online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Taplalkozas és az un. Civilizaciós betegségek összefüggései

vegyes

Fájl küldése e-mailegyéb tételek

 
VÁROSI HARC
Eplan - Első lépések
A zöld szív 10 pontja
PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Nemzeti Energiatakarékossagi Programból és a „Sikeres Magyarorszagért” Lakossagi Energiatakarékossagi Hitelprogramból megvalósuló
Gyermekorvos, nyugalmazott egyetemi tanar
Tanmenetjavaslat az 5. évfolyam Természetismeret tantargyhoz
Robert Capa: Köztarsasagi milicistanő
Forgatókönyv készítés elektronikus tananyagfejlesztéshez
Sejttan = Cytologia
Pneumatikus emelőparnak
 
 

Táplálkozás és az un. Civilizációs betegségek összefüggéseiA világ legfejlettebb országaira, így hazánk lakosaira is a túltápláltság jellemzö. A gyorsuló életritmusunk, az egészségtelen életmódunk egyenes következménye, hogy az emberek krónikus, nem fertözö, úgynevezett civilizációs betegségekben szenvednek.

Szív és keringési 222e44c elváltozások

Különféle anyagcsere megbetegedések

Érelmeszesedés

Elhízás

Daganatos betegségek


Érelmeszesedés: Ember

Leggyakoribb bet., veszélyes, mert szív és keringési betegségeket okozva gyakran vezet szívinfarktushoz, trombózishoz vagy agyvérzéshez. Az érszükületet és érelzáródást a bennük lassan, fokozatosan lerakódó koleszterin okozza. A lerakódás akkor indul meg, ha vérünkben magas a koleszterinszint. A koleszterin egy zsírféleség, szerveink fontos építö eleme, tehát bizonyos mennyiség szükséges belöle. Táplálkozással a szükséges mennyiség egyharmada jut a szervezetbe, kétharmadát pedig szervezetünk termeli. A túl zsíros, túl sós ételek, dohányzás, alkoholfogyasztás növelik a koleszterinszintet, így károsítják egészségünket.

Hypertonia:

Ha a vérnyomás krónikusan meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Nagyon gyakori betegség, 40 éves kor felett minden 6. 7. ebben szenved. A vérnyomás az az erö, amely ahhoz szükséges, hogy a vér eljusson a szervezet különbözö részeibe. A magas vérnyomás káros, mivel növeli a szív munkáját és károsítja az érfalakat, az érelmeszesedés rizikófaktora. Szövödményei : agyvérzés, agytrombózis, infarktus, szívelégtelenség, veseelégtelenség. A bet. kialakulásában jelentös szerepe van az elhízásnak. Gyógyítása, egészségesebb életvitel, koleszterinszegény és sószegény, kálium és magnézium gazdag diéta, mozgás, gyógyszerek (bétablokkolók, Ca antagonisták, diuretikumok, ACE gátlók).

K és Mg: lassítja az érelmeszesedést, mérsékli a fokozott alvadást és trombózis hajlamot zöldség, fözelék, gyümölcsök

Elhízás :

A testsúly többlet állandó és felesleges munkát jelent a szívnek. A bevitt energia meghaladja a szervezet által felhasznált energiát. Számos betegség rizikófaktora: szív és érrendszeri megbet., magas vérnyomás, érelmeszesedés, érszükület, visszérbántalmak, szívpanaszok, ízületi betegségek, anyagcsere-betegségek, felnöttkori cukorbet., köszvény. A kalóriaszegény diéta lényege, szénhidrát és zsírszegény, rost, fehérje és vitamindús és ásványi anyagokban gazdag zöldségfélék (kis energiatartalmúak, 1-7% fehérje és zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, szénhidrát tartalmuk sem magas, kivéve a csemegekukorica, zöldborsó, sütötök), rostanyagot is tartalmaznak (cellulóz, hemicellulóz, lignin), mely szintén igen jelentös, normális bélmüködést segítik.

Cukorbetegség – szénhidrát anyagcserezavar

A szervezet számára nem áll rendelkezésre inzulin, amely a cukor anyagcseréhez feltétlenül szükséges. Jellemzö az állandó szomjazás, nagy mennyiségü folyadékfogyasztás, gyakori vizelés és a fogyás. Mivel a vércukor magas a vizeletben cukor mutatható ki. Fontos a kezelés orvos általi irányítása és a rendszeres ellenörzés. Minden beteg diétás kezelésre szorul. A cukorbetegség étrendje abban különbözik, hogy naponta meghatározott mennyiségü szénhidrátot fogyaszthat. Ha a beteg inzulint vagy tablettát kap, akkor csak meghatározott mennyiségü szénhidrátot fogyaszthat. A cuk.bet. étrendjére is érvényesek a helyes táplálkozás alapelveim, a fehérjében gazdag, kalória és zsírszegény, vitamindús táplálkozás. Édes íz pótlására mesterséges édesítöszerek állnak rendelkezésre, ilyenek a glükonon, szacharin, polisweet stb. Szigorúan tilos a cukor minden formája, méz, cukorral készült ételek italok (likör, édes bor, cukrászsütemény, fagyi, krémek, magas szénhidrát tartalmú gyümölcsök – szilva, szölö, aszaltgyümölcs. ). Ajánlatos állati eredetü zsírok helyett növényi olajok. Tehát az ún. civilizációs betegségek kivédésére a helyes táplálkozás alapelve a rostdús, összetett szénhidrátban gazdag, zsírokban és koleszterinben szegény, az élethez elegendö mennyiségü fehérje, vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó táplálkozás.


Találat: 1634