online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Alprogramok (eljarasok, függvények)

számítógépes

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
A videokonferencia mint prezentació
A programozasi technikak és jellemzőik
Programozható vezérlők hardverfelépítése
A Paint Shop Pro grafikai program hasznalata
A WINDOWS NT/2000/XP
Fajl fogalma, fajlnevek
Példak CTI technológia alkalmazasara
Képszerkesztők, vektorgrafikus programok
Megoldasok
Gyakorló feladatok
 
 

Alprogramok (eljárások, függvények).

Eljárások

Az eljárás deklarálása a procedure kulcsszóval indul, amelyet az azonosító (név) követ. A név után zárójelben paraméter(ek) is megadható(k). Az eljárás szerkezete 929c25j kicsiben követi a program szerkezetét. Az eljárás feje után a belső (lokális) változók, típusok, konstansok és címkék felsorolása következik (de nem biztos, hogy vannak). Az utasításokat begin és end; között kell felsorolni, minden utasítást logikailag külön sornak tekintve, azaz pontosvesszőt téve a végére (ettől még lehet egy sorba több utasítást írni). A záró end után is pontosvesszőt kell tenni.

     procedure EljarasNev(parameter);
     lokális címkék,
             konstansok,
             változók,
             típusok
     begin
         Utasítások;
     end;

Függvények

A függvény abban különbözik az eljárástól, hogy értéket (de csak egy értéket) ad vissza. Deklarálása a function kulcsszóval indul, amelyet az azonosító (név), a paraméterek és az eredmény típusának deklarálása követ. Az utasításblokkban adjuk meg a végrehajtandó utasításokat. A függvényt az azonosítóval kell hívni, a paraméterek típusának és sorrendjének egyeznie kell.

A következő példa tetszőleges kitevőjű hatványozásra alkalmas függvényt mutat be (a Pascal nyelvben csak a négyzetre emelésre van beépített függvény, ez az Sqr).

     function Hatvany(alap,kitevo:real):real;
     begin
       hatvany:=exp(kitevo*ln(alap));
     end;

Használata:

     Eredmeny:=2.85*hatvany(szam,4);

Paraméterek

A paraméterekről sok szó esett már korábban. Nézzük meg most, mik is ezek. Paramétereket az eljárások és függvények deklarálásakor adhatunk meg az azonosító (név) mögött, kerek zárójelek között. A paraméterek tulajdonképpen a rutinon belüli lokális változók. A paraméterekre az azonosítókkal hivatkozhatunk. A Turbo Pascal három paramétertípust különböztet meg:

-     értékparaméter,

-     változó paraméter,

-     típus nélküli paraméter.

Ha egy paramétert csak az azonosítójával adunk meg, akkor értékparaméterről beszélünk. Ha a paraméter előtt a var kulcsszó áll, és a paramétert típusdeklaráció is követi, akkor változó paraméterről van szó. Ha a var után nem áll típusdeklaráció, akkor típus nélküli a paraméter.

Találat: 896