online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Matav rendszertechnika

számítógépesfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Könyvtarak
VoIP technológia
Rekurzió (particiószam, Hanoi tornyai, postfix konverzió)
MS Project
Tömörítés, hibadetektalas és javítas
Szamítógép halózatok
Grafikai alapfogalmak
Windows 7 telepítése USB tarolóról
Szoftverek
Halózati szolgaltatasok
 
bal also sarok   jobb also sarok

Matáv rendszertechnika

Ebben a fejezetben mintakonfigurációkat mutatunk be a SOHO illetve a közepes és nagyméretü irodák számára.

Ezek célja a leggyakoribb igények és megoldások bemutatása. Minden példa esetén ismertetjük a müködését illetve a szükséges eszközök konfigurációját. A mintamegoldások ismertetésén keresztül megismerhetök az ajánlott eszközök, kialakítható egy eszközpark amely alkalmas tetszöleges demonstrációs rendszer összeállítására.

A megoldások többsége a telefonköltségek csökkentését célozza a vállalaton belüli hívások hálózaton belül tartásával. Természetesen az adott eszközkészlet lehetöséget nyújt egyedi megoldások kialakítására, rugalmas, a helyi igényekre alapozott szolgáltatások kifejlesztésére.

Az utolsó példa egy vállalati-szolgáltatói közös hálózat megoldást mutat be, ahol a szolgáltató az IP hálózati szolgáltatásba építi be telefon elérést.

SOHO megoldások

A következökben a legkisebb - tipikusan otthoni környezetben kialakított - irodák számára alkalmas megoldásokat mutatunk be. Ezen irodák jellemzöje, hogy csak néhány felhasználó dolgozik a hálózaton.

Feltételezzük egy - a SOHO szempontjából - központi telephely meglétét. Itt helyezkednek el a VoIP rendszer azon elemei melyekre kis felhasználószám esetén nincs szükség illetve nem gazdaságos a telepítése.

A valós idejü fax átvitel nagyon érzékeny a késleltetésre ezért megoldások telephelyek közötti összeköttetésként QoS lehetöségekkel bíró IP hálózatot tételeznek fel. Ez megvalósítható bérelt vonal, frame-relay illetve ISDN felett, vagy akár IP VPN szolgáltatás segítségével.

A SOHO megoldásoknál közös hogy a konfiguráció külsö kapcsolatai a következök:

összeköttetés a központi telephely felé

ISDN vagy analóg telefonvonal a szolgáltató felé

A felhasználói igények becslésekor 545c27f feltételeztünk munkahelyenként egy telefont és irodánként 1-2 fax készüléket.

A példákban a helyi router szerepét egy Cisco 2600 látja el a megfelelö kiépítésben.

SOHO 1-2 munkahely

Ez a példa egy olyan irodát mutat ahol nincsen szükség több kettönél több helyi telefonra.

A konfiguráció központi eleme egy router. Alapesetben 1 LAN (Ethernet) egy szinkron soros vagy ISDN BRI és 4 hang csatolóval rendelkezik (2xFXS és 2xFXO vagy BRI).

A router fogadja a központ fele induló vonalat, és az iroda telefonvonalát is. Ez utóbbi lehet ISDN vagy analóg is. Az alapkonfiguráció 1 db ISDN BRI vagy 2 db hagyományos telefonvonal fogadására alkalmas.

A helyi telefonok a router FXS csatolóira csatlakoznak. Tipikusan egy telefon és egy kombinált telefon/fax üzemel. A két készülék illetve a külvilág közötti a telefonfogamat a router irányítja. Az analóg telefonok DTMF jelei alapján lehetséges a hívás továbbítása a központ felé IP felett vagy a publikus telefonhálózatra.

A LAN-ra csatlakoztatott számítógépeknek nem kell részt venni a telefon kommunikációban. Amennyiben valamely H.323 kompatibilis alkalmazást használunk (pl. NetMeeting) lehetöség van további "mellékállomások" bekapcsolására a hálózatba. A H.323 Gateway funkciót a router látja el. Amennyiben a rendszerben H.323 Gatekeeper funkcióra is szükség van, akkor azt a központban elhelyezett Call Manager illetve egy dedikált biztosítja.


40. Ábra SOHO 1 rendszertechnika


A konfiguráció elemei:


1 db CISCO2610

1 db WIC-1T vagy WIC-1B-S/T

1 db NM-2V

1 db VIC-2BRI-S/T-TE vagy VIC-2FXO-EU

1 db VIC-2FXS

1 db SF26CP-11.3.9T Cisco 2600 Series IOS IP PLUS

SOHO 3-20 munkahely, alközpont

A második példa egy olyan kis irodát mutat (41. Ábra) ahol a szükséges telefonok száma már nagyobb mint amennyi egy routerre ésszerüen közvetlenül csatlakoztatható.

A telefon fövonal vagy fövonalak illetve a helyi telefonkészülékek egy kis alközpontra csatlakoznak. Az alközpont lehet analóg vagy ISDN rendszerü is, ennek megfelelö csatolóval csatlakozik a routerre.

A hívások irányítása az alközpont feladata, a routerbe csak a központ fele irányuló IP felett továbbítandó hívások jutnak el.

H.323 alkalmazások esetén a Gateway illetve Gatekeeper funkciók az elsö példával megegyezöen alakulnak.41. Ábra SOHO 2. rendszertechnika


A konfiguráció elemei:


1 db CISCO2610

1 db WIC-1T vagy WIC-1B-S/T

1 db NM 1V vagy NM-2V

1 vagy 2 db VIC-2BRI-S/T-TE vagy VIC-2FXO-EU vagy VIC-2FXS

1 db SF26CP-11.3.9T Cisco 2600 Series IOS IP PLUS

SOHO 3-20 munkahely, IP telefonok

A harmadik példában a felhasználók telefonjai nem hagyományos készülékek, hanem IP telefonok melyek a helyi hálózatra csatlakoznak. Ennek megfelelöen nincsen szükség alközpontra. A publikus hálózat fele a router biztosít csatlakozást. Az irodai telefaxok szintén a router FXS portjaira csatlakoznak.

Az IP telefonok vezérlésére alkalmas lehet a központban elhelyezett Call Manager, de ez

esetben az összeköttetés megszakadása esetén a külvilággal megszakad a telefonkapcsolat. Ezért javasolt egy helyi Call Manager telepítése is.


42. Ábra SOHO 3. Rendszertechnika


A konfiguráció elemei:


1 db CISCO2610

1 db WIC-1T vagy WIC-1B-S/T

1 db NM-2V

1 db VIC-2BRI-S/T-TE vagy VIC-2FXO-EU

1 db VIC-2FXS

1 db SF26CP-11.3.9T Cisco 2600 Series IOS IP PLUS

1 vagy 2 db Cisco Call Manager

3-20 db Cisco 12SP+ IP Phone

Közepes és nagyvállalati megoldások

Ebben az alfejezetben olyan megoldásokat részletezünk, melyek a több telephellyel rendelkezö vállalatok számára nyújtanak lehetöséget a VoIP technológia felhasználására. A mintakonfigurációk feltételezik több, hasonló felépítésü hálózat meglétét. Az összeköttetés ez esetben is QoS támogatott IP hálózat. Egy ilyen telephely funkcionálhat központként a korábban említett SOHO hálózatok számára.

A bemutatott megoldások csupán példák. Ilyen méretü rendszerben már annyi változat lehetséges, hogy azokat konkrét konfigurációkkal nehéz lefedni. A minták mutatják a különbözö igényekre alkalmas eszközök típusait, így lehetöség van egy univerzális eszközkészlet összeállítására.

A hasonló méretü vállalatoknál szokásos igény a távoli felhasználók kapcsolt vonali behívási lehetöségének biztosítása. A választott routerek lehetöséget adnak ennek megvalósítására is közös készülékben.

A javasolt router a szükséges csatolók számától és típusától függöen Cisco 3640 vagy AS5300 típusú lehet.

A két példa két szélsö esetet mutat be, a gyakorlati megoldások valahol a kettö között elképzelhetök.

Közepes vállalat, 150 munkahely, ISDN alközpont, távoli behívás

A példa kiinduló alapja egy szokásos vállalati hálózat. A rendszerben található egy router amely a többi telephellyel való kapcsolatot biztosítja. A telefonok és faxok egy alközpontra csatlakoznak és ez fogadja a külsö telefonvonalakat is.

A VoIP alkalmazás elsö lépése a router kicserélése megfelelö típusúra (esetleg a meglevö megtartásával) és annak összekötése az alközponttal. A csatoló típusa jellemzöen ISDN PRI.

A hívásirányítást az alközpont végzi, a router a VoIP gateway szerepét tölti be.

Amennyiben H.323 Gatekeeper funkció is szükséges az alkalmazások miatt, ez vagy egy dedikált router (pl. Cisco 3620) vagy egy Call Manager alkalmazásával oldható meg.

A router összeköttetését a helyi hálózattal egy fast-ethernet csatoló biztosítja. A távoli telephelyek bérelt vonalait egy E1 interface fogadja. Az alközpont felé egy E1 csatoló kapcsolódik. A modemes távoli felhasználók a routerben elhelyezkedö digitális modemek segítségével jelentkezhetnek be a hálózatba.43. Ábra Közepes méretü vállalat rendszertechnikája


A router konfiguráció:


1 db CISCO3640

1 db NM-1FE1CE1B

1 db NM-12DM

1 db NM-HDV(=)

2 db PVDM-12=

1 db VWIC-1MFT-E1

1 db S364CP-12.0.4T Cisco 3620 Series IOS IP PLUS


Az opcionális H.323 Gatekeeper:

1 db CISCO3620

1 db NM-1E

1 db S362CU-12.0.4T Cisco 3620 Series IOS IP/H323

Nagyvállalat, 300 munkahely, távoli behívás, alközpont nélkül

E példa egy nagyvállalati környezetet mutat be (44. Ábra). A telefonos kommunikáció kizárólag IP telefonokon keresztül zajlik. A fax forgalom jelentös része is papírmentes módon történik az AS5300 store-and-forward fax szolgáltatásának felhasználásával. Az AS5300 fogadja az ISDN PRI bejövö vonalakat. Lekezeli a VoIP konverziót valamint a modemes és ISDN távoli bejelentkezéseket. Egy második router, egy 3640 E1 csatolókon keresztül kapcsolódik a távoli telephelyeket bekötö bérelt vonalakhoz. Ezen az eszközön elhelyezhetök analóg csatlakozók a hagyományos faxkészülékek bekötéséhez.

A H.323 Gatekeeper funkciókat és az IP telefonok vezérlését egy Call Manager látja el.


44. Ábra Nagyvállalati rendszertechnika


A konfiguráció:


1 db CISCO3640

1 db NM-1FE2CE1B

2 db NM-2V

4 db VIC-2FXS

1 db S364CP-12.0.4T Cisco 3620 Series IOS IP PLUS


1 db AS5300

1 db AS53-E1-60VOXD60DM

1 db S53CP-12.0.4T   Cisco AS5300 Series IOS IP PLUS


1 db Cisco Call Manager

250 db Cisco 12SP+ IP Phone

50 db Cisco 30VIP IP Phone

Javasolt demoeszköz készlet

Mennyiség

Kód

Megnevezés


CISCO3640

Cisco 3600 4-slot Modular Router-AC with IP Software


MEM3600-8U32FS

8-to-32MB Flash Factory Upgrade for the Cisco 3600


MEM3640-32U48D

32-to-48 MB DRAM Factory Upgrade for the Cisco 3640


S364CP-12.0.4T

Cisco 3620 Series IOS IP PLUS

NM-1FE2CE1U

1 Port F.Ether. 2Port Channelized E1/ISDN-PRI Unbalanced NM


NM-12DM

12 Port Digital Modem Network Module

NM-HDV(=)

High Density Voice Network Module.

Acts as the base carrier card fo r the PVDMs and the VWIC card


PVDM-12=

12-Channel Packet Voice/Fax DSP Module


VWIC-1MFT-E1

1-port RJ-48 Multiflex Trunk - E1


VWIC-2MFT-E1

2-port RJ-48 Multiflex Trunk - E1

NM-2V

Two voice/fax interface card slot network module


VIC-2E/M

Two-port Voice Interface Card - E&M


VIC-2FXO-EU

FXO Voice Interface Card


VIC-2FXS

Two-port Voice Interface Card - FXS


VIC-2BRI-S/T-TE

Voice Interface Card with two ISDN BRI S/T interfaces (Terminal Equipment)

CISCO2610

Cisco 2600 Ethernet modular router with Cisco IOST IP software


MEM2600-24U32D

24 to 32MB DRAM Factory Upgrade for the Cisco 2600 Series


MEM2600-8U16FS

8 to 16 MB Flash Factory Upgrade for the Cisco 2600 Series


S26CP-12.0.4T

Cisco 2600 Series IOS IP PLUS

WIC-1T

1-Port Serial WAN Interface Card


WIC-1B-S/T

1-Port ISDN-BRI WAN Interface Card

AS5300

AS5300 Dial Shelf


AS53-AC-PWR

AC Power Chassis for the AS5300


AS53-E1-60VOXD60DM

60 Voice sessions, and 60 MICA modems, and Quad E1 card


AS5300-120VOIP-A

AS5300 VoIP Gateway-120 voice channels, 4E1, all coders


S53CP-12.0.4T

Cisco AS5300 Series IOS  IP PLUS

CISCO3620

Cisco 3600 2-slot Modular Router-AC with IP Software


NM-1E

1-Port Ethernet Network Module


MEM3620-32U48D

32-to-48 MB DRAM Factory Upgrade for the Cisco 3620


S362CU-12.0.4T

Cisco 3620 Series IOS IP/H323


Cisco Demo Pkg, 5-12SP+, 5-30VIP, AT-4

: 1798


Felhasználási feltételek