online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Fonstosabb Assembly utasítasok (adatmozató, aritmetikai, vezérlésatadasi)

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Halózati operaciós rendszerek
MOS/CMOS technológia és digitalis alkalmazasai
Szamítógép halózatok
PLC-K KIVÁLASZTÁSA, BEÜZEMELÉSE, ÜZEMELTETÉSE
Kapcsolódas az internethez
Az operaciós rendszerek osztalyozasa
Halózatok
Halózati szabvanyok, ajanlasok
Xara Webstyle
VOIP-MEGOLDÁSOK ALKALMAZÁSAI
 
bal also sarok   jobb also sarok

Fonstosabb Assembly utasítások (adatmozató, aritmetikai, vezérlésátadási)


Az Assembly egy alacsony szintû programozási nyelv, filozófiája közel áll a gépi kódú programozáshoz. Ennek megfelelõen az Assembly utasítások egy-e 636i85g gy gépi kódú utasítás szimbolikus megfogalmazásai (ún. 1-1 típusú nyelv, lásd Programozási nyelvek története). Az Assembly nyelven történõ programozás során a gépi logikát kell követnünk, a problémát a lehetõ legalapvetõbb lépésekre kell lebontanunk. Ennek megfelelõen alakították ki az Assembly nyelv utasításait is, amelyek a következõ csoportokra bonthatók (a teljesség igénye nélkül):
- Adatmozgató utasítások
- Aritmetikai utasítások
- Vezérlésátadó utasítások
 

Az adatmozgató utasítások:

A magasszintû programozási nyelvek értékadó utasításához hasonló utasítások. A különbség, hogy a magasszintû nyelvek értékadó utasításai több gépi kódú utasítást reprezentálnak, lehetséges az áttételes értékadás, az Assembly adatmozgató utasítása csak közvetlen értékadásra alkalmas, ha közvetett értékadásra van szükségünk (pld egyes regiszterek esetén), akkor több utasítást kell alkalmaznunk. Az adatmozgató utasítás a mov utasítás. Szintaxisa: MOV op1, op2
Segítségével regiszterek és memóriaváltozó értékét változathatjuk meg. Az elsõ operandus határozza meg a regiszter, vagy a memóriaváltozó azonosítóját, a második operandus az értéket.
Az elsõ operandus kötelezõen regiszter vagy memóriaváltozó kell legyen, soha nem lehet konstans értéket megadni (logikus). Az elsõ operandus által meghatározott változó vagy regiszter kapja meg a második operandus által meghatározott értéket.
A második operandus lehet memóriaváltozó, regiszter, kifejezés vagy konstans érték egyaránt. Ez az operandus határozza meg az elsõ operandus értékét, tehát a második operandus által meghatározott értéket fogja kapni az elsõ operandus. Példa:

Az AX regiszter értékét állítsuk be 10-re.
mov ax, 10

A DI regiszterbe tegyük át az AX által tárolt értéket:
mov di, ax

Valt1 memoriaváltozó értékét változtassuk meg 30-ra:
mov valt1, 30

A DX regiszter értékét állítsuk be 41-re egy kifejezés segítségével:
mov dx, 30+11

A második példát szándékosan fogalmaztam így, mivel az index regiszterek (DI, SI) csak közvetett módon kaphatnak értéket, a mov di,10 utasítás hibához vezet.
A kifejezések alkalmazásakor figyelni kell arra, hogy a kifejezések értékét még fordítási idõben meg tudja határozni a fordító.
 


Találat: 1465


Felhasználási feltételek