online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
felso sarok kategória jobb felso sarok
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
bal also sarok   jobb also sarok
felso sarok   jobb felso sarok
 
 
bal also sarok   jobb also sarok

A magfúzió

kémia

felso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
MOLEKULÁK ORIENTÁCIÓJA A HATÁRFELÜLETEN
AERODISZPERZ RENDSZEREKERODISZPERZ RENDSZEREK
A nukleinsavak szerkezete és funkciója
Folyadékkristalyok
Az alumíniumgyartas
Nemvas fémek és ötvözetek
A magfúzió
 
bal also sarok   jobb also sarok

A magfúzió
A magfúzió lényege


A magfúzió során két kisebb atommag (például 2H - Deutérium és 3H - Trícium) egyesül, és egy nagyobb atommagot (Deutérium - Trícium esetén Hélium) és Neutront hoznak létre. Az új atommag  és a Neutron tömegének összege kisebb lesz, mint a kezdeti atommagok tömegének összessé 727c28h ge. Hogyan lehetséges ez? Einstein relativitáselméletéből tudjuk, hogy ez energia-felszabadulásra utal. A folyamat lejátszódásakor nagyon sok energia szabadul fel.

Magfúzió játszódik le a csillagokban, illetve a hidrogénbomba felrobbanásakor. A cél a folyamat szabályozott lejátszódása, így reaktorokban energiatermelésre lehetne használni.


A deutérium (nehézvíz), a tengervizekben bőségesen áll rendelkezésre a trícium, pedig terméskövekből nyerhető ki. A két összetevő nagyjából kétmillió évre biztosítaná az emberiség energiaigényeit, míg a számítások szerint az atomreaktorokat mindössze pár száz évig lehet még táplálni.


Nehézségek


Mivel mindkét atommag pozitív elektromos töltéssel rendelkezik, a fúziós reakció létrejöttéhez le kell győzni a Coulomb taszítást. A magok kis mérete miatt ehhez meglehetősen nagy energiával (néhányszor 10 keV) kell a részecskéknek ütközniük. Ez megvalósítható gyorsítóban, ahol a nukleáris reakciót részletesen vizsgálták így tudjuk, hogy fúzió csak nagyon kis valószínűséggel következik be, mivel az ütközések nagy részében a két részecskét oldalirányban ellöki egymástól az elektrosztatikus taszításuk. Ennek megfelelően ha egy céltárgyra gyorsítóval lőtt nyalábbal akarnánk energiát termelni, akkor a nyaláb energia nagyobb része végül hőenergiává alakul és nem a fúzió beindítására. Energiát tehát csak akkor lehet termelni, ha gyors (forró) részecskéket olyan hosszú ideig tartunk együtt összezárva, hogy elég nagy esélye legyen a reakció létrejöttének. Ilyen magas hőmérsékletnél (100 millió °C!) már a részecskék mozgási energiája lényegesen nagyobb mint az atomi kötések energiája, így az ütközésekben az atommagokról leszakadnak az elektronok. Ez az ún. plazmaállapot.
A plazmaállapot megtartása rendkívül nehéz feladat, mivel nincs olyan szilárd anyag, ami kibírna ilyen magas hőmérsékletet, így egy hagyományos "tárolóedényben" lehetetlen létrehozni ezt az állapotot.


A megoldás

A tárolóedény problémájának megoldására több elmélet és kísérlet is készült már (mikrorobbanások, Z-berendezés stb.). Közülük a legígéretesebb az ún. Tokamak, amely elektromágnes segítségével tartja össze a plazmát, ami így gyakorlatilag a gyűrű alakú tárolóedényen belül lebeg..       


Az eddigi csúcstartó Tokamak a dél-franciaországi Tore Supre, amiben 2,8 MW teljesítmény befektetésével négy perc huszonöt másodpercen keresztül sikerült plazmaállapotot fenntartani.


Egy reaktor megépítéséhez ez korántsem elegendő, de bizonyos, hogy a jövő (egyik) meghatározó energiaforrása a magfúzió lesz.

Találat: 2297Felhasználási feltételek