online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  
bal sarok kategória jobb sarok
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes Filmek Halászati Művészet a kultúra Szórakozás Zene

 
bal also sarok   bal jobb sarok
bal sarok   jobb sarok
 
 
bal also sarok   bal jobb sarok

A Frank birodalom kialakulasa, fénykora

vegyes

bal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
A Frank birodalom kialakulasa, fénykora
 
bal also sarok   bal jobb sarok

A Frank birodalom kialakulása, fénykora

A frankok is a germán törzsekbe tartoznak.

1, A Frank birodalom kialakulása: Az V. században Klodvig ( a frankok egyik királya) a Rajna és a Maas folyó mentén egyesítette a birodalmat. Meghódítja a frank törzseket, és egyeduralmat al 525b13f akított ki. Országának egységes törvényeket adott, megszervezte az új közigazgatást. Felvette a római kereszténységet (katolikus), így elnyerte a pápa támogatását. Grófságokat hoz létre. Élén a grófok, komeszok állnak, akik a rájuk bízott területek gazdasági ügyeit irányították, gondoskodtak a katonai védelemröl, elvégezték a helyi igazságszolgáltatást és ellátták a közigazgatást. Majordomusi tisztséget hoz létre, akik a Meroving családból kerültek ki, a VII. századig. Innentöl kezdve csökken a királyi hatalom és nö a majordomus hatalma.

A majordomus a királyi udvar föembere, eredetileg az uralkodó bizalmasa, helyettese. A királyi hatalom hanyatlásakor azonban a nagybirtokos arisztokrácia képviselöje lett a királlyal szemben. A VII. században ez a tisztség a Karoling-család kezében öröklödövé vált. Egyik tagja Martell Károly, gyözelmet aratott az arabok felett, megállította az arab hódítást Európában. Poitersnél 732-ben. Fia Kis Pippin a Meroving uralkodót elmozdította a trónról és ö lett a király. Ezt a lépését a pápa törvényesítette, viszonzásul Kis Pippin elismerte a pápa politikai hatalmát Rómában és környékén, ezzel elösegítette az egyházi állam kialakulását. Kis Pippin fia Nagy Károly.

Nagy Károly: célja az egységes római birodalom felélesztése. Erös királyi hatalmat örökölt, amit elsösorban hódításokra használt.

Hódításai: - szászok

bajorok

avaroktól Pannónia

arabok kiszorítása Hispániából

Longobárdok (királyság) Lombardia

800-ban a pápával császárrá koronáztatta magát. Újjászervezte birodalmának közigazgatását. A határok mentén örgrófságok = határgrófságokat hozott létre. Az ország belsejében a grófságok már megvoltak. A grófságok élén a grófok, az örgrófságok élén az örgrófok álltak. Az örgrófságok feladata a határvédelem, ellátták a katonai és közigazgatási feladatokat és a helyi igazságszolgáltatást (A helyi szokásjog alapján hoztak ítéletet). A hivatalokat évente ellenörizték a király kiküldöttei, egy világi és egy egyházi személy. A grófságok terület jövedelmének 1/3-a grófokat illeti. Az örgrófságok terület jövedelmének egésze illeti öket. Kancellária (hivatal) megszervezése. Feladata: oklevelek megszövegezése + hitelesítése fejlödik az írásbeliség. Központ: Aachen volt.814-ben Nagy Károly halála után Jámbor Lajos került hatalomra. A 843-as Verduni szerzödés értelmében a birodalmat 3 részre osztották. Így jött létre a:

Keleti Frank birodalom Burgundia Nyugat Frank birodalom

(késöbbi Németország) Lotharingia (késöbbi Franciaország)

Itália

Élén: Németh Lajos Lothar Kopasz Károly

(ö kapta a császári

címet)

911-ben kihalt a Karoling dinasztia, felváltja a szász dinasztia. Madarász Henrik 933 Merseburgnál gyözelmet aratott a magyarok felett.

I, (Nagy) Ottó:

: császárrá koronáztatja magát Német-Római császári cím

: gyözelem a magyarok felett Augsburgnál

: Qeddinburg hübéresek gyülése, ahová Géza fejedelem is hivatalos. Géza követeket küld maga helyett. Hittérítö papokat kér Ottótól és átadja neki a morvaországi területeket.

Találat: 6631Felhasználási feltételek