ismerni a növekményt). Beépített automatikus kitöltés van pl. a napok, hónapok neveire is.


Abszolút és relatív hivatkozások

Képzeljük el, hogy a B2 cellában a következő képlet található: "=C5*2". Ha a képletet lemásoljuk a D7-be, meg fog változni a tartalma: "=E10*2" lesz, mert az Excel képletmásoláskor a hivatkozásokat automatikusan módosítja. Ez nagyon gyakran hasznos szolgáltatás. A "C5" típusú hivatkozások a relatív hivatkozások.

Ha azt akarjuk, hogy képletmásoláskor a hivatkozások ne változzanak, abszolút módon kell megadnunk azokat:

a C$5 hivatkozásban a sorra hivatkoztunk abszolút módon, tehát ha a képletet függőlegesen másoljuk, a sor hivatkozása nem változik (vízszintesen másolva az oszlop hivatkozása viszont igen);

a $C5 hivatkozásban az oszlopra hivatkoztunk abszolút módon, tehát ha a képletet vízszintesen másoljuk, az roszlop hivatkozása nem változik (függőlegesen másolva a sor hivatkozása viszont igen);

a $C$5 hivatkozásban mind a sorra, mind az oszlopra abszolút módon hivatkozunk, tehát a képletet akár vízszintesen, akár függőlegesen lemásolva a hivatkozás nem fog megváltozni.
Függvények

Az Excel számos beépített függvényt tartalmaz, a minél bonyolultabb és hasznosabb számítások könnyű elvégezhetősége miatt. A függvények különböző kategóriákban érhetők el a Függvényvarázsló segítségével (matematikai, pénzügyi, statisztikai, szöveg, dátum/idő stb.). Ha nem tudjuk pontosan a függvény alakját, mindenképpen tanácsos a Függvényvarázslót igénybe venni: segítségével csak ki kell töltenünk a különböző paraméterek helyét konkrét értékekkel illetve cellahivatkozásokkal. Ha tudjuk a függvény alakját (pl. emlékszünk, hogy a paramétereket milyen sorrendben kell beírni), akkor mi is begépelhetjük a függvényt.


A függvények egy része nagyon egyszerű műveleteket végez (pl. összead egy cellatartományt, átlagot számol, maximumot keres stb.), de vannak bonyolult számításokat végző függvények is (pl. szórás, értékcsökkenés, kamatos kamat számítások, egyenes-illesztés stb.), illetve egyéb funkciókat megvalósítók, pl. a kereső függvények, amelyek segítségével a munkalapon levő adatok közül találhatunk meg egyet.


A függvények tetszőleges mélységben egymásba ágyazhatók. Pl. számolhatunk havi törlesztő részletet úgy, hogy a kamat egy adott értéknek egy másik táblázatban való megkeresése után válik ismertté, a futamidő pedig egy hosszadalmas számítás eredménye. Ilyen esetekben különösen javasolt a Függvényvarázsló használata.


Munkafüzet, munkalap

Az Excel a megnyitott fájlt nevezi munkafüzetnek. Ez több, egymástól független területre bomlik, ezek a munkalapok (mint amikor egy dossziéban -ez a megnyitott fájl- több papírlap van). A munkalapok megnevezhetők, és egymásra hivatkozhatnak. Így pl. külön munkalapon tárolhatjuk az alapadatokat, külön munkalap szolgálhat a felhasználó adatainak a bevitelére, és egy harmadik a végeredmény megjelenítésére (pl. grafikonok stb.).

Amikor bármelyik munkalapon mentünk, az összes munkalap mentésre kerül (hiszen egy fájlba tartoznak).

A munkalapok cellaszinten védhetők, azaz előírható, hogy a felhasználó mely cellákat módosíthassa, és melyeket ne. A védett cellákban szereplő képletek megjelenítését is letilthatjuk.

A munkafüzet is levédhető: egy védett munkafüzetben nem hozhatunk létre új munkalapot, nem törölhetünk és nem nevezhetünk át munkalapot.

Az adatvédelem jelszóval történik.


Találat: 2041Felhasználási feltételek