online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek Afrikai konyha Amerikai konyha Desszertek Fácán Finn konyha Hal Hús Ital Kacsa Kenyér Levesek Osztrák konyha Saláták Spanyol konyha Szószok Tészta Vegetáriánus konyha Zöldség élelmiszer
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Pozsonyi kifli és diós, makos bejgli

receptek

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Francia sajtos csirke
Szarazbableves
Non plusz ultra pogacsa
Mogyorós fészek (sokaig elall)
Almakompót
Bundas sonka
Sajt hazilag
Sós perec
 
 

Pozsonyi kifli és diós, mákos bejgli

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 30 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztö, 2 dl tej, csipetnyi só.

A diótöltelékhez: 50 dkg dió, 12 dkg kekszmorzsa, 40 dkg cukor, 3 dk 121d38b g mazsola, 3 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg örölt fahéj, 1,5 dl tej.

A máktöltelékhez: 60 dkg mák, 40 dkg cukor, 3 dk 121d38b g mazsola, 2 dkg cukrozott gyümölcs, 1 dkg örölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej.

A tészta kenéséhez 1 tojás fehérje, és sárgája.

Bár a pozsonyi kifli és a bejgli készítésének írott és íratlan szabályai vannak, ennek a legföbb karácsonyi süteménynek a receptjét mégis érdemes újra meg újra közreadni, mert valami apró, kis részletében minden mestercukrász igyekszik sajátosat adni. Így van ez a Gerbeaud esetében is.

A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztövel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belöle, majd hütöbe tesszük. Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dekagrammos tésztagolyókat formázunk, ha bejglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.

A diótöltelékhez a cukrot a tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal felfözzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket és az örölt fahéjat, majd hagyjuk kihülni. A máktöltelék ugyanígy készül.

Pozsonyi kiflinél a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütölemezen patkó, vagy kifli alakúra formázzuk. Tetejét és oldalát tojássárgájával kenjük be, és langyos helyen kelesztjük. Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük. Gözmentes, 210-220°C-os sütöben megsütjük.

A bejglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit, csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a bejglirudaknál azonos legyen.

Találat: 1060