online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Az alumíniumgyartas

kémiafelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
HOMOGÉNKATALITIKUS AMINOKARBONILEZÉS: ÚJ MÓDSZER KIDOLGOZÁSA N-FERROCENOIL-AMINOSAV-ÉSZTEREK, FERROCÉNGLIOXAMIDOK ÉS DISZUBSZTITUÁLT FERROCÉNSZÁRMAZÉK
Szénhidrogének
A nukleinsavak szerkezete és funkciója
Polimerek Anyagszerkezettana
Az alumíniumgyartas
 
bal also sarok   jobb also sarok

Az alumíniumgyártás

1. Mi a fémkohászat feladata?

Nyersanyagokból olyan anyagot állítsanak elö, amit más iparágak tovább tudnak majd hasznosítani.

2. Miböl állítják elö az alumíniumot?

a) Mi a kiindulási anyag összetétele?

A bauxit föbb összetevöi: Al2O3, Fe2O3, SiO2, TiO2, H2O

b) Milyen szakaszai, fázisai vannak az alumíniumgyártásnak?

Az alumínium a földkéreg legelterjedtebb fémes eleme, de gazdaságos elöállítására csak a bauxit alkalmas! Az alumíniumgyártás során a bauxit alumínium-oxid tartalmát kell eltávolítani, hogy tiszta timföldet (Al2O3) nyerjenek. A timföldböl elektromos árammal történö redukció során nyerik a tiszta fémet. A timföldgyártás több részfolyamatból áll. Kémiailag a legfontosabbak:

3. Ismertesd a Boyer-féle eljárás lépéseit!

1. A feltárás során a timföld alumínium-oxid tartalmát nátrium-hidroxiddal kioldják:

Al2O3 + 2 NaOH + 3 H2O 2 Na [Al(OH)4]

nátrium-tetrahidroxo-aluminát

2.A feltárással nyert - az iszaptól elválasztott - oldatot hígítás után kristályos alumínium-hidroxiddal "beoltják" , s ekkor pelyhes csapadék alakjában timföldhidrát, azaz alumínium-hidroxid [Al(OH)3] válik ki:

Na[Al(OH)4] Al(OH)3  + NaOH.

3.A timföldhidrátot hevítve nyerik a tiszta timföldet, az alumínium-oxidot (Al2O3):

2 Al(OH)3 Al2O3 + 3 H2O.

A szilárd timföldet az elektrolízishez folyadékká kell alakítani: meg kell olvasztani, vagy fel kell oldani. Mivel a timföld olvadáspontja igen magas ( 2000 C körüli), azért megolvasztott kriolitban ( Na3AlF6) oldják fel. Az így nyert elegy olvadáspontja csak 1000 C körül van.

Az elektrolízishez szén ( grafit ) anódot alkalmaznak. Az elektromos áramot vasrudak segítségével vezetik be az elektrizáló kád grafitbélésébe.

Az elektrolízis folyamata:

Al2O3 2 Al3+ + 3 O2-

Katód (-):                          Anód(+):


2 Al3+ + 6 e- = 2 Al           3 O2- = O2 + 6 e-.

A cseppfolyós alumínium az elektrolizálókád alján gyülik össze, ahonnan meghatározott idöközönként lecsapolják. Az anódon kiváló oxigén reakcióba lép a szénnel, CO és CO2 képzödik, az anód állandóan fogy ezért mindig pótolni kell.

A bauxit többi alkotórésze lúgban nem oldódik fel, az ún. vörösiszapban marad. (A vörösiszap értékes anyag, különösen a magas titántartalma miatt)

Az elektrolízis folyamata:

Al2O3 2 Al3+ + 3 O2-

Katód (-):                          Anód(+):

2 Al3+ + 6 e- = 2 Al           3 O2- = O2 + 6 e-.

4. Milyen energiaproblémát jelent az alumíniumgyártás, hogyan oldja meg hazai alumíniumiparunk ezt a kérdést?

Az alumíniumgyártás sok energiát igénylö folyamat, egyrészt az elektrolízis miatt, másrészt az olvadék magas hömérsékleten (Kb. 1000 C-on) tartása miatt. Az itthon termelt timföldet kiviszik a Szovjetunióba és ott elektrolizálják, majd a keletkezett alumíniumot visszavásárolják.

5. Milyen felhasználási területeit ismerjük az alumíniumnak?

Az alumínium felhasználása széleskörü: a vas után a legfontosabb ipari fém. Például: gépgyártás, gépjármügyártás, repülögépek gyártása, élelmiszeripar, alufólia, elektromos vezetékek.


Találat: 3067


Felhasználási feltételek