online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

A DC++ hasznalata

számítógépes

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Access 2000 kezdő
A személyi szamítógépek felépítése (részegységek, jellemzöik). Processzorok jellemzöi, fajtai. Memória jellemzöi, típusai.
A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREI A PROGRAMOZHATÓ AUTOMATÁKBAN
Kapcsolat az ügyfél szolgalattal
IKT ALAPISMERETEK
Egyszerű web szerver készítése
Az adatbazis-kezelő rendszerek kialakulasa
Internetes keresőrendszerek hasznalata (kulcs szavas, tematikus keresés)
Intelligens Rendszerek
Fonstosabb Assembly utasítasok (adatmozató, aritmetikai, vezérlésatadasi)
 
bal also sarok   jobb also sarok

A DC++ használata


DC (Direct Connect): kazaa-tipró csetkliens, amivel meg tudsz osztani fájlokat másokkal (peer-to-peer); ennek népszerű, C++-os változata a DC++

HUB (csomópont): egy server; ezt talán mondhatjuk önálló csetszobának is; idővel kialakulnak a kedvenceid

OP avagy operátor: a csetszoba felügyelője; egy HUB-on többen is ólálkodhatnak

User: felhasználó, pl.: t 424b17e e


Első látásra hosszadalmasnak fog tűnni ez a help, de ha először telepíted a DC++-t, mindenképp kövesd végig az alábbiakat, majd a szabályzatot.


Szedd le a legújabb DC++-t. Miért érdemes frissen tartani? Minden újabb verzió újításokat hoz, például a fel- és letöltési sebességek optimalizációját, bug-ok javítását, új kényelmi- és egyéb funkciók megjelenését.

Ha nem muszáj, ne használj magyarosítást, halovány angol tudással tökéletesen elnavigálható.

Miután telepítetted, indítsd el. Már most csatlakozni fog netre az új verzió lekérdezése miatt, ezért ha van tűzfalad és az rákérdez, engedélyezd. Ezután kurzorod első útja a Settings gomb felé irányuljon.
A Settings-ről, csak a fontosabb beállításokat érintve, + saját tippek:


General fül:


Nick: pl.: [HUN]Oliver .. Tehát a [HUN] előtag kötelező a magyar szerverekre

E-Mail: nem kapsz rá reklámokat, de néha szokták csekkolni, így add meg a helyes és élő e-mail címed

Description: a megosztásodhoz kommentár; pl.: "filmek, mp3-ak"

Connection: add meg a helyes kapcsolatod, mert le tudják ellenőrizni (valótlan kapcsolat esetén kizárás jár)! Azzal pl. nem érdemes cheatelni, hogy miközben ADSL-ed van, 56K-t adsz meg azt remélve, hogy így majd nem lesz senkinek kedve letölteni rólad. Szerintem jó annyira a közösség, hogy felesleges ezt tenned.


Most jön a settings egyik legnagyobb problémát okozó része, az Active-Passive mizéria:


Active mód: állíts erre, ha normál netkapcsolatot használsz, még akkor is, ha tűzfal van rajta!

Legfontosabb, hogy XP használatakor tiltsd le a beépített windows tűzfalat! (kapcsolatod tulajdonságainál keresd meg és kapcsold ki a következőt: "Védem a számítógépet és a hálózatot...") Szarra se jó, és csak komolyabb konfigurálások árán juthatsz megfelelően (aktívban) üzemelő DC++-hoz! Viszont, ha helyette nincs más tűzfalad, ajánlott az Outpost Firewall Pro. Ez egy könnyen használható, magyar nyelven is tudó tűzfal, mely véleményem szerint minden téren megállja helyét (én nagyon megkedveltem, de a szintén egyszerű ZoneAlarm Pro sem rossz választás). Ha van egyéb kedvenced, legyen, csak tudd használni. A DC++ nem veszélyeztetett a trójaik ellen, így ehhez tűzfal nem feltétlen szükséges.


Passive mód: állíts erre router vagy másik gépen keresztül történő netezéskor; az Active használatot ezekben az esetekben is meg kell próbálni, de nincs rá konkrét javaslat, hisz változó a megoldás.


Ha nem sikerült a kapcsolódás módját helyesen beállítanod, attól még valószínűleg a HUB-okra fel tudsz menni és tudsz csetelni, így segítséget kérhetsz egy OP-tól, vagy más hozzáértő embertől, hogy a le- és feltöltéseid is szuperáljanak.Tehát kapcsold a "rádiógombot" Active-ra! Ha fix IP-d van, add meg azt is!


Port-ot a program automatikusan választ, így ahhoz ne írj semmit, kivéve, ha olyan tűzfalad van, amihez elengedhetetlen (Outpost Firewall, vagy  ZoneAlarm mellett hagyd üresen).


Változó IP cím esetén ne írj semmit az IP-hez. Ha mégsem szuperálnának a letöltéseid, akkor:

- menj fel erre az oldalra: https://www.no-ip.com/downloads.php

- szedd le a No-IP DUC nevű progit (Dyn-Update Client)

- regisztráld magad és hozz létre egy host-ot, pl.: "anyamsetudjaki.no-ip.com" (Hosts / Redirects résznél az "Add" gomb)

A progit ráveszed, hogy automatikusan induljon az OP rendszerrel, beállítod az előbb kreált host-od (anyamsetudjaki.no-ip.com), és ugyanezt írod a DC++ IP címéhez is.

A No-IP DUC annyit tesz futtatás közben, hogy az épp aktuális IP címed hozzárendeli a host-hoz.Downloads:


Directories:

Adj meg 2 különböző mappát a 2 felső sávba:

- Default dowload directory-t a kész file-oknak,

- Unfinished downloads directory-t pedig a félkészeknek!


A részlegesen letöltött fileok neve megtoldódik pár betűvel a letöltés ideje alatt, az egyforma elnevezésű letöltendő fileok keveredésének kiszűrése végett. Ha az áttöltés befejeződik, átkerülnek a Default dowload directory-ba (a + betűk eltűnnek).


A félkész file-ok mappáját nem oszthatod majd meg, hisz azok folyamatosan változó, másoknak nem hasznos bithalmazok; a kész letöltött dolgok mappáját meg nem illik, hisz pl. ha húzol lefele egy albumot, megjelenik az album mappája, de még hiányos lehet, míg nincs benne az összes szám.


Limits:

Itt a Maximum simultaneous downloads állítóka lehet néha fontos.

ha nullán hagyod, akkor annyi embertől töltesz le egyszerre, ahánytól csak tudsz, tehát ekkor nincsenek limitálva a letöltési szálaid

viszont ha már pl. 1-re állítod, az azt jelenti, hogy 1 embertől szedsz le maximum

Mikor visszaveszed, akkor a meglévő kapcsolatokat nem szakítja, viszont ha bezárogatod letöltéseidet, akkor nem csatlakozik vissza, csak egyvalakihez (ha 1-re volt állítva). Ez arra jó, ha valakitől sürgős átszedned valamit hamar, akkor ne lassítson be addig a többi letöltésed.


Public Hub list URL: ide lehet beállítani a HUB-listák címeit. Van európai terjedelmű, de akad csak magyar HUB-okat összefoglaló lista is. Folyton változnak a címek, így inkább nem írnék, kérd azokat operátorodtól! :) Ha a címet beállítottad, a Public Hubs gombbal éred el a felsorolást.Sharing:


Itt választhatod ki, mely mappákba nyerhet más is betekintést. Minden HUB-nak külön szabályzata van, az mondja meg, mennyi a minimálisan megosztott hasznos adat.


Fontos, hogy rend legyen a gépeden, legalábbis a megosztani kívánt mappákban! A cél tehát, hogy filmjeid, mp3-aid, illetve programjaid külön mappákban helyezkedjenek el, ezen belül pedig értelmesen kategorizálva (ezt nem elégíti az, ha minden install exe-d egy mappába zsúfolod, de erről még olvashatsz a szabályzatban).Ugyanakkora méretű fájlok CSAK egyszer jelennek meg a megosztásodban. Ez felvet egy problémát is, például sokszor az Adobe programok setup.exe-je és még néhány file pont ugyanakkora méretű, így csak egyszer tűnik fel listádban; az ilyesmi intallok ezért hiányosak lesznek, ezért ajánlott tömöríteni!


Ha rend van, akkor csak oszd meg azt a mennyiségű gigabyte-ot, amit a HUB szabályzata kér.


A program megosztásodról egy listát készít, melyet a program saját mappájában tárol bz2 és a DcLst kiterjesztésekként. Ezt a listát kéred te is le mástól, így tudsz tallózni megosztásában.

A DC++ indításkor frissíti a listád a megosztott mappáid tartalma alapján. Ha bármit változtatsz, vagy átraksz kliens használata közben, manuálisan is frissíthetsz: csak írd be az egyik közös csetablakba:

/refresh

Valótlan megosztás keletkezik, mikor file-jaid módosítod, vagy átmozgatod, és listád nem frissíted; ezért pedig kirúgás jár.


Upload slots: feltöltési szál; minden egyes ember aki letölt tőled, lefoglal egyet, tehát maximum annyian tölthetnek le rólad, ahány Upload slotod van, viszont szabály köt ahhoz, hogy ebből mennyit kell minimálisan megadni; ezen kívül lehetőség van kivételes esetekben extra szálat adni valakinek, a userre jobb-klikk + Grant extra slot utasítássalAppearance:


Pár dolgot érdemes megváltoztatni az alaphoz képest:


Select text style: növeld meg a betűméretet akkorára, hogy az "kényelmes" legyen a szemednek 8-)


Miminalize to tray: pipáld be helykímélés céljából, hogy a program ne a tálcán terpeszkedjen, ha "lecsukod", csak jobb-alul, egy kis ikon formájában (XP-nél alapbeállítás szerint rejtetté válnak az ikonok egy idő után.. nem kell pánikolni :)

Show timestamps in chat by default: rakj pipát, ha szeretnéd látni a csetrészen, hogy ki mikor szólt hozzá

Confirm application exit: engedélyezd, hogy a DC++ ablakának X-jére kattintva ne lépjen ki egyből, hanem előbb kérdezzen rá, mert az szopás, ha minden töltögetés megszakad, mikor csak véletlen kattogtál


Default away message: ide írhatod be azt a szöveget, amit más lát, mikor aktiválod az away üzemmódot. Ennek például az "óhaj, sóhaj, panasz?" maximálisan eleget tesz.Logs and Sound:


Kijelölheted, hogy a program mikről készítsen szöveges mentést. Ezekről a DC++ txt kiterjesztésű fileokat generál:

fő csetablak beszélgetéseiből

privátcsicsergésből

letöltött dolgok listájából

feltöltött fileokból

Ezeket, hacsak nem változtatod meg helyüket, a DC++ mappájában találod meg, a Logs nevű folderbe burkolva.

Alul a hangokat érdemes bekapcsolni, hogy halld, ha valaki privát üzenetet küld neked.Advanced:


Van négy NEM kitöltendő hely, egyiket se babráld. Ha a program hibásan tölti le filmjeid, akkor lesz szerepük, de inkább kérj felvilágosítást egy OP-tól.


Auto-away on minimalize: engedélyezd, így ha "minimalizálod" a programot, akkor automatikusan távolléti módba lép; ilyenkor, ha keres valaki priviben, megkapja a Default away message-hez beírt szöveget ("óhaj, sóhaj, panasz?"); értelemszerűen ha visszatérsz, ez kikapcsol

Clear search box after each search: pipát szedd ki, hogy ne törölje ki a keresőbe beírt szöveget a keresés elindítása után (így hamar módosítani tudod 1-2 betű elírásakor)

Automatically search for alternative download locations: rakj elé pipát! Fontos, hogy ha a letöltendő file-t nem éred el az egyik usernél, keressen alternatívák után

Use small send buffer: csak akkor aktiváld, ha feltöltéseid nagyon belassítják a letöltéseid sebességét (főképp ADSL-nél probléma)

Don't delete file lists when exiting: ha kikapcsolod, az abban segít, hogy utólag is nézegethetsd más listáját, tehát ne törölje le nézegetésüket követően; ezeket a listákat a File menü, Open file list. parancsával keresheted elő a program FileLists mappájából, majd újabb letöltendő dolgokat jelölhetsz ki; a program főmappájába visszalépve megtalálhatod a te listád is, érdekes átfutni rajtaEnnyit a Settings-ről. Most nyisd meg a Favourites-et (kedvenceket), és adj hozzá pár HUB-ot :)


Name (név; lehet más is)

Address (cím)


A többi rublikát nem kell kitölteni.

Pipáld be a szívedhez közel állókat, hogy azonnal csatlakozzon program-indításkor.


Most jöhet egy progi-restart a settings miatt. sok minden fog változni. Ha minden jól megy, és jól adtad meg a slotokat is, már fent is vagy ReLoaĐeĐ-en! Jobb oldalt megjelennek a nevek.


Ha egy server tele van, kiírja hogy fullos. Ilyenkor semmi más teendő nincs, csak hagyni, és automatikusan próbál csatlakozni 1-2 percenként. Általában fél óra alatt biztosan fel lehet jutni bárhova, ReloaĐeĐ-en viszont nincs probléma ezzel.Beszélgetés, chat


Amely HUB-ra felcsatlakozol, ott tudsz írni a "közösbe", vagyis a panel alján lévő sávba. A csetelés a chatoldalakon megszokott módon történik. Privát beszélgetésekre szintén van lehetőség, ezt kezdeményezni a következőképpen tudod: jobb-klikk a célszemély nevére, Send private message. (A privát ablak addig nem jelenik meg nála, amíg el nem küldöd a beírt szöveget, illetve ha becsukod, azt nem látja.)

Keresgélés, töltögetés


Ha felcsatlakozol valahova, megjelenik a HUB főablaka. Esetleg megnyílhat mellé még egy pop-up üzi is, mely az aktuális történésekről, vagy a friss szabályokról tájékoztat; ez használat közben is kinyílhat párszor, ilyenkor Operátorok küldik. A jobb oldalt megjelent emberkéktől tudsz leszedni file listát (jobb-klikk egy névre, Get file list), és máris kijelölheted a letöltendő fájlokat, vagy mappákat.

Keresgélésre van jobb módszer, mégpedig a Search gomb (5-10 másodpercen belül csak egy szóra kereshetsz rá). A kereső azon emberek megosztásaiban kutat, akik fenn vannak azokon a HUB-okon, melyeken te is. Lehetőség van a filetípusok leszűkítésére, pl. ha az audio szekciót választod ki, csak az mp3-akra, wav-okra stb. fog keresni.

Letöltéseid a program bezárása, majd újbóli megnyitása után folytatódnak.


Érdemes odafigyelni, hogy kitől töltesz le (keresés után csoportosíts connection szerint, így átláthatóvá válik, kik a leggyorsabbak); például ha több embernél van meg ugyanaz a játék, akkor nyilván a gyorsabb feltöltési sebességre képes egyed vérét szívd. Ez nagyobb méretű  állományoknál sokat számít időben.

Modem és ISDN: reménytelen eset

DSL: kb. 10-12 K/sec-el képes feltölteni, ez viszont eloszlik, ha már többen töltenek róla meletted

Cable: nagyon sokfajta kábeles kapcsolat létezik, de általában gyorsabbak a DSL-nél

Lan T1 és T3: szintén változékony, de már sokkal kedvezőbb sebességgel tud feltölteni nekünk, ha lehet, választásunk rájuk essen


Az sem mindegy, kinek mennyi a szabad feltöltési slot-ja, ez szintén a keresésnél látható a user neve mellett a következő formában: jelenlegi szabad slotok száma /  összes feltöltési slot. Értelemszerűen minnél több a szabad slotja, annál nagyobb az esélyed a gyors letöltésre.


Mikor egy teljes zenei albumot szeretnél leszedni, érdemes az album mappáját letöltöltésre kiljelölni (2x katt, vagy jobb-klikk + Download), nem pedig egyesével a számokat. Ezt úgy is lehet, hogyha találtál valakinél egy keresett zenét, leszeded a file listáját, hátha megvan neki a teljes CD és a listából Download.

A Default dowload directory-ban már mappánként szortírozva találod meg dolgaid, ha úgy kerültek kijelölésre.


Fel- és letöltéseid állapotát alul láthatod; piros ikonnal jelölve a feltöltéseket, zölddel pedig a letöltéseket. Itt adott esetben be lehet zárni egy töltést ideiglenesen (jobb-klikk + Close connection), de ezt a másik fél is látja. Csak a következő esetekben zárhatunk be folyó feltöltéseket, ha:

olyasvalaki tölt tőlünk, aki már nem tartózkodik azokon a HUB-okon, ahol mi

ezt megbeszélted vele

figyelmeztetnek rá, hogy az illető csaló

Épp folyó letöltésed pedig akkor érdemes becsukni, mikor sok fut feleslegesen egyszerre (lásd fentebb: Maximum simultaneous downloads).Download queue:


Ezen a panelen menedzselheted letöltéseid, tehát prioritással ruházhatod fel a leszedésre váró filejaid, mappáid. Fontossági sorrend beállítása akkor lesz jelentős, ha egyvalakitől sok file várakozik letöltésre. Módszere: fájlra vagy mappára jobb-klikk + Set priority, ezen belül meg kiválasztod a kívánt szintet:

Paused (megállítva, tehát ezt a filet nem kezdi el leszedni, míg meg nem változtatod a prioritást)

Lowest (legalacsonyabb)

Low (alacsony)

Normal (minden file alapból normál prioritású)

High (magas)

Highest (legmagasabb; a file listek mindig ezzel a prioritással rendelkeznek)


Itt található még két fontos parancs: a Search for alternates segít neked alternatívákat találni (ha a letöltés épp nem fut, az új embereket, akiknél szintén megvan az a file, hozzárendeli a letöltendőhöz); a Remove pedig elvtávolítja a cuccot a várakozó listából (ha már elkezdte, akkor a félkész anyag is törlődik).

Egy tipp, hogy hogyan lehet leszedni egy apró fájlt, miközben már töltünk tőle valami nagyot: a Download queue-ben állítsd magasabb fontossági szintre a kívánt filet, majd disconnectáljunk tőle (Close connection). Nem fog eltűnni alulról, az állapotot jelző részről, így manuálisan gyorsíthatjuk az újracsatlakozást a Force attempt paranccsal (nevére jobb-klikk). A csatlakozást követően a kicsi fájlal kezdi. :)Végül


Azt hiszem, minden fontosat elmondtam, ami csak kellhet a DC++ használtatához, a többit már ki lehet logikázni. Ha bármilyen problem merülne fel, illetve ha az itt leírtak nem elégítetik ki tudásvágyad, az OP-okat lehet zargatni! :)

E-mail címemre várom a javaslatokat, kommenteket.

Nagy sávszélességet, jó töltögetést!


-_-LonGleY

dial@mail.tvnet.hu
: 3057Felhasználási feltételek