online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A CD-n lévő szamokról, keletkezésükről

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Könyvtarak
Átviteli minöséggel kapcsolatos kérdések
Outpot perifériak
A szöveg specialis objektumainak kezelése
RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY
VOIP RENDSZERTECHNIKÁK
Web mail és e-mail IP alapon
Matav rendszertechnika
Egy kis elmélet
 
bal also sarok   jobb also sarok

A CD-n lévő számokról, keletkezésükről


Nem értelek:

Ez a lemez talán legslágeresebbre sikerült dala, pedig ez egyáltalán nem volt tudatos a készítésénél. Ennek a számnak már az alaptörténete is érdekes, hiszen az egész még 2004 nyarán kezdődött.

Laci egy hétvégi estén egyik barátjával beszélgetett, és a "nőügyes" résznél az említett emberke (Szefi) azt mondta: "Hát Laci! Én nem értelek." ,és bement a pulthoz újabb két sörért. Ezzel a véleménnyel ugye még senki sem lesz okosabb, de Laci 939e49j nak bevillant az ötlet, hogy milyen jó kis számcím lenne ez, és megfogadta, hogy ebből egyszer ír egy számot.

Ez így is lett. A folytatás sem volt kevésbé érdekes, hisz a gyakorlattal ellentétben ennek a szövegnek a refrénje lett kész először, és csak utána apránként a többi. 2005 elejére készült el teljesen, és amikor egy szál gitárral az egyik próbán elénekelte, már világos volt, hogy ezt meg kell csinálni. Bajszi hozta a kezdő dallamot és utána már ehhez alakultak a további riffek és ritmusok is, (amik már eléggé eltértek az alapötlettől), amire aztán Peti elkezdte énekelni a szöveget. 2-3 próba után egy március eleji fellépésen már játszották is a dalt, ami már akkor különösen jó visszhangot kapott.

Volt, aki magára vette a szöveget, pedig ez még véletlenül sem szól senkiről. Ez a szöveg direkt úgy készült, hogy egyaránt értelmezhető legyen barátra, barátnőre, ismerősre vagy egy haverra. Hiszen az egész arról szól, hogy milyen az, ha valaki csalódik valakiben, nem tudja hová rakni a dolgot, és fel szeretné hívni a figyelmét arra, hogy megváltozott, és már nem olyan a kapcsolatuk, mint régen.


Előttem az élet:

Ez egy kicsit húzósabb, keményebb szám, mint a többi, melynek szövegét Laci 2004 végén kezdte el írni, és 2005 elején adta oda a többieknek. Mindenkinek tetszett, ezért Bajszi rá is feküdt a témák gyártására.

Először egy gyorsabb, dallamosabb, de kevésbé hangulatos verzió készült el, amivel igazán senki sem volt megelégedve. Laci mondta, hogy lassabbra és súlyosabbra kéne az egészet venni. Ezzel Peti is egyetértett, és addig dúdorászott, míg meg nem született a végleges ének dallam. Bajszi átkreálta a riffeket, csak a refrén maradt szinte ugyanúgy, és amikor először eljátszották egyben a számot, egy pár másodpercig senki sem tudott megszólalni. Az előttem az élet így egyetlen próba alatt készült el január végén, és február elején már a koncertek biztos pontjait képezte.

Külön érdekesség, hogy a "Lehet az élet" kezdetű nyolc sort az utolsó refrén előtt Laci eredetileg a Mégsem adom fel című számhoz írta, amelyből aztán kimaradt, és egy év múlva ebben a dalban lett felhasználva.

Bár hangzásra talán a legsúlyosabb dal a CD-n, mégis az optimizmusról szól. Arról, hogy mennyi rossz dolog történik az ember életében, részben saját hibájából, részben önhibáján kívül, de soha nem szabad feladni. Mert lehet, hogy néha ez tűnik könnyebb megoldásnak, de biztos, hogy nem ez a legjobb. Sőt, ez soha nem jó. És bármi is legyen, ami az embert előre hajtja, a lényeg, hogy erőt adjon a folytatáshoz.


Egy új világ felé:

A lemez címadó dala a legfiatalabb is egyben, hiszen 2005 őszén lett hozzákezdve, és decemberben szólalt meg először koncerten. A szöveget Laci egy dallammal együtt írta, és itt is - akárcsak a nem érteleknél - hamarabb született meg a refrén, mint a verze rész. Amikor még teljesen kész sem volt vele, az egyik próbán egy gitárral elő is adta a dalt az ő verziója szerint (ez is ritka alkalom, hogy félkészen megmutasson valamit), és miután mindenki a "hú b*meg, ez jó kis szám lesz" véleményt osztotta hozzá is fogtak. Ennek - sok példához hasonlóan - az lett a vége, hogy a refrén maradt úgy, ahogy volt, a többi rész viszont át lett variálva, és Bajszi is jó szokásához híven egy komoly kis szólót kanyarintott bele.

A szöveg mondanivalója nagyjából hasonlít az Előttem az életben foglaltakhoz, csak itt az ellentétek kapnak nagyobb szerepet, erre a párhuzamra épül az egész dal. És ez nem csak a szövegben mutatkozik meg, hanem a zenében is nyilvánvalóan kitűnnek az éles váltások, az ütemegyes lüktetésű riffek és húzós témák szemben a dallamosabb és vidámabb hangulatú refrénnel és szólóval. A lényeg viszont itt is a küzdésben, az élni akarásban van. Mert az élethez bizony ugyanúgy kellenek a jó, mint a rossz dolgok, hiszen csak így teljes az egész, így tudunk értékelni dolgokat. Ezért kell mindig, hogy tudjunk új célokat kitűzni magunknak. És ha megvan a cél, egy mindenkinek mást jelentő új világ, akkor már mindegy, hogy milyen az oda vezető út.

Találat: 1205


Felhasználási feltételek