online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Robert Capa: Köztarsasagi milicistanő

vegyesFájl küldése e-mail


egyéb tételek

 
A Frank birodalom kialakulasa, fénykora
Eplan - Első lépések
KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSI TERVE
Tömörítvény
Gyermekorvos, nyugalmazott egyetemi tanar
Tanmenetjavaslat az 5. évfolyam Természetismeret tantargyhoz
A newcastle- betegség
 
 

Robert Capa: Köztársasági milicistanő

A Köztársasági milicistanő című Capa-kép a spanyol polgárháború alatt született Barcelónában 1936 augusztusában.

Spanyolországot a lassú modernizáció, a mélyen vallásos társadal 343g69d om és a nagybirtokrendszer jellemezte a XX. század elején, melyre egy jobboldali ideológiájú diktatúra, a Primo de Rivera nevével fémjelzett rendszer épült, mely a gazdasági világválságot követően elbukott. Majd ennek köszönhetően 1931-től egyre inkább kiéleződött a helyzet a jobb-és baloldali politikai erők között, melynek következtében elindult a spanyol polgárháború (1936. július – 1939. április), ahol a köztársaságpártiak és a monarchiáért harcolók csaptak össze. Ebben a feszült légkörben született az említett fénykép.

A fotón egy fiatal nő látható, aki puskáját félretéve egy női magazint olvas az utcán. Az újság címlapján a legújabb divat szerint felöltöztetett modell pózol. A hátteret egy épületrész, egy fa és egy villanyoszlop kissé elmosódott sziluettje alkotja. A kép jobb oldalán egy katona látszik profilból. A fénykép bal oldalán egy mozaikszó látható: UGT (Unión General de Trabajadores) azaz, Spanyol Munkások Általános Szövetsége, mely egy baloldali, marxista, szocialista elveken alapuló szakszervezet, a kép szereplői feltehetően ennek a csoportnak a tagjai. A forradalom alatt szinte minden jelentősebb városban, így Barcelónában is milíciák alakultak, melyek a jobboldal által szervezett puccskísérleteket próbálták kivédeni.Arra a kérdésre, hogy miért éppen ezt a fotót választottam, azt tudom mondani: megfogott. Csak álltam ott és néztem, közben pedig arra próbáltam rájönni, hogy képes valaki a forradalom kellős közepén ilyen elmélyedten újságot olvasni, ráadásul az utcán, úgy, hogy közben minden mozogásban van körülötte. Azt, hogy mozgás van körülötte, onnan gondolom, hogy a képbe éppen besétál egy katona.

A nő arcát nézve, nekem a szomorúság jut eszembe. Mintha azért olvasná azt a magazint, hogy egy kicsit kiszabaduljon abból a világból, ami körülveszi őt, abból az életből, ami neki jutott. Látszik, hogy teljesen megszűnik a körülötte lévő világ, észre sem veszi a közelében lévő férfit. Ugyanakkor a puskája elérhető közelségben van, a lábának támasztva, így, ha történne valami, azonnal reakcióképes lenne.

Annak ellenére, hogy a kép egy olyan tevékenység közben – olvasás – ábrázolja a nőt, mely nyugodt, nekem mégsem ezt az üzenetet közvetíti a fotó, sokkal inkább érzek feszültséget, mint nyugalmat.

Találat: 1710